Prøv avisen

Hele Japan mærkede skælvet

Evakuerede fra Natori by, Miyagi fylder gaderne. Over 1000 mennesker menes dræbt i forbindelse med jordskælvet i Japan. Foto: YOMIURI.

Mange gik i panik over det kraftige skælv, der i timerne efter blev fulgt af flere kraftige efterskælv

Den massive tsunami, der i går eftermiddag japansk tid ramte det nordlige Japan efter et voldsomt jordskælv i Stillehavet, gik især ud over millionbyen Sendai og omkringliggende områder.

Den 10 meter høje bølge ramte med voldsom kraft, og huse blev jævnet med jorden, biler og både blev kastet rundt af vandmasserne, mens store landbrugsarealer blev oversvømmet langt ind i landet.

Foreløbige tal tydede i går på, at mindst 300 mennesker var omkommet,men døds-tallet ventes at stige dramatisk i løbet af i dag.

Op mod 70.000 mennesker i Sendai er blevet evakueret til nødhjælpscentre. Sendai, der er hovedby i Miyagi-området, har omkring en million indbyggere.

Jordskælvet målte 8,9 på richterskalaen og er det kraftigste i Japan i 140 år.

Skælvet kunne mærkes over hele Japan. I hovedstaden, Tokyo, svajede højhuse faretruende, og mange mindre huse styrtede sammen. Motorveje revnede, jernbaneskinner blev ødelagt, togdriften indstillet, og et stort olieraffinaderi uden for byens centrum brød i brand.

Mange flygtede ud på gaderne i panik efter det kraf-tige skælv, der i timerne efter blev fulgt af flere kraftige efterskælv.

I farvandet ud for Sendai forsvandt en båd med 100 mennesker om bord. På land forsøgte mange bilister at køre hurtigt væk fra den "mur af vand", som forfulgte dem. Men mange slap ikke væk.

En række større lufthavne blev lukket, og hundredvis af fly blev omdirigeret.

/ritzau/