Giftig cocktail af radikalisering og psykisk sygdom gjorde drabsmand i Norge til ”tikkende bombe”

37-årig dansk statsborger, der dræbte fem personer i Kongsberg, var psykisk ustabil, ligesom en barndomsven havde mistanke om radikalisering efter hans konversion til islam

Hvad der præcist foregik i den godt halve time fra alarmopkaldet til anholdelsen, er indtil videre uklart. Sikkert er det dog, at Espen Andersen Bråthen nåede at slå fem mennesker ihjel – fire kvinder og en mand – der alle var i alderen mellem 50 og 70 år.
Hvad der præcist foregik i den godt halve time fra alarmopkaldet til anholdelsen, er indtil videre uklart. Sikkert er det dog, at Espen Andersen Bråthen nåede at slå fem mennesker ihjel – fire kvinder og en mand – der alle var i alderen mellem 50 og 70 år. Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den norske by Kongsberg 80 kilometer vest for Oslo var torsdag efterladt i chok, efter at den 37-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen onsdag aften dræbte fem mennesker og sårede tre andre med bue og pil i byens centrum.

Kirken i Kongsberg holdt åben hele torsdag. Som sognepræst i kirken Reidar Aasbø sagde til den norske avis Vårt Land torsdag formiddag:

”Nu skal vi bare tage imod folk, som vil komme. Vi skal først og fremmest være til stede.”

Det er fortsat ikke endeligt fastlagt, hvad Espen Andersen Bråthens motiv var. Men han har over for norsk politi tilstået de fem drab og samarbejder ifølge sin forsvarsadvokat med politiet om at kortlægge hændelsesforløbet.

Torsdag eftermiddag oplyste den norske efterretningstjeneste, PST, at angrebet ”fremstår på nuværende tidspunkt som en terrorhandling”.

”Hvis det er konklusionen, understreger det, hvor alvorlig udfordringen og truslen er, og hvor vigtigt det er, at samfundet er i beredskab for at kunne håndtere dette,” sagde Norges netop tiltrådte statsminister, Jonas Gahr Støre, torsdag eftermiddag ifølge nyhedsbureauet NTB.

I forvejen gik spekulationer i den retning, fordi Espen Andersen Bråthen, der har en dansk mor og en norsk far, for nogle år siden var konverteret til islam. Ydermere er der tidligere indgivet flere ”bekymringsanmeldelser” til norsk politi om gerningsmandens radikalisering.

En af anmeldelserne kom fra en barndomsven, der over for det norske medie VG har beskrevet, at Espen Andersen Bråthen i 2017 i en række videoer havde annonceret, at han var konverteret til islam. Ifølge VG siger Espen Andersen Bråthen i en af videoerne:

”Hej. Jeg er budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her, I vil. Og til alle, som har lyst til at gøre op med sig selv, så er tiden inde. Bær vidne til, at jeg er muslim.”

Videoen gjorde barndomsvennen så bekymret, at han kontaktede politiet. Han fortæller til VG, at han anså Espen Andersen Bråthen for at være ”en tikkende bombe”.

29 fatale minutter

Espen Andersen Bråthens ugerning begyndte onsdag aften klokken 18.12, da der indløb en anmeldelse til politiet.

Meldingen lød på, at en mand beskød mennesker i Kongsberg centrum med bue og pil, hvorefter politiet reagerede ved at sende en patruljevogn af sted. Samtidig blev byens 28.000 indbyggere bedt om at holde sig inden døre. Kort efter sendte politiet yderligere tre patruljevogne af sted.

Vi er selvfølgelig alle sammen meget rystede over og kede af, hvad der er sket og kan ikke forstå, hvordan og hvor han har lært at skyde med bue og pile. 

Anonymt familiemedlem

Ifølge norsk politi anråbte betjentene Espen Andersen Bråthen seks minutter efter opkaldet til alarmcentralen. De mistede ham dog hurtigt af syne igen. Da de igen fik de kontakt med ham, undslap han endnu engang efter at have sendt en byge af pile mod politiet. Først 35 minutter og et varselsskud efter den første anmeldelse lykkedes det norsk politi at pågribe manden.

Hvad der præcist foregik i den mellemliggende godt halve time fra alarmopkaldet til anholdelsen, er indtil videre uklart. Sikkert er det dog, at Espen Andersen Bråthen nåede at slå fem mennesker ihjel – fire kvinder og en mand – der alle var i alderen mellem 50 og 70 år. Nogle af ofrene blev fundet indendørs, nogle udendørs. Derudover sårede han tre, heriblandt en politibetjent, som ikke var på arbejde. Vidner har set et offer gå ud af et supermarked med en pil stikkende ud af ryggen.

Norsk politi blev efter terrorangrebet i Oslo og på Utøya i juli 2011 hårdt kritiseret for blandt andet at have reageret for langsomt og ukoordineret. Også indsatsen i Kongsberg onsdag aften har vakt undren. Politiet havde to gange ”kontakt” til Espen Andersen Bråthen, men to gange undslap han. Alle fem drab blev begået mellem de to indledende kontakter og anholdelsen 29 minutter senere.

”Lige nu er det svært at vide, hvor berettiget kritikken er, men der vil næsten med garanti komme en diskussion af politiets ageren. Der er ingen tvivl om, at det på en eller anden måde vækker mindelser om 2011,” siger Adam Diderichsen, som forsker i politividenskab ved Københavns Professionshøjskole, til Kristeligt Dagblad.

Indtil videre har efterforskningsleder hos den norske specialenhed for politisager Alexander Fotland Iversen sagt til TV 2 Norge, at indsatsen i Kongsberg ikke giver anledning til at åbne en efterforskning af politiet. Politichef Ole Bredrup Sæverud fra politidistriktet Syd-Øst sagde på torsdagens pressekonference blot, at ”vi skal lære af det her”.

Trænede med våben i sin have

Espen Andersen Bråthen er to gange tidligere dømt for kriminalitet. I maj 2020 trængte han ind i sine forældres hjem og truede med at dræbe sin far med en revolver, som han efterlod på forældrenes sofa. Det medførte et såkaldt besøgsforbud udstedt af politimesteren. Derudover blev han ifølge Berlingske i 2012 idømt 60 dages betinget fængsel for en række mindre forbrydelser, blandt andet et museumsindbrud og køb og indtagelse af hash.

En tidligere nabo beskriver til VG, hvordan han så Espen Andersen Bråthen træne med slagvåben i sin have i 2020:

”Han fægtede med køller, pinde og batoner. Jeg så ham der ofte om sommeren, men også i hele efteråret, hvis det ikke var for koldt.”

Selvom Espben Andersen Bråthen var konverteret til islam, kom han ikke fast i moskéen i Kongsberg, oplyser lederen af moskéen Oussama Tlili til TV 2 Norge. For omkring fire til seks år siden kom han der to-tre gange i løbet af en måneds tid og ”gjorde indtryk på os”. Oussamma Tlili anså ham ikke for at være radikaliseret:

”Nej, overhovedet ikke. Jeg tænkte nærmere, at han havde fået en slags åbenbaring. Jeg opfattede ikke, at det havde noget med islam at gøre,” siger han.

”Det meget sjældent, at vi har besøg af etniske skandinaver. Vi går heller ikke rundt og spørger om nationalitet,” sagde han tidligere torsdag til avisen Vårt Land.

Ifølge det norske medie VG’s oplysninger har Espen Andersen Bråthen ikke haft arbejde siden begyndelsen af 00’erne. Til Ekstra Bladet har et familiemedlem fortalt, at han er psykisk syg, og at familien forsøgte at hjælpe ham. Men at han blandt andet nægtede at tage sin medicin.

”Vi er selvfølgelig alle sammen meget rystede over og kede af, hvad der er sket og kan ikke forstå, hvordan og hvor han har lært at skyde med bue og pile,” siger kilden, som er dansk og bosat i Danmark, til Ekstra Bladet.

Kirken i Kongsberg vil nu holde en mindegudstjeneste. For de chokerede borgere i byen var det hele i går fortsat uvirkeligt, fortæller byens borgmester, Kari Anne Sand, til nyhedsbureauet NTB.

”Vi må jo bare kæmpe os igennem det her, så fra kommunens side forsøger vi at bruge det apparat, vi har. Det her vil jo præge lokalsamfundet i lang tid fremover.”