Han blev smidt ud af Rusland. Fra sit eksil vil han nu vælte Putin af magten

Fra sit eksil i Ukraine støtter det tidligere medlem af statsdumaen Ilja Ponomarjov modstandsbevægelsen i Rusland mod præsident Putin

Ifølge den russiske dissident Ilja Ponomarjov består netværket af partisaner i Rusland af omtrent 1000 mennesker.
Ifølge den russiske dissident Ilja Ponomarjov består netværket af partisaner i Rusland af omtrent 1000 mennesker. Foto: Utro Fevralja.

Han var et russisk parlamentsmedlem, som måtte lade sig slæbe væk af politi, når han gik på gaden for at protestere mod Vladimir Putin.

Det var, indtil Ilja Ponomarjov blev nægtet adgang til sit hjemland efter annektering af Krim-halvøen i 2014.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

I dag er han stadig en del af den fortrop, der forsøger at fjerne den russiske præsident fra magtens tinde. Men nu er det fra Ukraine, i eksil.

"Målet er egentlig ganske enkelt. Vi skal forandre regimet i Rusland," siger han til Kristeligt Dagblad over en telefonforbindelse.

En russer i ukrainsk uniform. Det er, hvad Ilja Ponomarjov blev, da Rusland invaderede Ukraine 24. februar sidste år. Få dage efter invasionen skiftede han dog den ukrainske uniform ud med en skjorte og maskingeværet med en mikrofon. 

Fra den ukrainske hovedstad, Kyiv, transmitterer han med et tv- og mediehold på omtrent 70 personer nyheder om krigen i Ukraine og analyser af den politiske situation i Rusland. Det foregår på mediet Utro Fevralja (Februar morgen), hvis indhold deles på blandt andet Youtube og via det sociale medie Telegram i Rusland.

Samtidig støtter Ilja Ponomarjov et netværk, der arbejder under jorden i Rusland, og som udgøres af forskellige grupper af partisaner fra både den politiske højre- og venstrefløj. Via mediet Rospartizan giver hans organisation dem blandt andet råd om, hvordan de kan undgå at blive aflyttet af FSB, Ruslands efterretningstjeneste, og vejledning til at lave bomber og sabotage.

"Russere ved, at hvis de går på gaden, vil de bare blive anholdt for det mindste. Og så er det er jo bedre at lade være at gøre noget, tænker mange. Det forhindrer enhver form for modstand, og det er nøjagtig derfor, vi har brug for partisaner og en form for militær styrke i Rusland, som kan minde magthaverne om, at de ikke er i sikkerhed, også selvom Putin fortæller dem det," siger Ilja Ponomarjov. 

Russisk sabotage

Iklædt en mørkegrøn skjorte toner Ilja Ponomarjov frem i et tv-studie med blikket rettet mod kameraet. Flere gange om ugen laver han videoer til kanalen Utro Fevraljas på Youtube for at fortælle seere om Ukraine-krigen og politik. Selv har Ilja Ponomarjov, som er tidligere forretningsmand, investeret en million dollar i projektet. Penge, han har tjent på afkast fra investeringer, fortæller han.

Ilja Ponomarjov lægger ikke skjul på, hvilken sandhed mediet abonnerer på. Han kæmper imod Kreml og de oplysninger, der kommer fra den russiske regering. Han siger, at han betragter sig selv som venstreorienteret og libertær. 

"Almindelige russere har ikke nødvendigvis adgang til viden om krigen, så vi forsøger at fortælle både de russere, som har forladt Rusland, men også russere, som er blevet i deres hjemland, at der et alternativ til Putin," siger han.

Fra 2007 til 2016 sad Ilja Ponomarjov i statsdumaen, underhuset i Rusland, først for det socialdemokratiske parti Retfærdigt Rusland og dernæst for Grøn Alliance. 

I hele sin karriere som parlamentariker var han åbenmundet kritiker af den russiske regering og i særdeleshed Vladimir Putin. Han gik på gaden i protest mod styret, og i 2014 besluttede han som den eneste i statsdumaen at stemme imod annekteringen af Krim-halvøen – og det skulle senere få konsekvenser.

I 2016 blev han efter en ferie nægtet indrejse i Rusland, og siden har han boet i eksil i Ukraines hovedstad, Kyiv. Så nu er der ikke andet at gøre end at forsøge at omstyrte Putin in absentia, fortæller han.

Et projekt, som kan synes mildt sagt ambitiøst, måske næsten naivt. 

"Du kan heller ikke styrte Putin på den måde. Men man er nødt til at styre modstanden i den rigtige retning og hjælpe med at sætte fart i tingene. Jeg er meget bange for, at de vestlige lande som for eksempel USA vil være fristet af at lade en fra den russiske elite overtage magten efter Putin. For det vil bevare systemet, som det er. Den eneste ting, der kan gøre, at Rusland bliver demokratisk er at ødelægge dets imperialistiske natur. Og for, at det kan ske, har man brug for fundamentale ændringer, og det kræver en militær næve indefra," siger han.

I sidste måned sagde Vladimir Putin ifølge The Guardian, at der er stadig flere hændelser med sabotage mod Rusland fra Ukraine og Vesten.

Ilja Ponomarjov refererer selv til en eksplosion i sidste uge i en bygning ejet af FSB i byen Rostov ved floden Don i det sydvestlige Rusland. En person blev dræbt og to personer såret. FSB har ifølge The Guardian udtalt, at forklaringen var, at der var gået ild i brændstof og smøremidler. Guvernøren i byen fortalte, at det formentlig skyldtes en elektrisk kortslutning.

Dissidenter fængsles

Ilja Ponomarjov fortæller, at de voldelige aktioner fra partisanerne ikke i sig selv vil omkalfatre det russiske styre, men ifølge ham er pointen, at modstanden mod Putin skal blive synlig for almindelige borgere i Rusland. Det er også derfor, han offentliggør videoer via sit medie. Ifølge Ilja Ponomarjov har kanalen samlet set omtrent 500.000 seere dagligt, og to tredjedele af dem er russere i Rusland.

"Selvom mange mennesker har forladt Rusland de seneste år, er jeg ret sikker på, at der stadig er nok russere i befolkningen, som er klar til at protestere – de skal bare have en form for forsikring om, at de ikke er alene, og at det faktisk kan føre til forandring," siger han.

Ilja Ponomarjov er ikke bekymret for, om de politiske forandringer vil ske, fortæller han. Ifølge ham er det et spørgsmål om tid.

"Jeg tror, at det er hans (Vladimir Putin, red.) sidste år som præsident. Regimet kan teknisk set ikke overleve stadig flere militære nederlag. Der er en fortælling om, at Putin er usynlig og urørlig. Men hvis han fortsat taber på slagmarken, er de politiske forandringer uundgåelige," siger han.

Men ligesom hans mund er blevet lukket af det russisk styre, bliver munden på andre russiske dissidenter det samme. Og modstanden mod Vladimir Putin inden for Ruslands grænser synes stadig sværere at få øje på. Med lovgivning, der tillader domstolene at straffe borgere med flere års fængsel, hvis de omtaler "specialoperationen" i Ukraine som en krig, tør færre russere ifølge Ilja Ponomarjov kritisere præsidenten.

En af Putins mest åbenmundede kritikere, oppositionspolitikeren Vladimir Kara-Murza, risikerer lige nu op mod 25 år i fængsel, og den vel nok mest berømte Putin-kritiker Aleksej Navalnyj har været indespærret, siden han vendte tilbage til Rusland for godt to år siden. 

Alligevel er Ilja Ponomarjov overbevist om, at der kan ske forandring i hans hjemland.

"Jeg kæmper for en bedre fremtid for vores børn, vores familier og vores efterkommere. Og nogen er jo nødt til at gøre det. Det er svært at forklare det... Hvis man føler, at man er i stand til det, så gør man det bare."