Her er billedet, hele Sverige taler om

Sort kvindes protest mod nazistisk demonstration er blevet et viralt hit på internettet og en international nyhed. Hun fortæller, at det var en hyldest til Nelson Mandela

42-årige Tess Asplund er blevet landskendt i Sverige, efter at hun under søndagens 1. maj-demonstration i Borlänge stillede sig i vejen for et nynazistisk optog i byen.
42-årige Tess Asplund er blevet landskendt i Sverige, efter at hun under søndagens 1. maj-demonstration i Borlänge stillede sig i vejen for et nynazistisk optog i byen. . Foto: David Lagerlöf/Expo.

Under en nynazistisk demonstration i Borlänge i Midtsverige i søndags stillede en sort kvinde sig i vejen og stoppede optoget. Med knyttet næve protestererede hun mod de omkring 300 medlemmer af bevægelsen Nordiska motståndsrörelsen, som var på gaden til 1.-maj-demonstration.

Fotoet er hurtigt blevet et stort hit på internettet, hvor det nu deles på de sociale medier, og internationale medier som britiske Daily Mail har taget historien op.

Den 42-årige kvinde Tess Asplund fortæller til det anti-racistiske magasin Expo, at hendes protest var en hyldest til Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela.

”Det her er min kamp. Hvis de skræmmer mig til tavshed, har de vundet (…) Jeg er ikke stor, men ville vise, at man er nødt til at vise mod,” siger hun.

Billedet sammenlignes allerede med det ikoniske ”kvinden med håndtasken” fra 1985, hvor en kvinde fra Växjö slog en demonstrant fra Nordiska rikspartiet med sin taske.

Til Aftonbladet fortæller Tess Asplund, at hun har brugt den knyttede næve som gestus i 26 år som aktivist, og at hun er overrasket over det store opmærksomhed, hendes protest har skabt.

”Det hele gik meget stærkt. Jeg følte bare, ’at der er ingen nazister, der skal marchere i vores gader’, og så gik jeg ind foran. Jeg stirrede på en af dem, og han stirrede tilbage, men de rørte mig ikke. Ingen sagde et ord, før politiet kom og stoppede mig,” forklarer hun.

Fotografen bag er David Lagerlöf fra Expo, som den afdøde succesforfatter Stieg Larsson var med til at stifte i midten af 1990'erne med det formål at oplyse almenheden om racisme og fremmedhad.

”Det er jo et billede, som mange mennesker bliver rørt af, og det vil man som fotograf gerne fange. Det er lidt ligesom David mod Goliat, at én person stiller sig i vejen for mange frygtindgydende personer,” siger han til nyhedsbureauet TT.

Flere brugere af de sociale medier håber, at fotoet bliver årets billede i Sverige.

”Hvilken styrke, hvilket mod! Både protesten og billedet er fantastisk. Det kommer til at gå over i historien,” skriver en bruger ifølge svensk stats-tv, SVT, i en kommentar til fotoet.