Prøv avisen

Genoptrykt Hitler-kampskrift er en bestseller i Tyskland

Institut für Zeitgeschichte meddeler, at man ikke vil tjene penge på bogen, og dersom salget giver overskud, vil pengene gå til en organisation, der tager sig af ofre for nazismen. Foto: AFP

Ny udgave af ”Mein Kampf” udgives nu i andet oplag og sælges til højestbydende på internettet

Den nye udgave af Adolf Hitlers kampskrift ”Mein Kampf” er på mindre end en uge blevet en bestseller i Tyskland.

Bogen udkom fredag den 8. januar, og allerede nu må udgiveren, Institut für Zeitgeschichte i München, meddele, at første oplag på 4000 eksemplarer er udsolgt, og at man er i gang med at trykke andet oplag.

Avisen Süddeutsche Zeitung skriver, at folk nærmest har revet bogen ud af hænderne på boghandlerne.

Bogens officielle pris ligger på 59 euro, cirka 440 kroner, men fordi ”Mein Kampf” i sin nye udgave allerede er udsolgt, sælges den til fantasipriser på både netboghandlen Amazon og netauktionshuset Ebay. Det bedste tilbud på Amazon har til tider ligget på cirka 2600 kroner, og da en person satte bogen til salg på Ebay, blev den solgt for 2070 kroner.

Adolf Hitler skrev ”Mein Kampf” i 1924, da han efter et mislykket kupforsøg sad otte måneder i fængsel i Bayern. Bogen, hvori Hilter redegør for nazistpartiets ideologi og blandt andet opfordrer til at føre racekamp imod jøderne, udkom første gang i 1925 og blev en vigtig del af det ideologiske grundlag for nazismen i Tyskland. Frem til Anden Verdenskrigs slutning var bogen oversat til 18 sprog og solgt i cirka 12 millioner eksemplarer.

Det er første gang i 70 år, at bogen genoptrykkes på tysk. Det har hele tiden været muligt for tyskerne at købe ”Mein Kampf” i udlandet eller i en ældre version hos antikvarboghandlerne, men den nye udgave indeholder 3500 kommentarer, som fire historikere har udarbejdet til teksten. Historikerne belyser blandt andet Hitlers kilder og modsiger hans propaganda med en række historiske kendsgerninger.

Professor i historie Andreas Wirsching, der er direktør for Institut für Zeitgeschichte, siger til den protestantiske ugeavis Sonntagsblatt, at instituttet har undervurderet betydningen af, at bogen er en videnskabeligt kommenteret udgave.

”Det er åbenbart disse kommentarer, der gør bogen særlig interessant, for de sætter Hitlers ord i et historisk perspektiv, og dermed er det lettere for læseren at forstå teksten. Historikerne forklarer for eksempel i bogen, hvad udtryk som ”Lebensraum Ost” betyder”, siger han til Sonntagsblatt med henvisning til, at Hitler i bogen argumenterer for, at tyskerne har pligt til at bemægtige sig kulturelt og racemæssigt underlegne østlige folkeslags områder.

Mange boghandlere har ellers tøvet med - eller ligefrem nægtet - at tage imod forudbestillinger af bogen, fordi de ikke ønsker at have noget med Hitlers bog at gøre, eller fordi de frygter, at de vil få mange nynazistiske kunder.

Michael Lemling, der har en boghandel i München, forstår ikke denne frygt. Han siger til Focus Online TV, at bogen slet ikke er noget for nynazister, netop fordi Hitlers ord er omgivet af historikernes kritiske kommentarer.

”Det er først og fremmest de ældre årgange, der er interesseret i bogen. Det er folk, der enten selv har oplevet krigen eller har set, at bogen stod hjemme i reolen hos forældrene, som nu har lyst til at læse den kritisk,” siger han.

Institut für Zeitgeschichte meddeler, at man ikke vil tjene penge på bogen, og dersom salget giver overskud, vil pengene gå til en organisation, der tager sig af ofre for nazismen.