Prøv avisen

Gift er igen brugt mod tidligere russisk spion

Politi på vagt uden for den restaurant i Salisbury, hvor Sergej Skripal og hans datter spiste i søndags. – Foto: Frank Augstein/AP/Ritzau Scanpix

Parallellerne til drabet på Aleksander Litvinenko i 2006 dominerer, efter at en anden tidligere russisk spion, den 66-årige Sergej Skripal og hans datter er blevet forgiftet i britiske Salisbury

Tidligere russisk spion bliver forgiftet på britisk restaurant.

Sådan kunne overskriften til denne artikel have lydt, efter at den 66-årige Sergej Skripal og hans 33-årige datter Julia blev fundet mere eller mindre livløse på en bænk i domkirkebyen Salisbury, efter de havde spist på en italiensk restaurant i søndags.

Men det var også overskriften, efter at en anden tidligere russisk spion, Aleksander Litvinenko, blev forgiftet med det radioaktive stof polonium-210 i 2006 efter at have drukket te med to russere på et hotel i London, og hvor verden fulgte med i hans langsomme og pinefulde død.

Selvom der foreløbig ikke er konkrete beviser i sagen om Sergej Skripal, så tøver Marina Litvinenko, enke efter Aleksander Litvinenko, ikke med at drage parallellen.

”Det er som et deja-vu,” lød hendes umiddelbare reaktion ifølge nyhedsstationen BBC.

Noget andet, der gik igen, var, at den russiske ambassade i London hurtigt kritiserede britiske medier for at drage ”ubegrundende” konklusioner om, at Rusland var involveret. Og da den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, i går kommenterede forgiftningen i parlamentet, hæftede han sig også ved lighederne.

”De ærede parlamentsmedlemmer vil bemærke ekkoerne af Aleksander Litvinenkos død i 2006. Det vil være forkert at drage konklusioner, før sagen er efterforsket, men jeg kan forsikre, at hvis der er beviser, som indikerer, at andre stater har ansvaret, så vil regeringen reagere passende og robust,” sagde Boris Johnson i parlamentet.

Den russiske præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, sagde i går, at ”Moskva altid er parat til at samarbejde”.

”Vi har erfaret, at en sådan tragisk situation har fundet sted. Men vi har ingen informationer om, hvad det skyldes,” lød det fra Kreml-talsmanden.

Når pilen nærmest pr. automatik peger mod Rusland, så er det, fordi Sergej Skripal var tidligere oberst i den russiske militære efterretningstjeneste GRU. Men han var samtidig dobbeltagent for den britiske efterretningstjeneste MI6, som han fodrede med hemmelige oplysninger om russiske agenter, der arbejdede i Europa. Han blev afsløret i 2004 og idømt 13 års fængsel i en russisk straffelejr for højforræderi.

Men i 2010 var han en af fire russere fængslet for spionage for Vesten, som blev udvekslet med 10 russiske spioner og såkaldte sovende agenter fanget i USA og Europa. Udvekslingen skete næsten som under den kolde krig – bortset fra at de ikke mødtes midtvejs på en bro i det delte Berlin. I stedet fandt udvekslingen sted i lufthavnen i østrigske Wien.

Ifølge britiske medier levede Sergej Skripal derefter et stille liv i Salisbury. At han ikke frygtede for sit liv, bliver understreget af, at hans navn og adresse var offentligt tilgængeligt i valgregisteret. I modsætning til Aleksander Litvinenko var han ikke kendt som en offentlig kritiker af Vladimir Putins styre.

Men pårørende til Skripal har fortalt til BBC’s russiske program, at han frygtede, at den russiske efterretningstjeneste var ude efter ham. Det skyldes blandt andet, at hans hustru, storebror og søn er døde over de seneste par år – nogle af dem under, hvad familien kalder mystiske omstændigheder.

Ved redaktionens slutning var såvel Sergej Skripal som hans datter i en kritisk tilstand på hospitalet, og yderligere 10 personer, herunder politi og ambulancefolk, var i behandling for symptomer på, at de havde været udsat for små doser af samme gift.

Britiske eksperter i kemisk og biologisk krigsførelse forsøger at finde ud af, hvilket giftigt stof der er anvendt. Men det kan være en svær opgave.

Bob Seely, der er konservativt medlem af udenrigsudvalget, fortæller til avisen The Times, at der er beviser på, at den russiske efterretningstjeneste udvikler gifte, som er mere eller mindre umulige at spore – i modsætning til det radioaktive stof, der dræbte Litvinenko, og de dioxingifte, der blev brugt i et forsøg på at dræbe den tidligere ukrainske præsident Viktor Jusjtjenko, der endte med et vansiret ansigt.

For to år siden konkluderede en britisk domstol, at Aleksander Litvinenko døde som følge af, hvad dommerne kaldte ”atomar terrorisme”, og de satte navn på de to formodede gerningsmænd Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun. Førstnævnte blev hurtigt opstillet til Dumaen og har nu som russisk parlamentsmedlem politisk immunitet. Sidstnævnte kom under behandling i Rusland for at være udsat for det radioaktive polonium-210. Begge er efterlyst og har indrejseforbud til USA og Storbritannien.

Mens både Skripals britiske venner og russiske dissidenter som den tidligere skakstjerne Garry Kasparov direkte mistænker præsident Putin for at stå bag giftangrebet, sagde Andrej Lugovoj i går ifølge nyhedsbureauet AFP, at briterne ”lider af fobier” og udelukkende kører sagen op nu for at skade Rusland inden præsidentvalget den 18. marts.

Sergej Skripal, der angiveligt solgte flere end 300 russiske agenter til briterne, ses her i et fangebur under retssagen ved en militærdomstol i Moskva i 2006, hvor han blev idømt 13 års straffelejr for højforræderi. Fire år senere kom han fri som led i en fangeudveksling. – Foto: Jurij Senatorov/EPA/Ritzau Scanpix