Prøv avisen

Afrikansk minister udfordrer konservative kønsroller med barnebillede

Det er dette fotoopslag på Twitter, som har gjort David Moinina Sengeh kendt ud over Sierra Leones grænser. – Foto fra Twitter.

En 33-årig minister fra Sierra Leone har udfordret landets konservative kønsroller ved at deltage i et videomøde med sin 10 måneder gamle datter bundet på ryggen. Det er usædvanligt, grænsende til det uhørte i Afrika. David Moinina Sengeh siger, at han vil inspirere andre mænd til at tage sig af deres børn

Enhver – også uden for kontinentet selv – ved, hvordan en afrikansk kvinde med et barn bundet på ryggen i et stort, farverigt tørklæde ser ud. Men de færreste har set en mand i samme situation. Derfor har det vakt opsigt, at den 33-årige undervisningsminister i Sierra Leone, David Moinina Sengeh, for nogle uger på grund af corona siden deltog i et videomøde fra sit hjem med sin 10 måneder gamle datter på ryggen. Senere sendte han et tweet ud med motivet og opfordrede andre mænd til at vise, hvordan de i øjeblikket arbejder hjemmefra som ledere. Tweetet blev lynhurtigt et viralt hit.

Neue Zürcher Zeitung er en af mange aviser, der har omtalt episoden, og den schweiziske avis’ Afrika-korrespondent, David Signer, gætter på, at de mænd, der deltog i videokonferencen, aldrig havde set en mand med sit barn på ryggen før. I det meste af Afrika er det stadig kvinden, der tager sig af børnene som en del af et meget traditionelt kønsrollemønster. Ikke mindst i Vestafrika, hvor Sierra Leone ligger.

”Mange kvinder gør det her hver dag. Det er så almindeligt, at vi ikke engang taler om det. Hvis det var min hustru, der havde gjort det samme, ville tweetet ikke have spredt sig som en løbeild,” erkender David Moinina Sengeh over for den britiske nyhedsstation BBC.

”Det her billede tvinger mænd til at tænke over sig selv. Det viser dem, at det er muligt at tage sig af sit barn,” siger han.

Olga Ege, senior program manager i udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke, der har mange års erfaring med køn og ligestilling i Afrika, mener, at det er et ”fantastisk billede”.

”Der er i den grad brug for mandlige rollemodeller og ledere, der tør gøre op med vanetænkningen om, hvad kvinder kan, bør og skal. Sengeh omfavner sin rolle som far og viser, at mænd kan være omsorgsfulde og kærlige. Og så er han minister! Det er helt sikkert noget, der kan sparke nogle overvejelser i gang,” siger Olga Ege.

I det hele taget kan det gøre en større forskel, når en mand går forrest for ligestilling. De har lettere ved at få kontakt til andre mænd end kvindernes bevægelser og organisationer.

”Det, at mænd ser andre mænd i en ny rolle, hvor de viser en ny form for maskulinitet, kan påvirke udviklingen meget mere, end når kvindeorganisationer forsøger at råbe op,” siger Helle Samuelsen, antropolog og lektor ved Københavns Universitet, hvor hun forsker i sundhed i Vestafrika.

Men der er ikke mange af David Moinina Sengehs slags.

”Han er et bymenneske, en intellektuel, der godt kan se, at der skal ske noget i Afrika på ligestillingsområdet, fordi de traditionelle familiemønstre er i opbrud. Han er en provokatør, og det er super fint, for det er der brug for. Men han er en enlig svale,” siger hun.

Den 33-årige David Moinina Sengeh har ikke blot en usædvanlig holdning til køn og ligestilling. Han er i det hele taget usædvanlig. Han har dreadlocks, går afslappet klædt, har indspillet en plade som rapper, er uddannet biomedicinsk ingeniør i USA ved blandt andet Harvard Universitet og har specialiseret sig i fremstilling af proteser for at kunne hjælpe ofrene for borgerkrigen i Sierra Leone. Han er den yngste undervisningsminister, landet har haft, og har været en af drivkræfterne i at få ophævet et forbud fra 2015 mod, at gravide teenagere fortsætter deres skolegang.

I et åbent brev til sine to døtre, Nyaanina og Peynina, i september sidste år skrev han om nødvendigheden af at tage et ansvar for udviklingen i stedet for blot at se passiv og ligegyldig til.

”Nyaanina, dit navn betyder ’den nye kvinde’, og Peynina dit ’den nye trædesti’. Jeg er Moinina – ’den nye mand’. (…..). Min døtre; jeg opfatter ligegyldighed som accepten af hykleri, afvisning af virkeligheden og en bevidst forsømmelse af vores ansvar over for os selv og samfundet,” skrev han blandt andet og forklarede, at det var derfor, at han havde sagt ja til at blive minister.