Prøv avisen

Hård magtkamp venter efter svensk valggyser

Ulf Kristersson fra Moderaterna mødes mandag med de tre andre partiledere fra den borgerlige blok Alliansen, som går efter at overtage regeringsmagten i Sverige. Foto: 10060 Henrik Montgomery/tt/Ritzau Scanpix

Mens ingen af de to blokke fik flertal til at danne regering, gik det omstridte parti Sverigedemokraterna markant frem ved søndagens valg i Sverige.

Et gyservalg i Sverige er overstået, og nu begynder et kompliceret spil om regeringsmagten

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsætter indtil videre på posten, men hans rivaler vil forsøge at vippe ham af pinden.

Som meningsmålinger havde indikeret sikrede ingen af de to store blokke sig et flertal. Og som forudset stormede Sverigedemokraterna (SD) frem. Det indvandringskritiske og EU-skeptiske parti sikrede sig 62 mandater - 13 flere end i 2014.

Men i Riksdagen er SD ikke vellidt, og derfor indgår det ikke umiddelbart i de mulige konstellationer.

Den rød-grønne blok bestående af regeringspartierne Socialdemokraterna og Miljöpartiet med støtte fra Vänsterpartiet og de fire såkaldt Allians-partier endte side om side med henholdsvis 144 og 143 mandater.

Det endelige resultat kan dog ændre sig, når de sidste brevstemmer fra udlandet er talt op på onsdag, skriver nyhedsbureauet TT.

Da ingen af blokkene formåede at sikre sig et flertal, ser statsminister Stefan Löfven ingen anden udvej end at samarbejde tværs over midten. Hellere det end at lukke Sverigedemokraterna ind i varmen.

- En ting er sikkert. Ingen af siderne får majoritet på egen hånd. Vi får behov for løsninger på tværs af blokkene. Uanset udfaldet af valget så førte den her aften til blokpolitikkens begravelse, sagde Löfven til Socialdemokraternas valgfest i Stockholm.

Han udtrykte også skuffelse over en tilbagegang fra valget i 2014 på næsten tre procentpoint til 28,4 procent.

- Jeg kommer til at fortsætte som statsminister. Vi ville gerne have set et bedre resultat, men trods det har vælgerne gjort os til det største parti.

- Der er ikke grundlag for, at jeg skulle gå af nu. Nu er det vigtigt at have is i maven og holde hovedet koldt. Jeg og min regering leder landet, fastslog han.

Men det bliver kun midlertidigt, hvis det står til de de fire partier i Alliansen.

- Der er kun en udgang på det her, og det er, at Löfven indgiver sin afskedsansøgning, sagde Jan Björklund, partileder for Liberalerna, ifølge svenske medier.

Samme krav lød fra partilederne for Moderaterna, Centerpartiet og Kristdemokraterna.

De fire partiledere sætter sig mandag morgen sammen for at drøfte, hvordan man kan danne regering med Moderaternes leder, Ulf Kristersson, som statsminister.

Men hvis det skal lykkes, kræver det sandsynligvis aktiv eller passiv støtte fra yderligere ét parti.

Og da Alliansen tidligere har sagt, at forhandlinger med Sverigedemokraterna er udelukket, skal de borgerlige sandsynligvis sikre sig støtte fra et parti fra den modsatte blok.

Hverken Ulf Kristersson eller Centerpartiets leder, Annie Lööf, insisterer da heller på, at en borgerlig regering udelukkende skal bestå af de fire partier.

Den ukendte brik i puslespillet er Sverigedemokraterna.

Partileder Jimmie Åkesson krævede i sin tale til partiets valgfest indflydelse og indbød desuden Ulf Kristersson til samtaler.

- Hvordan har du forestillet dig at danne regering? Overvejer du at vælge Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson, sagde han.

/ritzau/