Globalt register skal stoppe krænkende nødhjælpsarbejdere

Britisk udviklingsminister vil sammen med Interpol skabe et register, så nødhjælpsorganisationer kan frasortere ansatte med tvivlsom fortid

Afsløringer af, hvordan nødhjælpsarbejdere efter blandt andet jordskælvet i Haiti i 2010 udnyttede deres job til at forlange seksuelle ydelser og brugte prostituerede, får nu yderligere konsekvenser.

Den britiske udviklingsminister, Penny Mordaunt, meddelte i går, at en pulje på 17 millioner kroner fra udviklingsmidlerne skal gå til at oprette et globalt register over personer, der er under mistanke for at have begået krænkende adfærd eller decideret misbrug, mens de var udsendt som nødhjælpsarbejdere.

Skandalen i Haiti ramte især organisationen Oxfam, hvor ledelsen blev beskyldt for at se gennem fingre med indberetninger om, at ansatte udnyttede deres position til at få eksempelvis seksuelle ydelser fra de mennesker, som de var sendt ud for at hjælpe.

”Det mest chokerende var utilstrækkeligheden i organisationernes reaktion – den totale mangel på et moralsk kompas, ikke kun i forhold til, hvad der var det rette for ofrene, men også ved at tillade, at folk i ledende roller efterfølgende kunne fortsætte i andre organisationer,” siger Penny Mordaunt til avisen The Times.

Nyheden om det nye register blev offentliggjort i går i London i forbindelse med en international konference om at beskytte ofre i kriseområder.

Planen er at bruge det internationale politisamarbejde Interpols system, som kan advare, hvis en person er registret som værende en trussel mod offentlighedens sikkerhed.

Databasen skal være tilgængelig for nødhjælpsorganisationer og andre ngo’er, så de kan tjekke nye potentielle medarbejdere, og for myndigheder til at undersøge sager, hvor der er mistanke om misbrug.

Men det kræver, at organisationer rent faktisk indberetter sager. Ifølge BBC taler det offentlige britiske tilsyn med velgørende organisationer, The Charity Commission, om en systematisk underrapportering af sager. Selvom der er rapporteret 2000 nye sager, siden skandalen om Oxfam og andre organisationer i Haiti kom frem tidligere på året, er det kun 1,5 procent af de 168.000 britiske velgørende organisationer, der har indberettet den slags tilfælde.

Men den nye database kan potentielle nødhjælpsarbejdere få udstedt udrejseforbud.

”Det er en milepæl, som skal stoppe dem, der begår overgreb, men som hele tiden flytter fra organisation til organisation for holde sig under radaren,” siger Penny Mordaunt.