Prøv avisen

Græske øboere er solidariske med flygtninge

Elektronikingeniøren Mahmood fra Aleppo i Syrien står i en gul og brunstribet trøje på havnen uden for Samos By. Mahmood er i tvivl om, hvorvidt han skal blive og søge asyl på Samos eller prøve lykken og tage mod nord. Men han vil gøre alt for ikke at blive sendt retur til Tyrkiet. Foto: Anna Klitgaard

Selvom EU og Tyrkiet har aftalt at sende alle syriske flygtninge retur fra de græske øer, tror indbyggerne på Samos ikke på, at aftalen vil virke

Mahmood er 27 år, elektronikingeniør og kommer fra Aleppo i Syrien. Han ankom til den græske ø Samos lige op til, at EU og Tyrkiet fredag aften besluttede at sende alle syriske flygtninge tilbage til Tyrkiet. Og selvom den unge mand er lettet over at være ankommet i tide, får aftalen alligevel konsekvenser for Mahmood, der hver dag går rundt på Samos havn med en notesbog i hånden.

”Jeg forsøger at lære tysk. Jeg har skrevet af fra YouTube og læser ordene op. Jeg vil gerne til Tyskland, hvor jeg har familie og venner, men nu virker det umuligt.”

Mahmood, der ikke ønsker at opgive sit efternavn, er blot én af flere end 10.000 flygtninge, der i år er kommet til Samos. I dag står han sammen med andre flygtninge klar med sine registreringspapirer på havnen, men ved ikke, om han skal blive på Samos eller forsøge at rejse videre. Uden adgang til tv og nyheder er det svært for ham at forholde sig til EU-aftalen eller forholdene i lejrene på fastlandet, så han har kun rygter og Facebook-opdateringer at forholde sig til.

Selv for dem, der til daglig arbejder med flygtningene, og som får officielle opdateringer, er situationen kaotisk. Ingen på øen ved nemlig helt, hvad EU’s aftale med Tyrkiet kommer til at betyde. Lægen Manos Logothetis, der er lokalpolitiker for det konservative oppositionsparti Nyt Demokrati og arbejder som frivillig, regner ikke med helt store forandringer.

”Det bliver business as usual for os,” siger han i lægeklinikken midt inde i flygtningelejren bag Samos By.

”Jeg er træt af politikere, der tror, at de kan forandre noget uden at have været her. Og hvis de har, har kun meget få taget sig tid til at tale med flygtningene eller os lokale. Vi har levet med flygtningekrisen det seneste år, og vi ved, hvorfor de kommer. Men de nationale og europæiske politikere spørger os ikke engang. Flygtningene vil blive ved med at komme, for EU gør jo ikke noget ved de bagvedliggende årsager til, at folk flygter. Derfor er aftalen med Tyrkiet tåbelig, for hvordan stopper man desperate mennesker,” spørger han.

Manos Logothetis er ikke den eneste, der ryster på hovedet over den nye aftale. Også danske Bettina Espersen, der er græsk gift og har boet på Samos i 21 år, stiller sig uforstående over for den. Hun har i de seneste måneder haft tæt kontakt med de mange flygtninge, der kommer til Samos, siden hun sidste sommer sammen med en gruppe andre kvinder på øen oprettede Venligboerne/Friendly Humans Samos og begyndte at distribuere morgenmad på havnen hver morgen.

”Vi har haft flygtningekrisen helt tæt inde på livet de seneste ni måneder, og jeg synes, at EU med aftalen fuldstændigt glemmer at se flygtningene som mennesker. Aftalen er en skamplet på Europa, og det bliver en næsten uoverstigelig opgave for Grækenland at behandle alle de ansøgninger, der nu vil komme om asyl,” siger hun.

Bettina Espersen har i sine daglige møder med flygtningene mødt flere, der nu agter at søge asyl på Samos og i Grækenland. For de vil ikke tilbage til Tyrkiet – uanset hvad.

At landet kan magte ansøgningerne og byde velkommen til mange nye indbyggere, er abbeden ved Timios Stavros-klosteret 15 kilometer fra Samos By, pater Makarios, dog ikke i tvivl om. Han og klosteret gik selv ind i arbejdet med at bespise Samos’ flygtninge i efteråret, og han hæfter sig ved, hvor meget mange grækere har gjort og stadig gør for de mennesker, der søger tilflugt i landet.

”Mange grækere var selv flygtninge for år tilbage. Desuden har vi været igennem nogle hårde år med den økonomiske krise, og jeg tror, at det har fået mange til at åbne deres hjerter for flygtningene,” siger abbeden.

Selv ved Mahmood endnu ikke, hvad han gør, når færgen til Athen ankommer. Han har fået lov til at rejse, men med nu over 50.000 mennesker i lejrene på fastlandet overvejer han at søge asyl på Samos. At tage tilbage til Tyrkiet eller Syrien er udelukket, siger han, for selvom hans forældre, to søstre og tre brødre stadig er i Aleppo, så er der ikke nogen fremtid for ham der.