Han dedikerede sit liv til at holde mindet om holocaust i live

Yosef Kleinman, der døde i sidste uge i en alder af 91 år, var én af de få drenge, som overlevede Auschwitz. Med sit vidnesbyrd var han med til at få topnazisten Adolf Eichmann dømt

Yosef Kleinman beholdt sin blåstribede hue fra Auschwitz hele sit liv. Han var én af de færre end 180.000 tilbageværende holocaust-overlevere i Israel. – Foto: Gali Tibbon/AFP/Ritzau Scanpix.
Yosef Kleinman beholdt sin blåstribede hue fra Auschwitz hele sit liv. Han var én af de færre end 180.000 tilbageværende holocaust-overlevere i Israel. – Foto: Gali Tibbon/AFP/Ritzau Scanpix.

I en skudsikker boks sidder en spinkel mand i jakkesæt. Hans hænder er foldet over de krydsede ben. Året er 1961, og retssagen mod topnazisten Adolf Eichmann er i gang i Jerusalem.

Hele verden ser med, mens 110 holocaust-overlevere vidner mod en af hovedarkitekterne bag det systematiske massemord på jøderne. De gruopvækkende vidnesbyrd om holocausts rædsler bliver live-transmitteret. Og de er med til at få nazisten dømt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Eichmann er den eneste nazist, der nogensinde bliver retsforfulgt af det jødiske folk. I 1962 henrettes han.

Blandt holocaust-overleverne i retssalen var Yosef Kleinman den yngste til at vidne imod Eichmann. Han var blandt de kun 150 drenge ud af 3000, som han sad i Auschwitz med, som overlevede dødslejren. I den verdenskendte retssag og gennem resten af sit liv fortalte han om oplevelserne som barn under holocaust. I tirsdags døde han i en alder af 91 år.

Yosef Kleinman va r blot 14 år, da han sammen med sine forældre, søster og bror blev deporteret fra Budapest til Auschwitz i det tyskbesatte Polen. Her blev han adskilt fra forældrene og søsteren – og så dem aldrig igen. Under retssagen fortalte han, hvordan han og broderen ved ankomsten til Auschwitz blev stillet på en række med de andre drenge:

”Jeg stod dér i komplet fortvivlelse. Jeg tænkte, at mit liv ender her,” sagde Yosef Kleinman ifølge det jødiske magasin Mishpacha.

I detaljer forklarede han om sit møde med den berygtede nazi-læge Josef Mengele, sidenhen kaldet ”dødsenglen”. De to brødre så, hvordan drengene foran dem i rækken blev målt af lægen, og derefter delt op i to grupper. Dem, der var høje nok, blev sat til slavearbejde. Dem, der ikke var, blev myrdet.

”Vi prøvede alle sammen at gøre os en centimeter højere,” fortalte Yosef Kleinman i retssalen.

Det gik hurtigt op for ham, at han ikke var høj nok. Han prøvede at putte sten i skoene for at snyde sig højere, men det var for smertefuldt. Til sidst rev broderen sin kasket i stykker for at putte den i Kleinmans sko. Han blev i rækken med sin bror, mens mange af de andre blev dræbt.

Kleinman og hans bror slap efter nogle måneder i Auschwitz ud af lejren ved at blande sig med en gruppe fanger, der skulle sendes til arbejdslejren Dachau.

Og syv måneder senere den 27. april 1945 blev lejren befriet af amerikanske soldater. En jødisk, amerikansk soldat gav ham en skjorte, han kunne tage på, og sagde, at ”krigen er slut for dig nu”, fortalte Yosef Kleiman mange år senere ifølge netavisen The Times of Israel. Sammen med sin stribede fangedragt gemte han skjorten resten af sit liv.

Trods befrielsen var det en svær fremtid, der ventede teenageren. Forældrene og søsteren var blevet dræbt. Han var nu alene med sin bror.

”Ved hver banegård forlod italienerne toget og tog tilbage til de hjem, de ikke havde set i flere år. Folk i byen ventede ved toget med mad, og nogle steder endda velkomstorkestre. Ved hver station ville nogle stå af, men os jøder var der ingen, der ventede på,” fortalte han ifølge CBS News senere om turen gennem Europa efter befrielsen fra koncentrationslejren.

Efter krigen emigrerede Yosef Kleinman med sin bror til Israel, hvor de startede en tømrervirksomhed. Men oplevelserne fra koncentrationslejrene blev ved med at fylde i hans liv.

I 1960’erne begyndte han at opfordre myndighederne i Israel til at indsamle historier om de unge, der døde i lejrene. Historier, der indtil da havde været stort set ukendte for verden, skriver avisen Jerusalem Post.

Da Yosef Kleinman i januar måned fik sit vaccinestik imod covid-19, gik billederne verden rundt.

”Det redder folks liv,” sagde han til nyhedsbureauet AP og opfordrede alle til at blive vaccineret.

Også ved den anledning henviste han til sine egne oplevelser som vidne til de sygdomsudbrud, der havde været i kz-lejrene.

Hvert år på Israels holocaust-mindedag gik han ud i sin stribede fangedragt. I hånden havde han et fotografi af den familie, han havde stiftet i Israel.

”Am Yisrael Chai” – Israels folk lever – ville han gentage.

Yosef Kleinman dedikerede sit liv til at tale om holocaust – og til at tale for de 2850 drenge, der ikke overlevede Auschwitz.