Ghetto-problemer og bande-kriminalitet kan afgøre svensk valg

Skud, eksplosioner og overfald hærger Malmø og flere indvandrerdominerede områder i Sverige. Problemerne har vokset sig så store, at de kan blive afgørende, når svenskerne går til valg til efteråret

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har overvejet at sende militæret ind for at sætte skik på områder med mange indvandrere i Malmø.
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har overvejet at sende militæret ind for at sætte skik på områder med mange indvandrere i Malmø. Foto: ERIK SIMANDER/ ritzau scanpix

Lørdag aften blev en 19-årig mand skudt tæt ved centrum af Malmø, og to mænd er ifølge Sydsvenskan anholdt for mordforsøg. Det sker efter flere uger, hvor Sveriges tredjestørste by endnu engang er blevet ramt af en bølge af grov kriminalitet, der spreder frygt hos Malmø-borgerne og har fået politikerne til at overbyde hinanden med hård retorik.

I de seneste måneder har en række formodede voldtægter og skudepisoder skabt utryghed, og i sidste uge eksploderede en sprængladning så ved en politistation i det berygtede Rosengård-kvarter.

Mens problemerne i mange år i vid udstrækning har været isoleret til interne bandeopgør, har konflikten nu ifølge mange udviklet sig til en regulær kamp om voldsmonopolet og grundlæggende sikkerhed. Og det kan meget vel blive udslagsgivende ved rigsdagsvalget til september i et Sverige, hvor tonen i debatten om ghettoer, indvandring og integration efterhånden klinger mere og mere dansk.

Seved og Rosengård – områder med mange indvandrere i Malmø – er for mange blevet synonymer med de integrations- og bandeproblemer, der er centrum for den politiske kampzone, og som statsminister Stefan Löfven (S) har overvejet at sende militæret ind for at sætte skik på. Og det udstiller, at holdningen blandt politikerne har ændret sig markant på blot få år.

Socialdemokraterne, der i årevis er blevet anklaget for at vende det blinde øje til, er tvunget til handling. En undersøgelse foretaget i januar sidste år af analyseinstituttet Inizio viser eksempelvis, at spørgsmålet om indvandring anses for det vigtigste af vælgerne efterfulgt af lov og orden.

I andre undersøgelser er integration og lov og orden dog overgået af skole og sundhed, men ligger i top fem.

Politisk vil ingen af fløjene endnu samarbejde officielt med det højtråbende Sverigedemokraterne, og det ligner i flere meningsmålinger tæt på dødt løb mellem blokkene. Derfor kan håndteringen af bandekriminaliteten og ikke mindst udviklingen i konflikten meget vel blive afgørende op til valget. Og her spiller politiet og den politiske udlægning af urolighederne ind. Aftonbladet skrev efter angrebet mod politistationen i sidste uge, at banderne er presset, og at politiet derfor forventer flere af den type angreb. I Sverige er der årligt fire gange flere skudepisoder pr. indbygger end i Danmark og Norge.

Udviklingen har flyttet de politiske reaktioner fra at handle om langsigtet integration af kriminelle i de belastede områder til i stedet at handle om, hvordan man nu og her stopper volden. Her har Sverigedemokraternes forslag om at sætte militæret ind markeret et skifte i tonelejet, der ikke lader til at blive mindre hårdt frem mod valget, medmindre banderne stopper. Og det er der ikke meget, der tyder på, når politiet giver udtryk for, at de forventer, at angrebene mod retsstaten fortsætter. Her står det største borgerlige parti, Moderaterne, stærkt, fordi det med den nye leder, Ulf Kristersson, har fået en skarpere profil på integrations- og bandeområdet.

Socialdemokraterne har derimod de seneste uger været travlt optaget af at tale om truslen for, at russerne kommer, hvilket ikke er en trussel, deres venstre-grønne regering holdes ansvarlig for.

Blandt mange overstiger bekymringen for Sveriges egne problemer dog langt dem, Rusland og udefrakommende magter skaber. For mange i Malmø er det nemlig ikke rart at færdes ude om aftenen i områder, der ligger få hundrede meter fra det gamle centrum, som danske turister kender.

”Man bliver forbandet, træt og opgivende,” sagde Malmø-borgeren Anders Nord til Aftonbladet i torsdags.

Han har mange ligesindede.