Prøv avisen
Nyhedsanalyse

Hamas har fundet en vinderformel i propagandakrigen mod Israel

Inden dagens demonstrationer har unge palæstinensere indsamlet tusinder af gamle bildæk. Strategisk placeret og sat i brand vil de skabe et sort røgslør, der vil genere de israelske skytter. Til samme formål opfordres folk på sociale medier i Gaza til at medbringe spejle og laserlygter til dagens march. Foto: Adel Hana/Ritzau Scanpix

Hamas har foreløbig i seks uger forladt voldstaktikken med selvmordsangreb, raketter og angrebstunneler til fordel for massemarcher med familier og børn, hvor også organisationens aktivister er klædt i civil. Det giver medvind i medierne

Under den første intifada, der brød ud i 1987, blev en lille palæstinensisk dreng med en sten i en slynge over for en israelsk kampvogn hurtigt symbol på palæstinensernes kamp. I kampen David imod Goliat ved alle, hvem de holder med. Men lige så snart den islamistiske Hamas-bevægelse i 1990’erne og 2000’erne introducerede selvmordsbomberne, og dusinvis af israelere på caféer, på markeder eller i busser blev sprængt i døden, fik sympatien for palæstinensernes kamp sværere kår.

Det er værd at huske de to billeder. For i mangel af israelske og palæstinensiske ledere med politisk mod til at føre en dialog udkæmpes den langstrakte konflikt mellem israelere og palæstinensere hovedsageligt i en kamp om verdens sympati – og det sker gennem billederne.

Langfredag havde Hamas og de andre palæstinensiske organisationer i Gaza indkaldt masserne til at indlede en såkaldt tilbagevendelsesmarch på grænsen mellem Israel og Gaza. I seks uger, fra den 30. marts til den 15. maj, skal titusinder af palæstinensere fastholde billederne. Seks ugers fredelig markering – en blanding af familiefest og protest i store hvide telte med god stemning og politiske talere.

Begge datoer er symbolske. Den 30. marts kaldes land-dag til minde om Israels ekspropriering af palæstinensisk land i 1976. Den 15. maj markerer staten Israels oprettelse i 1948, der blev til hundredtusinder palæstinenseres landflygtighed, og som kaldes nakba – katastrofen.

Endelig synes Hamas at have erkendt, at hverken verdens sympati eller Israel vindes over ved selvmordsangreb, Qassam-raketter eller med angrebstunneler bygget for millioner af kroner under grænsen til Israel. Selvmordsbombe- angrebene blev stort set indstillet, da Israel byggede et højt hegn om Gaza og en såkaldt sikkerhedsbarriere mellem Vestbredden og de israelske befolkningscentre. Qassam-raketterne, både de hjemmelavede og de mere avancerede iranske, bliver standset af den israelske militærteknologi Jernkuppelen. Og i de seneste par måneder har Israel destrueret et antal af Hamas’ mest avancerede angrebstunneler med et foreløbig hemmeligt højteknologisk våben, der opdager og ødelægger tunnelerne.

Erkendelsen er muligvis en nødløsning, men det er ikke første gang, det er bevist, at fredelige massedemonstrationer er langt mere virkningsfulde end voldelige. Da langfredag var forbi, havde alverdens tv-stationer kunnet vise videooptagelser af tilsyneladende ubevæbnede unge mænd, der blev dræbt af et enkelt skud for åben skæm.

Det stod klart, at Hamas havde sejret på billedfronten, og det bekymrer i høj grad Israel.

For en uge siden var der udkommanderet tusinder af soldater og mindst 100 af det israelske forsvars bedste skarpskytter til grænsen mellem Israel og Gaza. De havde ordrer om at forhindre, at palæstinensere nærmede sig en 300 meters zone langs hegnet – uanset om de kom for at vinke, for at brænde bildæk af, for at placere hjemmelavede sprængladninger, klippe hul i hegnet eller angribe de israelske styrker med molotovcocktails eller skydevåben. Ordren var så vidt muligt at skyde imod benene. 17 blev dræbt.

Selvom militæret betragter det som et tegn på stor tilbageholdenhed, har både EU, FN og Israels egen venstrefløj protesteret. Arabiske medier kalder det en massakre.

Det israelske militær har udsendt billeder af mindst 10 af de dræbte, stolt fotograferet som medlemmer af henholdsvis Hamas og Islamisk Jihads væbnede styrker. De havde klædt sig i civilt til dagen. Men det vil i verdensopinionen ikke kunne opveje levende billeder af en ung mand, der løber med et bildæk i hænderne, bliver ramt af en kugle og falder død om på jorden. Derfor frygter Israel denne og de kommende fredage.

Inden dagens demonstrationer har unge palæstinensere indsamlet tusinder af gamle bildæk. Strategisk placeret og sat i brand vil de skabe et sort røgslør, der vil genere de israelske skytter. Til samme formål opfordres folk på sociale medier i Gaza til at medbringe spejle og laserlygter til dagens march.

Den israelske menneskerettigheds- organisation B’Tselem har indrykket annoncer i israelske aviser med teksten: ”Undskyld hr. officer, jeg kan ikke skyde”. En opfordring til soldaterne langs Gaza-grænsen om at nægte at følge den ordre, som den israelske forsvarsminister allerede har givet i form af en advarsel om, at der vil bliver skudt imod enhver, der bevæger sig mindre end 300 meter fra grænsehegnet.