Hamas kritiseres for dyreplageri

Dyreværnsorganisationer angriber Hamas for bevidst dyreplageri som led i tv-børneprogrammer

Af Allan Sørensen

korrespondent i Mellemøsten

Hamas-bevægelsen i Gaza bliver i øjeblikket udsat for usædvanlig kritik. Det handler ikke om selvmordsaktioner eller blodige militærkup, men derimod dyreplageri og bevægelsens måde at håndtere opdragelse af Gazas børn.

I det seneste afsnit af Hamas-bevægelsens populære tv-børneprogram ses en voksen palæstinenser, udklædt som bien Nahool, mishandle katte og løver i Gazas zoologiske have. Kattene bliver sparket af Nahool, løftet i halen og slået akkompagneret af et kor af ivrig barnelatter. Løverne bliver udsat for stenkast i en grad, der flere gange får en af hun-løverne til at springe op ad hegnet for at angribe bien Nahool.

På en ironisk og yderst tvivlsom pædagogisk måde er det overlagte dyreplageri et forsøg på at få Gazas børn til at behandle dyr på en anstændig måde. I slutningen af tv-programmet konkluderer den unge oplæser, at indslaget med Nahool i den zoo­logiske have er blevet lavet for at vise Gazas børn, hvordan dyr ikke skal behandles.

Tv-programmet er gået verden over på websiden youtube og skaber skarp kritik fra seere fra hele verden og ikke mindst dyreværns-organisationer. Den amerikanske organisation PETA har fordømt programmet og Hamas og kalder dyreplageriet i den zoologiske have for sygeligt og chokerende.

Ethvert forsøg på at lære børnene at behandle dyr på en god måde går næsten 100 procent sikkert tabt. De fleste børn vil have tendens til at imitere Nahools dyreplageri, frem for at forstå at sådan en opførsel er forkert, siger Martin Mersereau, der er direktør for PETA.

Det er ikke første gang i den seneste tid, Hamas tv station udsættes for kritik. I juni måned blev Hamas presset til at skille sig af med den Mickey Mouse-lignende figur Farfur efter trusler om sagsanlæg fra Walt Disney. Farfur var meget populær blandt Gazas børn, men blev opfattet som en stærkt rascistisk og hjernevaskende figur i Israel og Vesten.

allan@kristeligt-dagblad.dk