Guantanamo er inde i varmen igen

USA’s præsident, Donald Trump, vil holde fangelejr på Cuba åben, så den kan modtage flere fanger

Guantanamo er inde i varmen igen
Foto: Rodrigo Abd/ ritzau scanpix.

Stik mod bestræbelserne fra sine to forgængere, republikaneren George W. Bush og demokraten Barack Obama, har præsident Donald Trump nu gjort det muligt at øge antallet af fanger på Guantanamo-basen på Cuba. Hvor George W. Bush, som oprettede fangelejren efter terrorangrebet den 11. september 2001, løslod 532 fanger i sin anden valgperiode, og Barack Obama løslod yderligere 197 fanger med intentionen om at lukke lejren helt, går Donald Trump den modsatte vej.

I sin første State of the Union-tale natten til i går sagde Trump, at han har underskrevet et dekret, der sikrer, at basen bliver holdt åben og kan modtage nye fanger ud over de tilbageværende 41.

”Terrorister, der gør sådan noget som at placere bomber på civile sygehuse, er onde. Når det er muligt, tilintetgør vi dem,” sagde Trump i talen.

”Når det er nødvendigt, skal vi være i stand til at tilbageholde dem og afhøre dem. Men en ting er klart. Terrorister er ikke bare kriminelle. De er ulovlige fjendtlige kombattanter. Og når de bliver taget til fange i udlandet, skal de behandles som de terrorister, de er,” sagde han.

Netop formuleringen ”ulovlige fjendtlige kombattanter” har været hovedanken mod forholdene i Guantanamo. Formuleringen betyder, at fangerne ikke opfattes som krigsfanger og derfor ikke har krav på behandling i overensstemmelse med Genéve-konventionerne. Udtrykket eksisterer ikke i folkeretten, men blev formuleret af USA efter terrorangrebene i 2001 for at skabe et juridisk grundlag for at holde de mistænkte bag lås og slå på ubestemt tid.

Samtidig genindførte George W. Bush nogle særlige militære kommissioner, som senest var i brug under Anden Verdenskrig, til at dømme de udenlandske fanger. Kommissionerne er blevet kaldt kænguru-domstole, fordi de efter kritikernes mening ikke lever op til Genéve-konventionernes krav om, at også militære domstole skal være uafhængige, upartiske og give de anklagede mulighed for at forsvare sig.

USA’s højesteret afsagde i 2008 en dom, der fastslog, at de indsatte på Guantanamo har ret til at anke deres sag ved en føderal domstol, men i praksis har dommen stort set været uden betydning. Blot otte af de oprindeligt 780 fanger har været gennem en retssag. 731 af fangerne er blevet løsladt og sendt til udlandet, nogle efter en årrække på basen uden at være blevet tiltalt for noget.

Præsident Trumps nye dekret om Guantanamo fastslår, at forholdene på stedet er ”lovlige, sikre, menneskelige og i overensstemmelse med USA’s lovgivning og international ret”.