Har Israel snydt palæstinenserne for vaccine-stik? Svaret er ikke helt så ligetil

Torsdag besøger statsministeren Israel, som kritiseres for at svigte palæstinenserne i vaccineudrulning. Kristeligt Dagblad spørger og svarer selv på, hvad der er op og ned i sagen

Som ofte i konflikten mellem Israel og palæstinenserne kunne begge parter - også premierminister Benjamin Netanyahu - have gjort meget mere for ikke at stå i den nuværende situation med en heftig debat.
Som ofte i konflikten mellem Israel og palæstinenserne kunne begge parter - også premierminister Benjamin Netanyahu - have gjort meget mere for ikke at stå i den nuværende situation med en heftig debat. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mens Israel er verdens førende med hensyn til udrulning af coronavaccinationer, går det trægt med at skaffe vacciner til den palæstinensiske befolkning i de besatte områder på Vestbredden og i Gaza. Er Israel forpligtet til at levere vacciner til palæstinenserne?

Ifølge Oslo-aftalen fra 1995 er det Det Palæstinensiske Selvstyre, der bærer ansvaret for den palæstinensiske sundhedssektor. Dog fastslår aftalen også, at begge parter skal samarbejde i tilfælde af en epidemi. Men siden efteråret 2020 har de to parter ikke haft noget samarbejde af betydning, hvad angår indkøb af vaccinedoser.

Hvordan har Israel skaffet sig adgang til så mange vacciner?

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, indgik tidligt en aftale med det amerikanske medicinalselskab Pfizer om hurtig og massiv levering af vacciner til gengæld for de vaccinerede israeleres sundhedsdata. På den måde har Israel ikke nogen mangel på vacciner og HAR indtil videre næsten færdigvaccineret halvdelen af sin ni millioner store befolkning siden den 20. december.

Hvilken aftale har Det Palæstinensiske Selvstyre fået?

Det Palæstinensiske Selvstyre begyndte forholdsvis sent med at lede efter vacciner til sine over 5,1 millioner indbyggere til trods for, at selvstyret i december sagde, at man havde indgået en aftale med Rusland om køb af flere millioner Sputnik-vacciner. Indtil videre har Israel leveret 2000 Moderna-vaccinedoser til vaccinering af Det Palæstinensiske Selvstyres læger og sygeplejersker på Vestbredden. 3000 yderligere er undervejs. Israel har også påbegyndt vaccineringen af de 100.000 til 200.000 palæstinensere, der dagligt pendler til Israel for at arbejde. Og den palæstinensiske befolkning i Østjerusalem er blevet tilbudt vacciner, til trods for at størstedelen ikke er israelske statsborgere.

Rusland har doneret 10.000 Sputnik-doser, hvoraf 2000 blev sendt til Gaza, mens De Forenede Arabiske Emirater har doneret 20.000 Sputnik-vaccinedoser, som er leveret til Gaza via Egypten.

Det forventes, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vil levere yderligere 37.500 vaccinedoser fra Pfizer-Biontech og 240.000 Astra-Zeneca-vacciner. Samtidig vil Pfizer levere et ukendt antal vaccinedoser i løbet af marts. Selvstyret har selv indkøbt 25.000 vacciner fra Astra-Zeneca og forventes også at modtage et ukendt antal vacciner fra Indien.

Havde palæstinenserne gået efter en enkelt aftale med en større vaccineproducent på et tidligere tidspunkt, ville de have stået bedre i dag.

Har Israel et moralsk ansvar over for den palæstinensiske befolkning?

Siden vaccinedebattens start har Israel sagt, at hvis palæstinenserne havde bedt om hjælp, så ville man ikke tøve med at hjælpe. I de områder på Vestbredden, der er underlagt fuld israelsk militærkontrol, er det vanskeligt for Det Palæstinensiske Selvstyre at operere. Derfor kan Israel aktivt gøre det lettere for palæstinenserne ved at hjælpe. Det samme gælder import af vacciner. Alle de vacciner, som palæstinenserne køber, fragtes til Israel via lufthavnen ved Tel Aviv og sendes herfra til selvstyret. Palæstinenserne har ikke selv mulighed for at importere uden Israels hjælp.

Med hensyn til levering af vacciner til Gaza var der en forsinkelse på 24 timer grundet et bureaukratisk skænderi mellem Israel og Gaza, hvor den islamistiske Hamas-bevægelse sidder på magten.

Har begge parter begået fejl? Kunne de have gjort mere?

Som ofte i konflikten mellem Israel og palæstinenserne kunne begge parter have gjort meget mere for ikke at stå i den nuværende situation med en heftig debat.

Det Palæstinensiske Selvstyre kunne have bedt om hjælp på et tidligt tidspunkt i stedet for at vente, til debatten begyndte at rase. Faktisk begyndte den palæstinensiske ledelse først at klage over Israels manglende hjælp, efter at man indså, at det var blevet temaet for en ophedet debat i Europa. Selvstyret har også begået en fejl ved at give de allerførste vacciner til ministre, fodboldspillere og andre kendte palæstinensere i stedet for at give dem til førstehjælpspersonale. Det indrømmede selvstyret at have gjort i tirsdags.

Israel kunne have forudset situationen og tilbudt palæstinenserne at få en andel i den oprindelige aftale med Pfizer. Med undtagelse af Gaza er der i sidste ende tale om to befolkninger, der lever tæt op ad hinanden og som har en fælles interesse i at forblive raske.