Ung dansker vil give Nepals børn bedre muligheder

Sakker et nepalesisk barn bagud i skolen, er der sjældent nogen hjælp at hente. Det forsøger danske René Jøhnke at ændre på med sin hjælpeorganisation Changing Stories

30-årige René Jøhnke stiftede i 2017 hjælpeorganisationen Changing Stories (foranderlige historier), som hjælper børn i Nepal med at klare sig i skolen. Han er nepalesisk gift og bor i Nepals hovedstad, Kathmandu. – Privatfoto.
30-årige René Jøhnke stiftede i 2017 hjælpeorganisationen Changing Stories (foranderlige historier), som hjælper børn i Nepal med at klare sig i skolen. Han er nepalesisk gift og bor i Nepals hovedstad, Kathmandu. – Privatfoto.

Det er ikke glamourøst at drive en hjælpeorganisation. Og det kan være ensformigt.

Det fastslår 30-årige René Jøhnke, som har stiftet og driver hjælpeorganisationen Changing Stories (foranderlige historier) i Nepal.

Den unge dansker ved, hvad han taler om, for han bruger al sin arbejdstid på hjælpeorganisationen, som han stiftede i 2017. Changing Stories’ arbejde handler om at sikre, at de mange tusinder nepalesiske børn, der falder bagud i det offentlige skolesystem, får den støtte, de har brug for til at indhente klassekammeraternes faglige niveau.

For allerede i 3., 4. og 5-klasse er nogle af børnene faldet så langt bagud, at de ikke kan læse ét eneste ord på nepalesisk og dermed ikke har nogen chance for at gennemføre deres uddannelse, fortæller René Jøhnke.

Her kommer Changing Stories ind i billedet og tilbyder intensive læringsforløb, der varer 90 lektioner af to timer. De ekstra timer bliver lagt, inden børnenes normale skoledag begynder, eller i direkte forlængelse af den, og formålet med læringsforløbet er, at børnene lærer at læse, regne og skrive og genvinder troen på sig selv.

Hvis den danske hjælpeorganisation ikke trådte til, ville der for de fleste af børnene ikke være hjælp at hente, hverken i det nepalesiske skolesystem eller derhjemme.

”Typisk kommer børnene fra økonomisk og socialt svært stillede familier, og de er ofte de første i familien til at komme i skole. Forældrene elsker deres børn, men de ved ikke, hvordan de kan støtte deres læring. Når der hverken er støtte i skolen eller i hjemmet, er der heller ingen måde, hvorpå børnene kan nå op på klassekammeraternes niveau igen,” siger han.

Præcis derfor behøver René Jøhnkes arbejde hverken at være glamourøst eller evigt afvekslende for at gøre det værd at udføre.

”I en rodet og kompliceret virkelighed kan jeg indimellem godt have svært ved at holde fast i meningen med det hele. Når jeg bliver for indadvendt fokuseret på min egen overlevelse, på fundraising og på de rapporter, der skal skrives, så mister jeg lysten til arbejdet. Som for eksempel i sommer, hvor jeg brugte to måneder i Danmark og følte, at der ingen fremgang var i fundraisingen. Så hjælper det mig med at genfinde meningen med arbejdet at tage ud i felten i Nepal og at blive mindet om, hvorfor Changing Stories er her – og vi er her for børnenes skyld,” konkluderer han.

Det var et tilfælde, at René Jøhnke endte i Nepal.

I 2014 havde han fået endegyldigt nok af sin hverdag i Danmark.

På det tidspunkt var han bachelor i Digitalt Design fra Aarhus Universitet og havde i et års tid drevet en enmandsvirksomhed, der fremstillede designerlamper i træ. Men selvom arbejdet var kreativt og havde frie rammer, gav det ikke mening nok for René Jøhnke.

Efterhånden nåede han frem til, at han havde brug for at kunne gøre en større positiv forskel i andre menneskers liv i kraft af sit arbejde end ved at kunne sælge dem en god designerlampe.

”Jeg lavede en liste over lande, jeg kunne tage til. Mine eneste kriterier var, at der skulle være brug for hjælp i landet, at der skulle være fredeligt, og at landet skulle være anderledes end Danmark. Der endte med at være seks-syv lande på listen, og de fleste var afrikanske. Men Nepal var også på listen, og eftersom jeg kendte en underviser fra Aarhus Universitet, der havde boet i Kathmandu (Nepals hovedstad, red.) og havde kontakter der, så valgte jeg at booke en enkeltbillet til Nepal. Da jeg først var landet, kunne jeg godt lide kulturen og landet og følte nogle glimt af den mening, jeg havde ledt efter hjemme i Danmark,” fortæller han.

”Meningen med livet” gjorde ikke med ét slag indtog i René Jøhnkes tilværelse. Den meldte sig snarere drypvis i form af nye tanker, følelser, oplevelser og møder med nye mennesker i det fattige sydasiatiske land.

De første år arbejdede han for en nepalesisk hjælpeorganisation for børn og unge. Derefter blev han ”en slags praktikant” for en dansk fond i Nepal.

Det tog tid at finde sig til rette i landet – men han kunne mærke, at arbejdet med fattige børn og unge ramte ind i noget vigtigt hos ham. For her var der tale om mennesker, som virkelig havde brug for hjælp og ikke fik den, oplevede han.

I 2017 var René Jøhnke klar og stiftede Changing Stories.

Det er hans faste overbevisning, at en – god – uddannelse er afgørende for, at et menneske kan skabe et lykkeligt og meningsfuldt liv:

”Jeg tror på, at det bliver uddannelse, der kommer til at gøre en ende på fattigdom, sikrer bedre sundhed, bedre arbejde og gør, at folk tager aktivt del i deres samfund.”