Hellere et job til lav løn end at gå arbejdsløs

Spaniens ungdom er ramt af sortsyn med hensyn til deres fremtidsmuligheder

Christian García. –
Christian García. –. Foto: Jens Ulrich Pedersen.

En midlertidig ansættelse til en dårlig løn i Spanien eller et bedre job til en ordentlig hyre i udlandet. Det er de to muligheder, der tegner sig for de fleste unge spaniere. Den økonomiske krise har nærmest umuliggjort andre alternativer. Og det er de unge godt klar over. Ifølge et nyligt studie er 48,6 procent af de unge under 25 år parate til at tage et hvilket som helst job bare for at komme ind på arbejdsmarkedet. Og 85 procent af de unge mener, at det er meget eller temmelig sandsynligt, at de må drage udenlands for at skabe sig en tilværelse.

Det gælder også for den 24-årige Christian García. Ganske vist har han et halvt år tilbage af sit studium på universitetet, men han forventer ikke, at han kan gå lige ud og finde et arbejde og især ikke inden for sine to fag, journalistik og audiovisuel kommunikation.

LÆS OGSÅ: Kriseramte spaniere slår børnene

Jeg bliver sandsynligvis nødt til at acceptere et dårligt betalt job uden for mit fag. Men kun som en midlertidig løsning. Finder jeg ikke noget fast inden for mit fagområde i Spanien på lidt længere sigt, må jeg tage til udlandet, siger Christian García, der bor hjemme hos sine forældre i en forstad til Madrid.Den store ledighed gør, at stadig flere unge bliver hængende i uddannelsessystemet, og det er efterhånden helt almindeligt, at unge spaniere tager to uddannelser, og mange bygger ovenpå med en master. Men selv ikke det faktum, at den unge generation er den mest veluddannede i historien, får dem til at se positivt på deres fremtid.Jeg tror ikke, at mine to uddannelser automatisk udløser et job, når jeg er færdig. Men det er klart, at det gør mine muligheder større, fordi jeg har to retninger at søge i, siger Christian García.

Mange af de unges bedsteforældre måtte for et halvt århundrede siden emigrere til udlandet for at finde job. I dag gentager udvandringen sig. Alene siden krisens start for fem år siden er over 200.000 unge spaniere rejst ud for at skabe sig en tilværelse.

Og selvom der er spæde tegn på en bedring af Spaniens økonomi, tror fire ud af fem unge, der har deltaget i studiet, som Dronning Sofia-fonden har lavet, ikke på, at deres situation vil blive bedre på kort sigt.

De unge føler, at de bliver en generation af tabere og udstødte, og det skaber udbredt mistillid til systemet, sagde Eusebio Megías, der står bag undersøgelsen, under præsentationen i Madrid forleden.

Frustrationen fører blandt andet til en udbredt mistro til politikerne, der får det dårligste skudsmål ikke kun af de unge, men af hele den spanske befolkning i det seneste årti.

Krisen spiller selvfølgelig ind, men det er regeringen og politikerne, der har den største del af skylden for, at vi unge i dag kaldes for den tabte generation, mener Christian García.

Ligesom de fleste af sine jævnaldrende ser han på fremtiden med bekymring.

Spanien kommer på fode igen. Men det tager nogle år. Først skal der findes jobs til fem millioner arbejdsløse spaniere, heraf en million unge, og det sker ikke fra den ene dag til den anden, siger den spanske journaliststuderende.