Prøv avisen
En verden til forskel

Somalisk kvinde hædret med britisk orden for kamp mod omskæring

Nimco Ali har af den britiske dronning fået et orden for sin utrættelige kamp mod omskæring af unge piger. – Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/Ritzau Scanpix

36-årige Nimco Ali bruger sin egen historie i kampen mod omskæring af piger, og hendes arbejde har senest udløst en orden fra den britiske dronning

Nimco Ali nægter at være offer.

Hun blev født i Somaliland i 1982 eller 1983. Som fireårig flyttede hun med sine forældre og fire brødre til britiske Manchester og fik en britisk opvækst og ikke mindst uddannelse.

Alligevel blev hun som syvårig udsat for omskæring, da familien var på ferie i Djibouti. Selvom indgrebet skete på et hospital, fik hun senere komplikationer og har siden været igennem andre operationer for at rette op på skaderne.

Hendes egne dybt personlige oplevelser fik hende til at indse, at omskæring af pigers kønsorganer ikke tjener noget medicinsk formål, men er et overgreb. Som voksen har hun kastet sig ind i kampen mod omskæring, der også omtales som female genital mutilation, FGM, lemlæstelse af kvindelige kønsorganer. Hendes indsats er senest belønnet af den britiske dronning Elizabeth II, som har tildelt hende ordenen ”Order of the British Empire”.

”Jeg er beæret over at modtage denne orden på vegne af alle de afrikanske kvinder, på hvis skuldre jeg står her i dag,” siger Nimco Ali til onlinemediet iNews.

Hun lægger ikke skjul på, at hendes held var, at familien flyttede til Storbritannien.

”Jeg er utroligt privilegeret. FGM var en tåbelig ting, som jeg blev udsat for. Men jeg har også haft adgang til uddannelse, og jeg har også fået den frihed, som gør, at jeg kan være her og sige, at jeg er kommet ud på den anden side,” fortsætter Nimco Ali.

I 2010 stiftede hun organisationen ”Daugthers of Eve” (Evas døtre) sammen med psykoterapeuten Leyla Hussein, der også har modtaget en orden. Formålet har været at oplyse unge piger om omskæring og ikke mindst forhindre, at det sker.

Pigeomskæring har været forbudt i Storbritannien siden 1985, og fra 2003 blev det også ulovligt at rejse ud af landet for at få foretaget indgrebet. Alligevel anslås det, at mindst 100.000 kvinder i Storbritannien har været udsat for FGM, og mange må som Nimco Ali leve med komplikationer på grund af den ulovlige operation.

Efter først at have været offentligt ansat har Nimco Ali nu gjort det til sin mission at bekæmpe FGM, hvor et af de store problemer hidtil har været, at det ikke var noget, der blev talt om. Og hendes kampagne handler ikke kun om kvinder af afrikansk herkomst i Storbritannien, men i høj grad om kvinder i de lande i Afrika, hvor omskæring stadig er udbredt.

”I 2019 er vi ved at have nået et vendepunkt. Jeg ved, at vi i 2030 kan leve i verden, hvor FGM ikke længere bliver praktiseret,” siger hun forhåbningsfuldt.

Tidligere i år fik Nimco Ali også prisen ”International Women’s Rights Award” på kvindernes internationale kampdag, og hun var i 2018 på den britiske nyhedsstation BBC’s liste over de 100 mest indflydelsesrige kvinder.