Prøv avisen

Geert Wilders kan puste nyt liv i svækket Pegida

Geert Wilders vil tale ved et Pegida-arrangement i Dresden i aften. Her ses han tidligere på ugen ved en demonstration i Holland. På skiltet står "Ingen had-imamer i Nederlandene". Foto: Robin van Lonkhuijsen

Islamkritiske arrangører håber, at hollandsk politiker kan lokke 30.000 til demonstration i Dresden i aften

Når den islamkritiske bevægelse Pegida i aften samles til demonstration i den østtyske storby Dresden, vil den igen være i mediernes rampelys. De seneste uger har Pegida ellers gjort sig mest bemærket med interne stridigheder og demonstrationer med færre og færre deltagere.

I aften har Pegida et særligt trækplaster, som måske kan lokke folk til: Geert Wilders skal holde tale.

Den kontroversielle hollænder, der står i spidsen for det islamkritiske, højrepopulistiske Frihedsparti, har siden 2004 levet under politibeskyttelse. Han betegner islam som en syg ideologi og sammenligner Koranen med Hitlers ”Mein Kampf”.

De tyske islamkritikere håber, at Geert Wilders' tilstedeværelse vil få 30.000 mennesker til at møde op til demonstrationen. Hvis denne forventning indfries, vil der være tale om en af de største demonstrationer i Pegidas historie. Det hidtil største fremmøde, omkring 25.000 demonstranter, registrerede politiet i Dresden den 12. januar ugen efter terrorattentaterne i Frankrig.

Mange eksperter har ellers de seneste uger erklæret Pegida for så godt som død, men det er det alt for tidligt at udtale sig om, mener Oliver Decker, der ved universitet i Leipzig forsker i højreekstremisme.

”Der er tale om en udvikling med op- og nedture. Der er tale om personer, bevægelser og fænomener, der kan mobilisere folk for en tid, men for det meste sygner de derefter hen. Det er uvist, om Pegida er kommet for at blive, men det er tydeligt, at vi har at gøre med en samling mennesker på den yderliggående højrefløj, som bliver mere og mere synlige,” siger Oliver Decker.

Efter uger med hastigt voksende tilslutning kom Pegida ud i strid modvind i begyndelsen af året. Store dele af ledelsen forlod bevægelsen, efter at det var kommet frem, at dens stifter, Lutz Bachmann, havde poseret som Adolf Hitler på flere billeder.

Når Geert Wilders holder tale i aften, er det ifølge flere eksperter et tegn på, at Pegida de seneste måneder har bevæget sig ud på den ekstreme højrefløj.

Allerede i december diskuterede man i bevægelsens ledelse, om hollænderen skulle komme, men dengang mente et flertal, at han var for ekstrem.

Geert Wilders' tale kommer i kølvandet på, at ukendte gerningsmænd natten til den 4. april satte ild til et flygtningecenter i byen Tröglitz.

Flere tyske aviser er forargede over, at Pegida har inviteret hollænderen så kort tid efter attentatet.