Prøv avisen
Reportage

Tumult til halloween-march i Hongkong: "Vi bliver ved. Koste, hvad det vil"

Mange af de fremmødte demonstranter havde i torsdags taget masker på, som viste Hongkongs forhadte regeringschef Carrie Lams ansigt. – Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix.

Demonstranter brugte halloween til at trodse maskeringsforbud, men udstillede også den store splittelse i Hongkong efter fem måneders protester

Der er klovnemasker, heksemasker og Joker-masker. Og så er der papmasker med ansigter af to kendte personer, nemlig Kinas leder, Xi Jingping, og Hongkongs regeringschef, Carrie Lam. Da mørket falder på, begynder pro-demokratifolkene at samles i Victoria Park midt i Hongkong. De omkring 300 fremmødte er klædt ud til halloween i farverige kostumer og malede ansigter. På den måde mener de at have fundet en fiks måde at omgå et forhadt maskeringsforbud på. Et forbud, Carrie Lam udstedte for godt en måned siden, og som udløste endnu flere og voldsommere protester end dem, der har stået på siden juni med krav om mere demokrati. Denne aften er der dog ikke lagt op til ballade.

”Vi har opfordret folk til at komme her i aften og fejre halloween sammen med os. Og forhåbentlig vil politiet lade os være i fred og lade være med at fyre tåregas af i hovedet på alle os fredelige hongkong-borgere. Vi har i hvert fald lagt op til en fredelig aften,” påpeger Steve, der ligesom alle andre, Kristeligt Dagblad taler med, ikke ønsker at oplyse sit fulde navn.

Men, tilføjer han, man kan jo aldrig vide, hvordan det udvikler sig. Derfor står han sammen med et par andre maskerede folk og uddeler noget speciel olie og små ampuller med destilleret vand, som man kan bruge til at lindre øjensmerter, hvis man skulle blive ramt af peberspray eller tåregas.

Henad klokken 20 sætter forsamlingen sig i bevægelse i retning mod Central, Hongskongs handelscentrum. Målet for den cirka to kilometer lange march er Lan Kwai Fong, byens superpopulære forlystelseskvarter, hvor der traditionelt er en kæmpefest netop denne aften. Her vil folk sidde tæt sammen i fancy barer og sippe af deres dyre kulørte drinks. Og de skal ifølge en ung fyr med Peter Plys-maske virkelig komme til at mærke, hvad det er, han og de andre kæmper for.

”Der er en mening med, at vi for første gang har Lan Kwai Fong som mål. Vi vil ikke smadre noget, men de velhavende folk, der sidder der i aften, skal fatte vores budskab. Vi vil have alle folk i Hongkong til at lide, ligesom vi gør. Vi ved da godt, at vores aktioner skader byens økonomi, så derfor bliver forretningsfolkene nødt til at lytte til os,” siger Michael, der læser på Hong Kong University.

Endnu flere udklædte folk slutter sig til denne noget usædvanlige halloween-march gennem storbyens gader. Og nu dukker også de første grupper af urobetjente op. Med hjelme, visirer og skjolde er de tydeligvis klædt på til kamp, og det mærkes straks i forsamlingen. Et par unge piger begynder at råbe ad dem, de skriger deres vrede ud. Der er helt klart aggressivitet i luften, men foreløbigt står politiet bare og kigger. En af de lidt ældre demonstranter, der har iført sig en sort øjenmaske med glimmer på, råber også.

”Ja, jeg hader politiet. De opfører sig ligesom triaderne – altså mafiaen. Så det er mest derfor, jeg er med i aften – for at protestere mod politiet. Og det er for mig også det vigtigste af vores krav, at der bliver iværksat en uvildig undersøgelse af deres brutale fremfærd mod de unge demonstranter,” siger Cathryn, der arbejder som lærer i en af de lokale skoler.

Den nu efterhånden pænt store forsamling bevæger sig igen ud på en af de store veje, Connaught Road, der hvor sporvognene og mange busser kører. Ved andre store protestmarcher er den brede vej blevet helt blokeret, men ikke denne gang. Et par af arrangørerne råber til folk, at de skal holde sig på fortovet og ikke genere trafikken. Som en af dem siger, vil vi ”ikke give politiet noget påskud til at stoppe os. Vi skal til Lan Kwai Fong med vores budskab”.

Nu da målet er tæt på, er der opstået en nærmest munter stemning blandt demonstranterne. Der bliver råbt de sædvanlige slagord: ”Fem krav – ikke et færre” – med henvisning til, at alle deres fem krav skal opfyldes. At de ikke lader sig nøje med, at regeringschef Carrie Lam helt har skrottet det omstridte udleveringslovforslag, der startede det hele for fem måneder siden, men også vil have alle anholdte løsladt og en uvildig undersøgelse af politiets fremfærd-

Og nu begynder en gruppe midt i folkemængden at synge det, demonstranterne regner for deres nationalsang, ”Glory to Hongkong”. Men snart forstummer sangen, for et par hundrede meter længere henne ad Queens Road står der opmarcheret noget i retning af hundrede kampklædte betjente. På den måde har politiet effektivt fået blokeret gaderne omkring Lan Kwai Fong.

Der er nervøsitet at spore på begge sider af afspærringen. De udklædte demonstranter stiller sig helt tæt på betjentene og råber dem ind i hovedet: ”Halloween”, ”Vi vil til Lan Kwai Fong og fejre halloween”. Et par stykker forsøger at bryde igennem kanten af vejafspærringen. Det udløser den første runde af peberspray. Der er tumult og råb.

Både demonstranter og pressefolk sætter i bevægelse i et forsøg på at finde andre veje hen til bargaderne. Og pludselig kommer der en bølge af politikfolk stormende bagfra. Der høres skud – det er uvist, om der bliver skudt med skarpt eller med gummikugler. Selvom alle løber, er det umuligt at undslippe politiets tåregas. En lille gruppe søger tilflugt i en gyde, og nogle af de medfølgende samaritter kommer hurtigt til undsætning og hjælper med at lindre smerterne i øjnene. En af dem fortæller, at han lige er blevet færdiguddannet som økonom på universitet. Han er forfærdet over de ting, der sker med hans by.

”Prøv at se, hvordan politiet farer frem. Vi var jo på vej væk, og så angriber de os bagfra med tåregas. Hvad er de for nogen mennesker? Og ja – byens økonomi lider, har vi lige hørt. Men alle – også erhvervsfolkene – er nødt til at fatte, at det her er alvor. Det gælder vores fremtid. Og selvom vi måske ikke blev lovet demokrati i Joint Declaration, den aftale der blev indgået mellem Kina og Storbritannien (inden overdragelsen af kronkolonien i 1997, red.) og som sikrer os særlige rettigheder og skal gælde frem til 2047, så er vi nødt til at kæmpe for det. Og det bliver vi ved med, lige indtil vi får vores krav opfyldt. Koste, hvad det vil,” fastslår den nyuddannede Peter og siger farvel.

Han skal videre og vil stadig forsøge at nå Lan Kwai Fong.

Maskerede demonstranter prøver at få maskerede urobetjente i tale under halloween-marchen i Lan Kwai Fong, Hongkongs forlystelseskvarter, inden politiet greb til tåregas. – Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix.