Prøv avisen

Harme over ugandisk lov mod homoseksuelle

Fra hele verden protesteres der mod de nye anti-homolove, som Uganda i går vedtog. Her ses demonstrant i Kenyas hovedstad Nairobi Foto: DAI KUROKAWA/ Denmark

Trods talrige advarsler fra Vesten underskrev Ugandas præsident, Yoweri Museveni,i går en ny skærpet lovgivning for homoseksuelle

Ifølge øjenvidner udbrød der klapsalver, da Ugandas præsident, Yoweri Museveni, i går satte sin underskrift på et af de mest internationalt udskældte lovforslag i Østafrika i nyere tid og dermed gjorde det til officiel lov.

Der finder et nyt forsøg på social imperalisme sted og på at påtvinge sociale værdier. Vi er kede af at se, at I (i Vesten, red.) lever på den måde, I lever, men vi kommenterer det ikke, udtalte præsidenten ved samme lejlighed ifølge Reuters.

Organisationer for homoseksuelle i Afrika frygter, at den vedtagne lov vil sprede sig som ringe i vandet på kontinentet.

Det er en trist dag ikke blot for de homoseksuelle i Uganda, men for alle ugandere der interesserer sig for menneskerettigheder, for denne lov vil få konsekvenser for alle, sagde menneskerettighedsaktivist Julian Peppe Onziema, der kæmper for homoseksuelles rettigheder i Uganda.

LÆS OGSÅ:Straf over Uganda er et vigtigt skrift

Den omdiskuterede lov har været under opsejling i knap fem år og er i løbet af den tid blevet kørt ud på et sidespor for så at blive genoptaget i flere omgange.

Ifølge en talsmand for den ugandiske regering har præsidenten blandt andet skrevet under for at understrege Ugandas uafhængighed konfronteret med presset fra Vesten.

Dermed hentyder han til, at det ikke har skortet på advarsler fra Vesten. Så snart det stod klart, at Yoweri Museveni havde tænkt sig at underskrive, lagde den amerikanske præsident, Barack Obama, omgående afstand til præsidentens beslutning og understregede, at det ville komplicere forholdet mellem det østafrikanske land og USA, hvis det omstridte forslag bliver til lov.

Det vil være et tilbageskridt for alle ugandere og vil stille Uganda i et dårligt lys, når det gælder beskyttelse af befolkningens menneskerettigheder, understregede den amerikanske præsident i en pressemeddelelse.

Tidligere har Storbritannien også truet med at skære i udviklingsbistanden til Uganda, hvis lovforslaget blev vedtaget, og i Danmark får den nye lov med sikkerhed betydning for udviklingsbistanden til Uganda, konstaterer handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) ifølge Ritzau.

Jeg kan ikke kraftigt nok tage afstand fra loven og det signal, den ugandiske regering nu sender til ikke bare forfulgte minoritetsgrupper, men til hele verden. Jeg har derfor besluttet at omdirigere knap 50 millioner kroner af den danske udviklingsbistand væk fra programmer med den ugandiske regering og over til aktiviteter med den private sektor og civil-samfundsorganisationer, siger han.

Yoweri Museveni har ellers tøvet med at blåstemple lovforslaget, der blev vedtaget i parlamentet allerede i december sidste år. Så sent som i sidste måned sagde han, at han ikke ville underskrive, fordi homoseksuelle var syge og havde brug for behandling og ikke fængselsstraf. Muligvis har hans tøven hængt sammen med de stærke reaktioner fra et donorland som USA, der hvert år donerer 400 millioner amerikanske dollars, eller hvad der svarer til knap 2,2 milliarder danske kroner til Uganda. Tidligere har det østafrikanske land sammenlignet USAs udmelding med afpresning og fastslået, at udviklingsbistanden ikke bør knyttes til Ugandas syn på homoseksualitet.

Det står på nuværende tidspunkt ikke klart, hvad der har fået Yoweri Museveni til at skifte standpunkt, men ifølge en pressemeddelelse udsendt af præsidenten i sidste uge er det, fordi medicinske eksperter har overbevist ham om, at homoseksualitet er en social adfærd og ikke er genetisk betinget.

Uofficielt er det, ifølge internationale medier, fordi den ugandiske præsident er blevet sat under massivt pres fra landets indflydelsesrige kristne højrefløj og lokale politikere. Lovforslaget blev fremsat for første gang tilbage i 2009, og i sin oprindelige udformning krævede det dødstraf for graverende homoseksualitet, der omfatter sex med en mindreårig, hvor offeret bliver smittet med hiv samt sex med sårbare personer som for eksempel handicappede. Det førte dog til et ramaskrig blandt menneskerettighedsgrupper og vestlige donorer, og lovforslaget blev siden modereret til sin nuværende form, hvor den maksimale straf for de samme handlinger er fængsel på livstid. Lovforslaget dikterer desuden, at det er kriminelt at promovere homoseksualitet eller at undlade at anmelde en homoseksuel, selv om der er tale om en ven eller et familiemedlem.

Andre læser lige nu