Hendes algoritme skabte sensationelt billede af et sort hul

Katie Bouman viste et billede af et sort hul fra filmen "Interstellar" til et oplæg for et par år siden, men nu har hendes algoritme ført til, at hele verden er blevet vidne til en ægte astronomisk sensation

Algoritmen var vigtig i den sidste del af processen, da den skulle skabe det endelige billede ud fra den enorme mængde data fra otte teleskoper, der er placeret forskellige steder på kloden.
Algoritmen var vigtig i den sidste del af processen, da den skulle skabe det endelige billede ud fra den enorme mængde data fra otte teleskoper, der er placeret forskellige steder på kloden. Foto: Handout/Ritzau Scanpix.

”Er det muligt at se noget som per definition er umuligt at se?”

Det spørgsmål stillede Katie Bouman, da hun i 2016 holdt tale ved et Tedx-arrangement, et foredrag, der kan ses gratis på internettet. Talen havde titlen ”Sådan tager du et billede af et sort hul”, og hun har nu været en afgørende faktor i, at et hold internationale forskere onsdag kunne afsløre det første billede af et sort hul, der er 55 millioner lysår væk.

For tre år siden var Katie Bouman i gang med sin ph.d. i datalogi og elektroteknologi på MIT, det verdenskendte tekniske universitet i Cambridge, Massachusetts, da hun gik forrest i at skabe en algoritme.

Den blev afgørende for at kunne gennemføre den hidtil umulige opgave: at fotografere et sort hul. Algoritmen var vigtig i den sidste del af processen, da den skulle skabe det endelige billede ud fra den enorme mængde data fra otte teleskoper, der er placeret forskellige steder på kloden.

I juni sidste år så den 29-årige Katie Bouman for første gang billedet, men hun måtte ikke dele succesen med omverdenen.

”Det har været svært at holde sin mund lukket. Jeg fortalte ikke engang min familie om billedet,” siger Katie Bouman til det amerikanske nyhedsmagasin Time Magazine.

Hun er for alvor kommet i mediernes søgelys efter, at folk på de sociale medier skabte hype omkring hendes videnskabelige præstation.

”Katie Bouman beviser, at kvindelige videnskabsmænd, matematikere, teknologer og ingeniører ikke kun gør det umulige muligt, men skaber historie, mens de gør det,” skriver Kamala Harris, der er med i kapløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020, på Twitter.

Katie Bouman har selv lagt vægt på den fælles indsats fra det internationale forskerteam som det vigtigste, men mener også, at det er vigtigt, at kvinder kan se sig selv som videnskabsfolk.

”Hvordan får vi flere kvinder i gang? Det er vigtigt at vise dem, at når du er datalog eller ingeniør, så sidder du ikke bare i et laboratorium og skaber et kredsløb eller skriver på din computer,” siger hun til Time Magazine.

Før hun blev involveret i projektet, havde Katie Bouman ikke den store viden om astronomi. Men det, mener hun selv, har været en fordel, da hun har kunnet bidrage med en ny måde at tænke på. Og hun har også fremhævet sine kollegers forskellige baggrunde som årsagen til, at de lykkedes med deres foretagende.

”Vi er en smeltedigel af astronomer, fysikere, matematikere og ingeniører, og det var det, som skulle til for at opnå noget, som blev anset for at være umuligt,” siger Katie Bouman i et interview med den britiske avis The Guardian.