Prøv avisen

Grækere mangler lys for enden af tunnellen

En tigger stod i går foran politiet, der var sat ind mod demonstranter foran det græske finansministerium i Athen, som for anden dag i træk var lammet af strejker. Foto: Alkis KonstantinidisEPA.

I går var Grækenland atter lammet af strejker. Parlamentet behandlede en ny ejendomsskat, og flere besparelser venter forude

Grækenlands hovedstad, Athen, var i går lammet af strejker for anden dag i træk. Grækerne er vrede og frustrerede over, at de bliver tvunget til at gå ned i løn som følge af regeringens nye sparepakke, som blandt andet omfatter en ny ejendomsskat.

LÆS OGSÅ: Grækerne vil ikke lade kirken køre på økonomisk frihjul

Grækerne er mere og mere bekymrede. De kan ikke se en ende på det, og de kan ikke se løsningen. De er bekymrede for, om de er på vej ud over afgrundens rand, siger Danmarks ambassadør i Grækenland, Tom Nørring.

En lignende melding kommer fra Thanos Dokos, chef for tænketanken Eliamep i Athen.

Sparetiltagene er som kinesisk vandtortur med dryp efter dryp. Hele tiden nye nedskæringer og skatter. Usikkerheden om fremtiden er en voldsom psykologisk belastning for befolkningen, siger han til det norske nyhedsbureau NTB.

Nye nedskæringer er en betingelse for, at Grækenland kan få udbetalt otte milliarder euro (60 milliarder kroner), som er den sjette udbetaling af et lån på i alt 110 milliarder euro fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF). Grækenland har hårdt brug for pengene, for statskassen er ved at være tom. Til og med oktober kan staten betale renter, pensioner og løn til de offentligt ansatte, og derefter er det slut.

Hvis Grækenland også skal kunne betale løn, pensioner og renter i november, må regeringen finde omkring 1,7 milliarder euro, skriver den græske søndagsavis To Vima.

Forud for et møde med Tysklands kansler, Angela Merkel, sagde den græske premierminister, George Papandreou, at Grækenland yder en overmenneskelig indsats, og at han vil garantere, at landet lever op til de betingelser, EU og IMF har fastsat.

I dag ventes Grækenland igen at være lammet af nye strejker og demonstrationer i protest mod de omfattende besparelser.

Analytikere peger på, at trods de store protester har flertallet af befolkningen fundet sig i besparelser. Men det kan være ved at ændre sig, fordi grækerne ikke kan se lys for enden af tunnellen, skriver NTB.

Enkelte iagttagere forudser, at der vil komme en bølge af protester om få måneder. Til den tid begynder de grækere, der ikke har betalt deres ejendomsskatter, at få lukket for deres elforsyning, fordi ejendomsskatten vil blive opkrævet over elregningen. /ritzau/