Prøv avisen

Haitis kolera blev slæbt ind udefra

Siden slutningen af oktober er mere end 900 personer døde af kolera i Haiti. Nu får nepalesiske FN-soldater skylden for at have slæbt smitten med ind i det jordskælvsødelagte land. Foto: Scanpix. Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES

Koleraen, der for tiden hærger Haiti, er af sydasiatisk oprindelse. Haitianere giver nepalesiske FN-soldater skylden for udbruddet, men FN afviser undersøgelse

FN-soldater fra Nepal er kommet under mistanke for at have forårsaget den koleraepidemi i Haiti, der hidtil har kostet flere end 1000 mennesker livet.

Nepalesernes militærlejr ligger ved en forgrening af Artibonite-floden, og mange haitianere er overbevist om, at smitten kommer fra ekskrementer fra denne lejr, der er drevet med floden til det sted, hvor koleraepidemien havde sit udbrud i sidste måned.

Nepalesernes lejr ligger ved Meye-sidefloden i udkanten af byen Mirebalais, 60 km nordøst for Haitis hovedstad, Port-au-Prince. Og det var netop i området omkring Mirebalais, koleratilfældene begyndte at dukke op kort tid efter, at et nyt hold soldater ankom til nepalesernes Camp Annapurna.

Siden har undersøgelser foretaget af USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) fastslået, at koleraen i Haiti kommer fra en sydasiatisk bakteriestamme. I forvejen var kolera ukendt i Haiti. Ifølge Claire-Lise Chaignat, leder af WHO's globale indsatshold mod kolera, har der "aldrig tidligere været konstateret kolera i Haiti".

"Hvis det er rigtigt, at nepaleserne kom en uge inden udbruddet, og man tager højde for, at koleraen har en rimelig hurtig inkubationstid, så ligner det en case taget ud af en medicinbog", siger Peter Kjær Jensen, leder af Master of Disaster Management, en masteruddannelse i katastrofehåndtering, på Københavns Universitet.

Mistanken til de nepalesiske FN-soldater har ført til voldsomme demonstrationer i det område, hvor koleraen brød ud. FN's mission i Haiti svarer nu igen med at sige, at demonstrationerne i virkeligheden skyldes det valg, der skal gennemføres i Haiti i slutningen af måneden.

"Dette er ikke oprigtige demonstrationer. De bliver benyttet af sabotører for at skabe kaos op til valget", siger Vinenzo Pugliese, talsmand for FN-missionen i Haiti.

FN-missionen har hidtil ikke taget skridt til at underkaste de nepalesiske soldater et sundhedstjek. Begrundelsen er, at de ikke har udvist sygdomstegn. Dette til trods for, at folk med kolera kan være passive bærere af bakterien.

Pugliese mener samtidig heller ikke, at der er brug for en uafhængig undersøgelse af årsagen til koleraepidemien i Haiti. Det vil bare føre til "pegen fingre", der "virkelig kunne skade de stedlige nepaleseres omdømme", siger han.

Peter Kjær Jensen fra Master of Disaster Management undrer sig ikke over, at haitianerne i nærheden af nepalesernes militærlejr er oprørte over den kolera, som landet aldrig tidligere har været ramt af. Og så når den oven i købet er af sydasiatisk oprindelse.

"Når folk bor nedenstrøms lejren, skal man ikke være den store Sherlock Holmes for at finde ud af, hvor det kommer fra. Både lort og vand løber nedad", siger Peter Kjær Jensen.

Lederen af den danske masteruddannelse i katastrofehåndtering mener, at koleraudbruddet i Haiti må give anledning til selvransagelse i nødhjælpskredse.

"Vi må til at overveje en screeningsproces på vore nødhjælpsfolk", siger han med henvisning til de sygdomme, nødhjælpsfolk og FN-soldater uforvarent kan komme til at tage med sig.

Disse omrejsende nødhjælpsfolk kan i nogle tilfælde gøre "mere skade end gavn", siger han.

"I denne nye fagre verden, hvor folk rejser frem og tilbage, er der nogle ting, vi skal til at tage op til overvejelse", fastslår lederen af Master of Disaster Management.