Prøv avisen

Helikoptere kaster vand på atomkraftværk

Myndighederne i Japan har atter sendt helikoptere af sted for at smide vand på beskadiget atomkraftværk

Fire japanske militærhelikoptere er sendt i luften for at kaste tonsvis af vand over det ødelagte atomkraftværk Fukushima.

Hver helikopter har syv ton vand om bord, og formålet er at forsøge at nedkøle reaktor tre og fire på det ulykkesramte anlæg, der blev voldsomt beskadiget efter jordskælvet og tsunamien i sidste uge.

Myndighederne håber, at det vil lykkes helikopterne at få nedkølet de ophedede og ødelagte brændselsstave og dermed undgå en faretruende nedsmeltning.

Det er anden gang, den japanske regering forsøger sig med at hælde vand på værket fra luften.

Så sent som onsdag var en helikopter med vand i luften, men den måtte efter kort tid opgive og vende om på grund af kraftig radioaktiv stråling.

Nu mener den japanske regering imidlertid, at det er forsvarligt nok at sende de fire militærhelikoptere på vingerne igen.

De kan dog - netop på grund af den radioaktive stråling - kun være i luften i 40 minutter ad gangen.

Politiets vandkanoner er også sat ind i bestræbelserne på at begrænse katastrofens omfang på atomanlægget, der ligger 250 kilometer nordøst for Tokyo.

Forsvarsminister Toshimi Kitazawa siger, at 11 militærkøretøjer hjælper med at nedkøle reaktorerne, mens også pumper fra den amerikanske hær bidrager til arbejdet.

Reaktor tre og fire er i øjeblikket topprioritet, fordi de ifølge myndighederne nærmer sig kogepunktet og desuden kun er delvist overdækket.