Hamas og Fatah mødes til forsoning i Gaza

Egypten har stået fadder til palæstinensisk forsoning, der i går bragte premierminister Hamdallah til Gaza. Men Hamas nægter at opgive sine brigader

Flere hundrede var mødt op, da den palæstinensiske premierminister, Rami Hamdallah, kom kørende ind i Gaza for at holde forsoningsmøde med Hamas-lederen Ismail Haniyeh.
Flere hundrede var mødt op, da den palæstinensiske premierminister, Rami Hamdallah, kom kørende ind i Gaza for at holde forsoningsmøde med Hamas-lederen Ismail Haniyeh. Foto: Khalil Hamra AP/ritzau.

Hundredvis af mennesker var mødt op ved Erez-grænseovergangen for at være dér, da den palæstinensiske premierminister, Rami Hamdallah, og ledende medlemmer af selvstyreregeringen i Ramallah i går via Israel kom kørende ind i Gaza for at holde forsoningsmøde med Hamas-lederen Ismail Haniyeh. De, der mødte op, betragtede det som en historisk dag med forventning om, at den 10 år gamle splittelse mellem de to palæstinensiske politiske bevægelser endelig er forbi.

”Vi er kommet på præsident Mahmoud Abbas ordre for her fra Gazas hjerte at sige til hele verden, at den palæstinensiske stat ikke kan eksistere uden politisk og geografisk enhed mellem Gaza og Vestbredden. Vi kan kun nå vores politiske mål gennem enhed og ved at beskytte det palæstinensiske politiske system,” sagde Rami Hamdallah, da han satte fod i Gaza.

Splittelsen mellem Hamas og Fatah er et resultat af parlamentsvalget i 2006, som Hamas vandt. Det internationale samfund nægtede at samarbejde med den islamistiske bevægelse, hvilket tvang Hamas og Fatah til at indgå i en national samlingsregering. Men Fatah nægtede at indlemme Hamas-folk i de mange forskellige politi- og sikkerhedsstyrker, der alle var bygget op af Fatahs kadrer. I stedet opbyggede Hamas sine egne styrker, Izzadin al-Qassam-brigaderne, der på én gang i sommeren 2007 angreb politistationer og andre regeringsadresser i Gaza, halede Fatah-folk ud og henrettede dem på åben gade og kastede andre ned fra højhustage. De Fatah-folk, der kunne, stak af gennem Israel til Ramallah på Vestbredden.

Siden har der reelt eksisteret to palæstinensiske regeringer: Hamas i Gaza og Fatah i Ramallah. Regeringen i Ramallah forsøgte at bevare legitimitet – også i Gaza – ved stadig at betale lønninger til embedsmænd, lærere, læger med flere, selvom mange mistede deres arbejde.

Adskillige forsøg på forsoning er igennem årene løbet ud i sandet.

Men siden foråret har den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og den egyptiske præsident, Abdel Fatah al-Sisi, og hans efterretningstjeneste tvunget Hamas til forsoning. Fra april har Abbas nægtet at betale for diesel til Gazas kraftværker, og hans regering i Ramallah holdt også op med at betale de over 100.000 embedsmænd.

Abbas lagde dermed pres på det stadigt mere upopulære Hamas-styre, der i samtlige 10 år har prioriteret sine væbnede styrker frem for befolkningens velfærd. Arbejdsløsheden blandt Gazas unge er på over 60 procent, og hele sommeren har Gazas cirka to millioner indbyggere kun haft elektricitet få timer om dagen.

Gennem flere runder intense samtaler i Kairo, inviteret af den egyptiske efterretningstjeneste, indvilligede Hamas i forsoning.

I dag afholdes et symbolsk samlingsregeringsmøde i Gaza. De egentlige forhandlinger mellem Fatah og Hamas begynder i næste uge i Kairo om, hvem der skal kontrollere grænserne, hvornår og hvordan det i 2007 opløste parlament træder sammen, og hvornår der skal være nye parlamentsvalg. Alt i skyggen af at Hamas-lederne Ismail Haniyeh og Yahyah Sinwar har erklæret, at Hamas ikke agter at nedlægge sine væbnede styrker.

Professor i politisk videnskab ved al-Najah Universitetet på Vestbredden, Abdulsattar Qassem, er da heller ikke overbevist.

”Det hele er bare et show. Det palæstinensiske selvstyre (i Ramallah, red.) har ikke tillid til Hamas’ væbnede styrker. Selvstyret vil afvæbne dem, og Hamas nægter, så det vil på forhånd ødelægge enhver mulighed for enhed,” siger professor Qassem til nyhedsmediet Al Jazeera.

Israels regering, der ved tidligere forsoningstiltag har været hurtig til at opfordre verden til at fratage palæstinenserne støtte, hvis Hamas atter kommer ind i den palæstinensiske regering, kommenterer foreløbig ikke den nye situation, hvor Hamas reelt overlader alt civilt ansvar, elektricitet, renovation, skoler og sundhedsvæsen til Ramallah-selvstyret og samtidig bevarer sine væbnede styrker.

Den tidligere chef for det israelske nationale sikkerhedsråd Eran Lerman forklarer via organisationen Israel Project, at så længe Izzadin al-Qasssam-brigaderne ikke afvæbnes, men stadig graver tunneler og producerer raketter i Gaza, vil Israel betragte Hamas som en sikkerhedsfare.