Prøv avisen

Gule veste smadrer Frankrigs stærekasser

Dette fartkamera i Bourgbarre i det vestlige Frankrig fotograferer ikke mange fartsyndere. Kameraerne er brændt af. 60 procent af Frankrigs over 3200 stærekasser er sat ud af spillet på den ene eller anden måde. Foto: Damien Meyer/Ritzau Scanpix

Aktivisterne i bevægelsen "De Gule Veste" har sat over halvdelen af landets stærekasser ud af kraft. - Det koster menneskeliv, siger myndighederne.

Franske fartsyndere har i denne tid en stor chance for at undgå en hilsen fra politiet.

For der er langt færre funktionsdygtige fartkameraer ved vejene end normalt. Bevægelsen "De Gule Veste", der har protesteret over hele Frankrig siden november, har smadret mange kameraer eller dækket dem til.

Ifølge den engelsksprogede avis The Local er der opstillet 3275 fartkameraer - eller stærekasser - men ikke alle virker.

Indenrigsminister Christophe Castaner siger, at omkring 60 procent af stærekasserne er sat ud af spillet.

- Jeg har set på de sociale netværk, at et par fjolser står ved siden af et fartkamera, der er brændt af. Jeg håber ikke, at de en dag rammes af virkelighedens verden, som er trafikdrab. Det handler ikke om tal, det handler om liv, siger ministeren ifølge CNN.

Emmanuel Barbe er leder af Frankrigs styrelse for trafiksikkerhed.

- Ødelæggelsen af fartkameraer vil føre til dødsfald. Og det gør mig oprigtig talt ked af det, siger han.

De første stærekasser blev ødelagt tilbage i juli i fjor, da regeringen reducerede fartgrænsen på landeveje fra 90 til 80.

I efteråret blev "De Gule Veste" vakt til live. Det skete i protest mod præsident Emmanuel Macron og hans regerings plan om at øge afgiften på benzin og diesel.

Aktivister spærrede rundkørsler, betalingsanlæg på motorveje, vejkryds og meget andet for at vise, at de økonomisk ikke kan mere.

De iførte sig gule sikkerhedsveste, som alle bilister skal have i deres bil.

Nu tog ødelæggelsen af stærekasserne fart.

The Local skrev den 11. december, at halvdelen af alle stærekasser var smadret eller saboteret. Vandaliseringen er så ifølge indenrigsministeren taget yderligere til siden.

Macron har meddelt, at brændstofafgifterne, der skulle træde i kraft her i januar, er taget af bordet igen.

Men "De Gule Veste" fortsætter med at protestere. Bevægelsen har bredt sig til at være en generel protest mod Macron og regeringen, som ifølge aktivisterne er ude af trit med dagliglivet i Frankrig.

Mange franskmænd er presset så meget økonomisk, at de ikke kan klare de stramninger, som Macron vil indføre for at forbedre statens økonomi og reducere Frankrigs udslip af CO2.

Bevægelsen, der ikke er organiseret, havde i november og december opbakning fra et stort flertal af franskmændene.

Men i takt med, at aktivister er blevet mere voldelige under demonstrationer i blandt andet hovedstaden, Paris, er den folkelige opbakning også dalet.

En Elabe-måling, som nyhedsbureauet AFP citerer, sagde i onsdags, at 31 procent støtter "De Gule Veste".

/ritzau/