Drenge helt ned til 12 år står bag uroligheder i Nordirland: ”Unge bliver misbrugt politisk”

Unge nordirere bliver ifølge eksperter brugt i en kamp, hvor de politiske ledere har bidraget til at skabe et giftigt klima efter omstridt brexit-aftale og brud på coronaregler

De seneste uger har flere nordirske byer været plaget af uro og demonstrationer. I onsdags kulminerede optøjerne i hovedstaden, Belfast, hvor voldelige uroligheder brød ud omkring byens såkaldte fredsmure. – Foto: Jason Cairnduff/Reuters/Ritzau Scanpix.
De seneste uger har flere nordirske byer været plaget af uro og demonstrationer. I onsdags kulminerede optøjerne i hovedstaden, Belfast, hvor voldelige uroligheder brød ud omkring byens såkaldte fredsmure. – Foto: Jason Cairnduff/Reuters/Ritzau Scanpix.

Noget af det mest chokerende ved den seneste uges optøjer i Nordirland har været, hvor unge demonstranterne er. Drenge ned til 12 år er blandt ballademagerne.

Urolighederne kulminerede foreløbig onsdag aften i hovedstaden, Belfast, hvor en dobbeltdækkerbus blev sat i brand, mens chaufføren stadig var om bord. Op mod 600 mennesker har deltaget i optøjerne, og over 50 betjente er foreløbigt meldt kvæstet. Samtidig gik urolighederne fra primært at finde sted i loyalistiske områder – det vil sige protestantiske områder, hvor folk støtter unionen mellem Nordirland og Storbritannien – til ballade ved de såkaldte fredsmure, som adskiller unionistiske og republikanske områder, hvor der blev smidt fyrværkeri, brandbomber og mursten over muren.

”Jeg ved ikke, hvem der startede hvad og hvornår, men hvis vi kommer til det stadie, hvor der bliver gjort gengæld henover fredsmure, så er vi på vej tilbage imod reelle politiske uroligheder,” advarer Brendan Browne, lektor og ekspert i konfliktløsning og forsoning ved Trinity College i Belfast.

Torsdag var der krisemøde i det nordirske parlament Stormont, hvorfra alle politiske fløje fordømte urolighederne. Førsteminister Arlene Foster fra det unionistiske parti DUP kaldte ifølge Belfast Telegraph urolighederne for totalt uacceptable, mens førsteviceminister Michelle O’Neill fra det republikanske Sinn Féin kaldte det trist, at det var nødvendigt at hasteindkalde parlamentet på grund af vold og gadeuroligheder.

Samtidig blev det dog fra flere sider gjort klart, at netop de to politiske ledere selv har været med til at piske en stemning op. Michelle O’Neill forbrød sig således sammen med andre ledende Sinn Féin-politikere mod corona-restriktionerne, da de deltog i en begravelse sidste sommer – og det skabte vrede, da politiet i Nordirland for nylig sagde, at der ikke vil blive rejst tiltale.

Omvendt beskyldes også Arlene Foster for at have været med til at puste til vreden, fordi Brexit-aftalen betyder, at der nu reelt er en grænse i Det Irske Hav, hvorfor varer ikke kan rejse frit fra Storbritannien til Nordirland.

”DUP stemte for Brexit, og nu har de fået tæppet hevet væk under sig af den konservative britiske regering. Dermed er de med til at skærpe den politiske retorik. Alle parter bør nu dæmpe retorikken, og stoppe med at skyde skylden på hinanden,” mener Brendan Browne, der ikke mindst er bekymret for de unge, der deltager i urolighederne, og som typisk kommer fra socialt belastede områder.

”Jeg har været i kontakt med folk lokalt, og budskabet er, at de unge mennesker bliver udnyttet og misbrugt politisk. Det er kategorisk forkert, at det sker. Og det er et vigtigt budskab at få ud,” siger Brendan Browne.

Ailbhe Rea, der er politisk korrespondent for magasinet New Statesman og stammer fra Belfast, ser dog også en tredje forklaring på urolighederne.

”Loyalistiske paramilitære grupper opmuntrer unge mennesker i deres samfund til at skabe problemer – ikke kun af de to nævnte grunde, men også for at svare igen på nylige politiaktioner, der skal begrænse deres kriminelle aktiviteter og indflydelse i lokalsamfundet,” skriver hun.