Har højteknologi omsider opsporet Noas Ark?

Med hjælp fra 3D-billeder fra en radar mener forskere at have gjort sensationelt bibelsk fund i Tyrkiet

I Bibelens fortælling modtager Noa instruktioner fra Gud om arkens størrelse. Omkring 155 meter i længden og 25 meter i bredden. Forskerne mener, at disse mål stemmer overnes med, hvad de har fundet i Tyrkiet.
I Bibelens fortælling modtager Noa instruktioner fra Gud om arkens størrelse. Omkring 155 meter i længden og 25 meter i bredden. Forskerne mener, at disse mål stemmer overnes med, hvad de har fundet i Tyrkiet. Foto: Huseyin Yildiz/Anadolu Agency/Getty Images.

Det er langtfra første gang, at nogen mener, de måske har løst den arkæologiske gåde om Noas Ark. Siden 1959, da en kurdisk hyrde og dernæst en kaptajn i den tyrkiske hær udpegede en rektangulær bakketop i nærheden af Ararat-bjerget i det østlige Tyrkiet til at være den bibelske arks endestation, er nye teorier med jævne mellemrum dukket op. Udsprunget fra træsplinter fundet af kinesere og bakketoppens bådlignende form.

Men billederne fra en højteknologisk 3D-scanning, der blev udført på stedet i 2019 af tyrkiske og amerikanske forskere, tager jagten på Noas Ark et skridt videre.

Ifølge ”Noah’s Ark Scans”, en hjemmeside for arkæologer og geofysikere, er konklusionen af undersøgelsen nemlig, at en stor rektangulær konstruktion ligger begravet 2,5 til 8 meter under jorden på stedet. Og det kan næppe bare være en ophobning af tilfældigt affald.

”En af de eksperter, vi har bedt gennemgå undersøgelsens data, siger, at sådan en scanning ikke vil vise den slags underjordiske resultater, medmindre de er menneskeskabte,” siger arkæolog Andrew Jones, der stod i spidsen for undersøgelsen i 2019.

Cem Sertesen, en tyrkisk dokumentarist, der har brugt 22 års research til dokumentaren ”Noas Ark”, er blevet kontaktet af de tyrkiske og amerikanske forskere og har set hele materialet fra undersøgelsen. Og han er imponeret.

”Det er en meget vigtig undersøgelse,” siger han.

”De tredimensionelle, underjordiske billeder antyder, at der kan være tale om et skib.”

Årsagen til, at arkæologer fra alle verdenshjørner ikke bare har fået lov til at grave løs på stedet efter offentliggørelsen af billederne, er, at de kommende skridt overvejes nøje.

”En traditionel udgravning vil forvolde skade, og derfor skal der anvendes højteknologiske redskaber. Men en række universiteter er i færd med at skaffe tilladelser fra den tyrkiske stat,” forklarer Cem Sertesen.

Han arbejder i øjeblikket på ”Noas Ark 2”, en efterfølger til den første dokumentarfilm. Foruden muligheden for at få bekræftet den bibelske fortælling om Noa tilskriver han eftersøgningen af Noas Ark, der reddede verdens dyrearter, stor symbolsk betydning for hele verden.

”Det er vores pligt at mindes syndfloden. I dag har vi krige overalt, og Noas Ark minder os om, at vi alle er i samme ark,” siger han og tilføjer, at hans egen fascination af projektet bunder i ønsket om fred mellem mennesker og mellem nationer.

I Bibelens fortælling modtager Noa instruktioner fra Gud om arkens størrelse. Omkring 155 meter i længden og 25 meter i bredden. Ifølge Andrew Jones stemmer resultaterne fra den særlige radar-scanning overens med disse mål.

”Der findes kantede strukturer under jorden syv meter under jorden,” bekræfter Andrew Jones og fortsætter:

”Det næste skridt er, at vi får tilladelse til at bore i jorden for at se, hvad disse kantede strukturer er. Er det trækabiner, eller er det naturskabte rum? Denne fase vil begynde, så snart tyrkiske forskere afslutter en række geofysiske undersøgelser.”

Den jord-gennemtrængende radar, også kaldet GPR, sender elektromagnetisk energi ned i selve jorden. Denne metode er blevet anvendt i årevis af arkæologer og har i mange tilfælde hjulpet, mens den andre gange har givet falske forhåbninger om nye fund. Men tilsat muligheden for at skabe tredimensionelle, underjordiske billeder er arkæologiske undersøgelser blevet mere præcise. Og det er derfor, at historien om Noas Ark, som tidligere gentagne gange er blevet bragt på tale og dernæst afvist, nu debatteres igen.