Ny rapport fra Verdensbanken: Handelskrige kan ramme verdensøkonomien

Mørke skyer hænger over verdensøkonomien, fremgår det af den seneste rapport fra Verdensbanken, som dog også slår koldt vand i blodet

Verdensbanken har netop offentliggjort deres rapport over verdensøkonomien i 2019, og de konkluderer, at der hænger mørke skyer over økonomien.
Verdensbanken har netop offentliggjort deres rapport over verdensøkonomien i 2019, og de konkluderer, at der hænger mørke skyer over økonomien. Foto: Iris/ Ritzau Scanpix.

2019 er startet med faldende aktiekurser globalt og fortsatte trusler om yderligere handelshindringer mellem særligt USA og Kina.

Verdensbanken har netop offentliggjort deres rapport over verdensøkonomien i 2019, og de konkluderer, at der hænger mørke skyer over økonomien. Men det betyder ikke, at verden er på vej ind i en ny global økonomisk krise.

”Risikoen for en krise er meget lav. Væksten i de avancerede økonomier er over det forventede, men vi ser en opbremsning i økonomien, men den store recession er meget usandsynlig,” fastslår direktør Franziska Ohnsorge fra Verdensbanken, da hun i London præsenterer rapporten, som hun er hovedforfatter til.

Hun ser med bekymring på de handelskrige, som den amerikanske præsident, Donald Trump, har kastet sig ud i med særligt Kina.

”Der er en stigende risiko for, at handelshindringerne eskalerer globalt. I dag er det 2,5 procent af alle varer på verdensplan, der er omfattet af toldsatser. Men det er 12 procent af alle varer i USA og 8 procent i Kina. Fordi handelskrigen primært er mellem de to største økonomier, USA og Kina, så kan det mærkes rundt om i hele verdenen,” siger Franziska Ohnsorge.

Effekten vil blive endnu større, hvis andre bebudede handelsrestriktioner bliver gennemført.

”Det vil ramme den globale vækst, når væksten i de lande bliver mindre. Men vi er ikke på vej mod en recession,” gentager hun.

En eventuel recession i USA vil dog med stor sandsynlighed ramme det meste af verdensøkonomien, for når USA nyser, bliver hele verden forkølet.

”Det vil være virkelig bekymrende med en amerikansk recession, for så bliver det svært for den globale økonomi at undgå at blive trukket med ned,” siger Franziska Ohnsorge, der trækker paralleller tilbage til alle økonomiske kriser siden 1960’erne.

Prognosen for 2019 er en lille opbremsning i væksten på globalt plan fra 3,0 til 2,9 procent. Set på regioner er det kun Asien, der holder stand, og det skyldes ikke mindst en stærk indisk økonomi.

Men selvom væksten falder i alle andre regioner, så er det særligt enkelte lande med store økonomiske kriser som Iran, Tyrkiet, Brasilien, Argentina, Nigeria, Sydafrika og Angola, der trækker resten af deres region med ned.

For nogle af de lande handler det om politisk ustabilitet. For andre som eksempelvis Brasilien, der har en stor råvareeksport, er det især handelskrigen mellem USA og Kina, som rammer dem.

Præsentationen af årsrapporten finder sted på Verdensbankens London-kontor på 12. sal i højhuset Millbank Tower med udsigt over Themsen og Underhuset. Ved indgangen hænger et skilt med en af bankens målsætninger: ”Stop fattigdom”.

Men det halter noget med at leve op til den målsætning. Rapporten for 2019 advarer om, at selvom økonomien i mange udviklingslande er i vækst, så er det langtfra nok til at stoppe den udbredte fattigdom i de lande.

Lavindkomstlande er også mere sårbare over for gæld, og for de fattigste kan selv små udsving i fødevarepriser have store konsekvenser.