Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Hamas føler sig bedraget af arabiske regeringer

Egyptere demonstrerede i går i Kairo, hvor de fordømte de israelske flyangreb i Gazastriben. I modsætning til befolkningen har den egyptiske regering indtil videre forholdt sig tavs.– Foto: Khaled el-FiqiEPA.

Store dele af den muslimske verden skuffer Hamas med sin manglende kritik af Israel. En række arabiske lande mener, at Hamas har fortjent den israelske offensiv

Hamas er ikke kun chokeret over omfanget af det israelske angreb. De forholdsvis tavse arabiske regeringer i regionen får også Hamas til at føle sig forrådt af sine egne brødre. Indtil videre er det kun Syrien, Hizbollah-bevægelsen i Libanon og det iranske præstestyre, der som ventet har kritiseret Israel for angrebet på Hamas.

Ingen af de andre landes regeringer kommer Hamas til undsætning i modsætning til befolkningerne i en række arabiske lande, der går på gaden for at kritisere deres egne regeringers tavshed.

De arabiske landes manglende reaktioner i forhold til Israels seneste offensiv opfattes af Hamas som en kniv i ryggen og som tegn på, at visse arabiske lande foretrækker Israel frem for Hamas.

Selvom det ikke helt er situationen, tror jeg ikke, den egyptiske ledelse græder mange tårer over de store tabstal hos Hamas, siger Jonathan Spyer, der er forsker ved tænketanken Gloria.

Han begrunder sin opfattelse med det faktum, at Israels udenrigsminister, Tzipi Livni, få dage inden den israelske operation mødtes med Egyptens præsident, Hosni Mubarak, som åbenbart ikke stillede sig på hælene over for den kommende israelske operation. Den opførsel opfattes ikke kun som pro-israelsk hos Hamas, men også som et direkte signal til Israel om, at Egypten vil vende det blinde øje til, mens den jødiske stat hamrer løs på Hamas.

Hamas er en palæstinensisk gren af Det Muslimske Broderskab i Egypten og opfattes som en trussel af det egyptiske styre.

Den egyptiske holdning har skabt voldsomme reaktioner fra befolkningen i Gaza, Libanon, Iran og også blandt Israels arabiske mindretal, hvor Hosni Mubarak har fået øgenavne som CIA- og Mossad-agent.

Flere artikler i de regeringsvenlige egyptiske aviser har siden den israelske offensiv ført den samme afdæmpede linje som regeringen. Til tider er lederskribenter endda gået så langt som til at give Hamas størstedelen af ansvaret for den seneste konflikt.

Hvis du ikke kan dræbe ulven, skal du lade være med at rykke den i halen, skriver lederskribenten i dagbladet al-Ahram og antyder, at Hamas selv er ude om den israelske reaktion.

I samme artikel beskyldes Hamas for ikke at ville lytte til Egyptens advarsler om et kommende israelsk angreb og for ikke at være interesseret i fred.

De palæstinensiske ledere, der ikke ønsker fred og som søger en tom og udhulet heltedåd, har ikke taget de egyptiske advarsler alvorligt, står der i artiklen.

Forklaringen på den forholdsvis udprægede tavshed hos den egyptiske og jordanske regering er, at begge regeringer selv kæmper mod Det Muslimske Broderskab på hjemmefronten og ikke har nogen interesse i at se Hamas vokse sig alt for stærk i Gaza. Desuden kan hverken Jordan eller Egypten omfavne Hamas, så længe de ønsker at bevare gode forbindelser til USA og EU, siger Tzvika Yehezkeli, der er analytiker på den israelske tv-kanal 10.

Den situation skaber et klart skel mellem dem, der åbenlyst støtter Hamas, og dem, der foretrækker at vende det blinde øje til Israels bombninger.

Det er ikke et tilfælde, at Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, rettede et verbalt angreb mod Hosni Mubarak og kaldte den egyptiske leder for en forræder, siger Ehud Yaari, der er en af Israels mest erfarne kendere af de arabiske lande.

Her handler det om, at islamisterne, der føler sig mere selvsikre end nogensinde, danner en front mod de korrupte regimer, der plejer god omgang med de vestlige lande. Det er ingen overraskelse, at Syrien, Iran og Hizbollah bakker op om Hamas, men det er første gang i længere tid, at nogle af de mest indflydelsesrige arabiske regeringer næsten lader som om, at intet er hændt, siger han.

Skellet mellem de arabiske regimer og befolkningerne i de arabiske lande er ikke noget nyt. Men tavsheden over for den israelske offensiv vil i fremtiden blive opfattet som et vendepunkt i kampen mellem islamisterne og de mere moderate arabiske regimer ifølge den libanesiske klummeskribent Sarkis Naoum.

De arabiske landes tavshed vil give Iran og Syrien vind i sejlene. De vil benytte situationen til at fortælle de arabiske befolkninger, at regimerne i de arabiske lande ikke ønsker at hjælpe, siger Sarkis Naoum.

Ifølge den libanesiske klummeskribent vil den israelske offensiv derfor blive krigen, der for alvor markerede de arabiske regimers svigt over for deres egne befolkninger og palæstinensiske brødre.

allan@kristeligt-dagblad.dk