Guernsey overvejer at indføre dødshjælp

Hvis øen Guernsey i Den Engelske Kanal beslutter at indføre lægeassisteret dødshjælp, vil det udfordre den britiske politik på området

Guernsey overvejer at indføre dødshjælp
Foto: Jean Francois FREY/PHOTOPQR/L'ALSACE.

Dødshjælp kan være på vej i et lille hjørne af Storbritannien. Den selvstændige østat Guernsey i Den Engelske Kanal er på vej med et forslag, som skal give personer, der har en forventet tilbageværende levetid på maksimalt seks måneder, mulighed for lægehjælp til at dø.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt Storbritannien dermed vil få aktiv dødshjælp ind ad bagdøren. Guernsey hører trods sin selvstændighed under den britiske krone og er omfattet af britisk politik på mange måder.

Øens førsteminister, Gavin St. Pier, afviser på forhånd bekymringer om, at kanaløen skal blive et mål for såkaldte selvmordsturister fra det øvrige Storbritannien eller resten af verden.

”Alle de regler (om dødshjælp, red.) der eksisterer rundt om i verden, med undtagelse af Schweiz, er rettet mod borgerne under landets jurisdiktion, og jeg tror, at det også vil være vores udgangspunkt. Det handler om at skabe noget, der er passende for vort eget samfund, og ikke om at blive en destination for borgere fra de øvrige britiske øer,” siger Gavin St. Pier til tv-stationen ITV News.

I 2002 blev et lignende forslag nedstemt, men denne gang er det det netop Gavin St. Pier som førsteminister, der står bag forslaget. Det er i høj grad inspireret af hans egen far, der havde en langsom og smertefuld død.

Planerne er dog kun er i den indledende fase. Den lokale regering har sagt, at man vil debattere forslaget om assisteret dødshjælp i maj, og – hvis der er flertal – sætte gang i et 18 måneder langt lovforberedende udredningsarbejde.

Men blot tanken har sat gang i en større debat i østaten. Hvis planerne bliver til virkelighed, skal læger – hvis de selv er indforståede – hjælpe uhelbredeligt syge med at ende deres liv.

Men den lokale lægeforening siger på forhånd fra. Den advarer om, at forslaget kan føre til lægemangel, fordi GMC, den britiske lægeforening, specifikt forbyder medlemmerne at deltage i nogen former for dødshjælp til patienter.

”Da læger skal være medlem af GMC for at arbejde i Guernsey, vil en ensidig ændring af lovgivningen i Guernsey gøre det svært at se, hvordan de to modstridende holdninger kan forenes,” siger en talsmand for øens lægeforening til avisen Daily Telegraph.

Læge Peter Saunders fra kampagnegruppen Care not Killing (Pleje ikke drab) advarer om, et forslag om dødshjælp vil ramme i forvejen sårbare patienter.

”Som vi har set i de få lande, der har indført tilsvarende love, så kan de misbruges, og de bliver gradvist udhulet,” advarer han ifølge den evangelikale velgørende organisation Christian Institute.

Guernsey har 63.000 indbyggere, hvilket svarer til en mellemstor dansk provinsby. Men den har en høj grad af selvstyre, selvom borgerne har britiske pas. Den britiske regering kan dog om nødvendigt underkende lokal lovgivning. Det britiske parlament stemte så sent som 2015 med et stort flertal nej til et forslag om dødshjælp, selvom meningsmålinger viser et flertal i befolkningen.