Hans drøm var at blive politibetjent. Onsdag blev han skudt

Et angreb på demokratiet, kalder statsminister Stefan Löfven drabet på en politimand, som har rystet Sverige

Mange indbyggere i det bandeplagede kvarter Biskopgården i Gøteborg har udtrykt sorg over drabet på den unge politibetjent. Hans mindested er nu fyldt med blomster og stearinlys.
Mange indbyggere i det bandeplagede kvarter Biskopgården i Gøteborg har udtrykt sorg over drabet på den unge politibetjent. Hans mindested er nu fyldt med blomster og stearinlys. Foto: Deros Anders/TT/Ritzau Scanpix

Der var stille i Biskopsgården torsdag aften. Lidt efter midnat samledes politimænd i den udsatte Gøteborg-bydel, hvor de tændte stearinlys og lagde blomster og håndskrevne breve til ære for deres 33-årige kollega, der et døgn forinden havde mistet livet.

”Det er så forfærdeligt, hvad der er sket,” sagde en af politimændene ved mindeceremonien ifølge den svenske avis Aftonbladet.

Den unge politimand blev skudt onsdag aften, da han sammen med en kollega var på patrulje i det bandeplagede kvarter Biskopsgården i Gøteborg. Han fik førstehjælp og blev kørt på hospitalet, men natten til torsdag stod det klart, at hans liv ikke kunne reddes. Og da svenskerne vågnede op til nyheden torsdag morgen, sendte det chokbølger gennem landet.

”Det er et angreb på hele vores demokratiske samfund,” sagde Stefan Löfven, fungerede statsminister, på en pressekonference.

Flere andre politikere har ligeledes udtrykt sorg og vrede over det indtil videre uopklarede drab i Gøteborg. Og hundredvis af indbyggere i Sveriges næststørste by har været forbi gerningsstedet og efterladt blomster og kærlige hilsner, skriver Aftonbladet.

”Politimand er det eneste, som jeg vil være. Jeg er klar til at satse 100 procent på det,” sagde den 33-årige nogle år før sin død i et interview til en avis fra det lokalområde, hvor han voksede op.

Det havde altid været den unge mands drøm at gå i sin storebrors fodspor og trække i politiuniformen. Fem gange prøvede han forgæves at komme ind på politiskolen i Sverige. Først sjette gang lykkedes det, skriver Aftonbladet, der også har været i kontakt med den afdødes bror.

”Jeg har så meget fint at sige om min lillebror, min bedste ven og min nylige kollega. Men jeg kan ikke finde ordene lige nu,” skriver den afdødes bror i en sms til avisen.

Den dræbte havde før gjort tjeneste i militæret og været udsendt som FN-soldat i Mali. I 2019 flyttede han til Gøteborg som nyuddannet politibetjent.

”Sidste gang jeg talte med ham, var han fuld af tro på fremtiden. Han var en utrolig omsorgsfuld, venlig og flink person. Han var en fantastisk person. Han fortjente ikke at dø sådan,” siger en gammel kollega fra Mali-missionen til Aftonbladet.

Andre beskriver den 33-årige som en sød og betænksom mand, der altid kunne få et smil frem på sine kollegers læber.

”Der er mange egenskaber, man skal have for at være en god soldat, man skal være ærlig, retfærdig og god til sit job. Nogle har kvaliteter, der får folk til at tro på dem og følge dem, og han var en af dem. Han skabte tillid,” siger en anden forhenværende kollega til Aftonbladet.

Motivet for drabet er stadig uklart. Flere svenske medier spekulerer i, om angrebet var en hævnaktion mod politiets fængsling af ledende bandefolk og tiltagende tilstedeværelse i området. Men ifølge politiets områdechef i Gøteborg, Erik Nord, var det formentlig et ”fejlskud” i forbindelse med en bandekonflikt, der dræbte politimanden. Svensk politi har indtil videre tilbageholdt 20 personer, mens 200 er blevet afhørt, skriver Ritzau.

Fredag eftermiddag oplyste politiet i en pressemeddelelse, at de havde arresteret en 17-årig mand, som er mistænkt for mordet. Inden drabet i Gøteborg var der ifølge Aftonbladet blevet dræbt 31 betjente siden år 1900 i Sverige. Det seneste drab var i 2007.

I torsdags flagede alle politistationer i Sverige på halvt, og landets politibetjentene holdt et minuts stilhed for deres dræbte kollega. Blandt de mange svenskere, der har delt deres reaktion på sociale medier, er politimanden Viktor Adolphson, der under profilnavnet YB Södermalm skrev følgende på Twitter:

”Tænker på hans familie og pårørende. På alle hans kolleger. Hvil i fred. Tak for dit arbejde. Det kostede dig alt.”