Gemt væk og overvåget: Aktivisters stemme skrues ned på klimatopmøde

Civilsamfundets mulighed for at blive hørt er stærkt begrænset til årets klimatopmøde. Et opsat område bliver ifølge ngo ikke brugt, og aktivister overvåges.

Her ses en gruppe aktivister forsamlet på det område, hvor man kan arrangere protester under COP27 i Egypten. De demonstrerede tirsdag mod netop de forhold. (Arkivfoto).
Her ses en gruppe aktivister forsamlet på det område, hvor man kan arrangere protester under COP27 i Egypten. De demonstrerede tirsdag mod netop de forhold. (Arkivfoto). Foto: Christophe Gateau/Ritzau Scanpix.

To mænd med gevær står ved indgangen til et indhegnet område. En vej løber langs den ene side, men opsatte grå plader gør det svært at se ind på det lille område, hvor man efter aftale må arrangere demonstrationer under årets klimatopmøde i Egypten.

- Der er jo ikke nogen, der ser det, hvis man laver aktivisme her, udbryder 17-årige Selma de Montgomery. Hun er aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse og deltager ved COP27 som klimaforkæmper for Unicef Danmark.

Normalt mødes forhandlerne på klimatopmøderne af demonstrationer, og sidste år i skotske Glasgow gik omkring 100.000 på gaden. Men i Egypten er muligheden stærkt begrænset. Det opsatte område ligger langt fra forhandlingslokalerne.

Torsdag morgen er det affolket på nær en gruppe mennesker, der sidder og snakker med en vagt. Og det tyder heller ikke på, at det er blevet brugt det store under klimatopmødet.

Globalt Fokus, et netværk af civilsamfundsorganisationer, har under COP27 samlet vidnesbyrd fra aktivister. Her har klimarådgiver Sigrid Bjerre Andersen ikke hørt om nogen, der skulle have brugt det lukkede område.

På selve konferencestedet har forhandlerne dog mødt protester i år. Der har dagligt været mindre demoer i kortere tidsrum på udvalgte steder. I lørdags - den dag der normalt er en større demonstration under COP - havde aktivister fået lov til at gå en kort rute med bannere og taler.

- Men når man er på FN-territorium, må man ikke tale om specifikke lande, firmaer eller individer, siger hun og peger på, at det er vigtigt.

I praksis er det heller ikke hendes oplevelse, at FN har autoriteten:

- Der er enorm stor tilstedeværelse af egyptiske myndigheder, som overvåger hvert eneste skridt. De tager billeder af demonstrationer, af aktivisternes ansigter og af indholdet på deres telefoner, fortæller hun.

Ifølge nyhedsbureauet AFP bliver der undersøgt anklager om overvågning og dårlig opførsel hos det egyptiske politi over for deltagere. Beskyldningerne blev dog mandag kaldt "latterlige" af Wael Abouldmagd, særlig repræsentant for COP-formandskabet.

Allerede inden topmødet var der kritik af forholdene for aktivister. Selma de Montgomery er dog taget afsted alligevel, fordi hun mener, at det er vigtigt, at der er unge, som råber magthaverne op om klimaproblemerne.

Hun har blandt andet deltaget i en protest, hvor USA's præsident, Joe Biden, gik forbi.

- Olieindustrien og den fossile industri er her med en af de største delegationer. De prøver at presse forhandlingerne i en retning, så det er centralt, at der også er unge mennesker, der siger, at det ikke er den vej, vi skal, siger hun.

Det er dog en helt anden oplevelse end at lave aktivisme i Danmark, og Selma de Montgomery blev hurtigt rådet til ikke at kalde sig aktivist, fordi det kunne give problemer for andre at blive associeret med aktivister.

Næste års klimatopmøde er i Dubai, hvor forholdene ifølge Sigrid Bjerre Andersen fra Globalt Fokus er de samme - eller værre. Hun mener, at COP27 skal bruges til at råbe op om, hvad der skal gøres bedre.

- Man skal kunne regne med, at det er FN-regler, der gælder, når man er på FN-territorium, siger hun.

Om Selma de Montgomery skal med, ved hun ikke endnu. Det afhænger af, hvordan årets COP ender. Hun havde egentlig ikke lyst til at deltage i år, og det samme gælder næste år. Hun har dog et håb for næste COP.

- Jeg synes, at FN og landene har et ansvar for at stille krav til dem, der vil holde COP. Man skal overholde menneskerettighederne, og aktivister skal ikke overvåges. Det er ikke bare værtslandets ansvar, men FN's, siger hun.

/ritzau/