Prøv avisen

Helvede er blevet del af Brexit-debat

EU-præsidenten Donald Tusk hævdede på et pressemøde i onsdags, at ”der er et særligt sted i helvede for de Brexiteers, som end ikke har en kladde til en plan for at gennemføre Brexit”. Foto: Aris Oikonomou/AFP/Ritzau Scanpix

Britisk Brexit-fløj var klar med svar på tiltale på EU-præsidentens udfald

Donald Tusk har sat ord på frustrationerne i EU over den uklare britiske Brexit-kurs. Det skete, da EU-præsidenten på et pressemøde i onsdags hævdede, at ”der er et særligt sted i helvede for de Brexiteers, som end ikke har en kladde til en plan for at gennemføre Brexit”. Noget, han efterfølgende gentog på Twitter.

Med de bemærkninger virkede som en rød klud for en tyr for selvsamme Brexit-fløj. Den tidligere konservative Brexit-minister David Davis har reageret sarkastisk ved at sige, at Tusk selv kan tilslutte sig Brexit-fløjen i helvede.

”Men når folk slår om sig med fornærmelser, så siger det mere om dem selv end dem, de fornærmer. Hvad det også siger, er, at de er ved at være nervøse,” siger David Davis til tv-stationen ITV.

For mange på Brexit-fløjen er det netop sådanne kommentarer, som udstiller EU’s arrogance, og dermed understreger, hvorfor briterne vil ud af EU – nærmest uanset prisen. Andre fremtrædende konservative forsøger at nedtone fornærmelsen.

”Det var ikke det mest brillante diplomati. Men enhver, der følger debatten i Underhuset, vil vide, at ubehersket og overdrevet sprogbrug ikke kun kommer ud af Bruxelles,” sagde David Liding-ton, Theresa Mays højre hånd, til BBC Radio.

Men Donald Tusks bemærkninger skal også ses i lyset af, at de resterende 27 EU-lande troede, de havde indgået en aftale om Brexit med den britiske regering – hvorefter aftalen blev underkendt af det britiske parlament.

I går var den britiske premierminister, Theresa May, igen i Bruxelles, hvor hun mødte EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker. Og her var svaret igen, at EU ikke er villig til at genforhandle den aftale, som allerede er indgået. Der kan højst blive tale om supplerende politiske hensigtserklæringer.

Dermed er det igen i Underhuset, at Theresa May skal finde opbakning til aftalen. Britiske medier spekulerer i, at afstemningen kan blive udskudt til sidst i februar for at sætte maksimalt pres på parlamentsmedlemmerne. Alternativt, at briterne beder om en udsættelse af udmeldelsesdagen, som formelt er midnat den 29. marts.