Prøv avisen

Hele verden fordømmer volden mod Egyptens kristne

Egyptiske kristne under demonstrationen i søndags, der siden endte i voldsomme uroligheder med 26 dræbte og 300 sårede. – Foto: Mohamed Abd El-GhanyReuters.

De mange drab ved søndagens demonstration i Kairo får EU til at fordømme sammenstødene og frygte for det planlagte valg i slutningen af november

De seneste religiøse sammenstød i Kairo er af en så voldsom karakter og foregår på et så kritisk tidspunkt, at internationale fordømmelser vælter ned over Det Øverste Militære Råd i Egypten.

EUs udenrigschef, Catherine Ashton, udtrykker bekymring for de religiøse mindretal, der er blevet angrebet.

LÆS OGSÅ: Koptere forlanger militærrådets indgreb

Samtidig minder hun de egyptiske myndigheder om deres ansvar for at beskytte alle egyptere uanset trosretning eller religion.

Selvom de præcise omstændigheder om urolighederne, der har efterladt 26 døde og 300 sårede, ikke er klarlagt endnu, taler en række øjenvidner om, at den fredelige demonstration af koptere blev angrebet af egyptiske soldater og såkaldte bander. Det Øverste Militære Råd opfordrer regeringen til en hurtig undersøgelse af sammenstødene.

Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), er også blandt dem, der fordømmer urolighederne.

Det er helt afgørende at fordømme den slags. Det er en meget alvorlig situation, for det er en afgørende del af hele demokratiet, at mennesker selvfølgelig har lov at have den overbevisning, de har, siger Villy Søvndal.

De uroligheder, som mange egyptere først og fremmest mener er et resultat af Det Øverste Militære Råds manglende vilje til at beskytte det koptiske mindretal, bør dog ikke få nogen indflydelse for Danmarks støtte til den demokratiske proces i landet, mener han.

Jeg har foreslået, at vi laver en pulje til at hjælpe udvikling af demokrati og statsopbygning i de nordafrikanske og mellemøstlige lande. Jeg har aldrig selv haft den illusion, at det her bare var en lang, meget direkte og lineær vej frem fra der, hvor Egypten stod under Mubarak, og mod demokrati, siger Villy Søvndal.

LÆS OGSÅ: Egypten forbyder religiøse mottoer i valgkamp

Samtidig udtrykker han håb for, at valgene gennemføres som planlagt i november, så det egyptiske folk kan planlægge sin fremtid.