Prøv avisen
Når bistanden forsvinder

Ghana vil – og skal – lære at stå på egne ben

Dronning Margrethes statsbesøg i Ghana i november 2017 illustrerede de tætte bånd mellem de to lande. Her er Dronningen sammen med ambassadør Tove Degnbol på besøg hos kong Akwamu i det østlige Ghana, hvor Dronningen blandt andet fik set nøglerne til Fort Christiansborg. Danmark havde besiddelser på det daværende Guldkysten fra 1667 til 1850. – Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Ghana er de seneste år blevet en af Afrikas succeshistorier. Det vestafrikanske land har gennemgået en imponerende udvikling de seneste årtier, men flere farer truer, når ghaneserne snart siger farvel til dansk udviklingsbistand

Ghana har de seneste mange år budt på en lind strøm af gode nyheder fra et kontinent, hvor der ellers ikke så ofte er godt nyt at skrive hjem om: Det vestafrikanske land har fundet olie og oplevet en så kraftig økonomisk vækst, at landet i 2010 blev et mellemindkomstland – ganske vist et lavere et af slagsen. Ghana har oplevet hele syv fredelige valg og tre lige så fredelige magtskifter fra et parti til et andet. Og i 2017 erklærede den nyvalgte præsident, Nana Akufo-Addo, at landet var parat til at klare sig uden udviklingsbistand. ”Ghana beyond aid” (Ghana hindsides bistand) hedder mottoet nu.

Den positive udvikling fik da også Danmark til i 2013 at beslutte, at det mangeårige dansk-ghanesiske udviklingssamarbejde skal udfases i 2020, men modsat i lande som Nepal, Mozambique, Zambia og Zimbabwe bevarer Danmark sin ambassade i Accra. Ovenikøbet uden at skære ret meget ned på antallet af ansatte. Danmark er nemlig i fuld gang med at omlægge samarbejdet med Ghana fra udvikling til handel – helt i tråd med ”Ghana beyond aid”-mottoet, og derfor bliver der færre udviklingsfolk på ambassaden, til gengæld flere i handelsafdelingen.

Men går det nu helt så godt i Ghana, som de positive nyheder indikerer, og er Ghana parat til at stå på egne ben?

Det sætter en nylig evaluering af det danske udviklingssamarbejde med Ghana 2007-2017 store spørgsmålstegn ved. For ja, Ghana har oplevet en imponerende udvikling, såvel demokratisk som økonomisk, de seneste årtier, og Danmark har ydet betydelige bidrag, men de seneste 10 år er den positive udvikling stagneret på en række områder.

Først og fremmest har Ghana ikke formået at bruge den økonomiske vækst til den helt nødvendige omstilling af landets økonomi. Der er ikke i tilstrækkeligt omfang skabt lokal industri og arbejdspladser. Det er heller ikke lykkedes at udnytte de kolossale naturressourcer, Ghana har, til at udvikle det landbrug, som langt de fleste ghanesere er afhængige af. Og så er korruption et stigende problem, der går voldsomt ud over både fattige, virksomheder og investorer.

Danmarks ambassadør i Ghana siden 2015, Tove Degnbol, er enig i evalueringens konklusioner:

”I betragtning af, at Ghana for blot tre årtier siden havde militærstyre og var i po-litisk og økonomisk kaos, så er det ganske imponerende, hvad der er opnået. Og vi kan som danskere godt være stolte over, at vi på så mange områder, demokrati, sundhed, retsvæsen, decentralisering og meget andet har bidraget til de gode resultater,” siger hun.

”Men vi er helt enige i evalueringens konklusioner om, at Ghana stadig har store udfordringer at slås med. Selvom Ghana nu er klassificeret som et mellemindkomstland, så finder du stadig udbredt fattigdom og stigende ulighed.”

Det får imidlertid ikke den danske ambassadør til at foreslå, at Danmark skal fortsætte udviklingssamarbejdet:

”Det kunne være fristende lige at forlænge støtten på udvalgte områder, men Ghana er nu rigt nok til at klare sig selv, som præsidenten jo selv siger de skal. Der er mange fattigere lande, som har mere brug for dansk bistand. Samtidig med at vi udfaser udviklingssamarbejdet på en måde, der forhåbentlig gør, at mange af de gode resultater kan leve videre, så arbejder ambassadens nu udvidede handelsafdeling hårdt for at trække danske virksomheder og investeringer til Ghana,” siger Tove Degnbol og konkluderer:

”Det er svært. Betingelserne er vanskelige, men samtidig er mulighederne store. Og der er ingen tvivl om, at danske virksomheder nyder godt af den goodwill, Danmark har opbygget her gennem mange års udviklingssamarbejde. Det kom tydeligt til udtryk ved den store interesse, Dronningens besøg i Ghana forrige år tiltrak.”