Her er landene uden corona. Hvis man ellers tror på de officielle tal

Fire større lande i verden er officielt coronafri områder. Mens Nordkorea og Turkmenistan angiveligt aldrig har haft corona, har Tadsjikistan og Tanzania med succes bekæmpet tidligere udbrud af den frygtede virussygdom, lyder det fra landenes ofte strengt autoritære ledere. Eksperter er ikke overbeviste

Tanzania har angiveligt bekæmpet corona. Og flere små, isolerede lande kan bryste sig af samme succeshistorie - hvis tallene altså stemmer.
Tanzania har angiveligt bekæmpet corona. Og flere små, isolerede lande kan bryste sig af samme succeshistorie - hvis tallene altså stemmer. Foto: Martin Sanchez/Unsplash.

Den 19. januar ankom to danskere til Københavns Lufthavn. Med sig bragte de imidlertid ikke kun deres bagage, men også den frygtede sydafrikanske coronavariant, B 1351.

Det burde bare ikke kunne lade sig gøre. For de to personer havde været i Tanzania, og ifølge det østafrikanske lands myndigheder har Tanzania siden juni sidste år efter tre dage med national faste og bøn været coronafrit. På det tidspunkt havde landet med 56 millioner indbyggere registreret 509 coronatilfælde og 21 dødsfald. Ifølge nyhedsbureauet AP har Tanzania heller ingen planer om at tage imod vacciner imod covid-19.

”Ved Guds magt er coronavirussen blevet udryddet i vores land,” sagde præsident John Magufuli ved den lejlighed ifølge den australske nyhedsside news.com.au.

Og mens ingen sundhedseksperter tror på den påstand, står Tanzania ikke alene med udsagnet om succesfuldt at have nedkæmpet coronavirussen. Det gælder udover en række små og isolerede stillehavsnationer, der officielt har haft ingen eller meget få tilfælde, også for det centralasiatiske land Tadsjikistan, hvor de officielle tal viser, at 13.308 personer har haft covid-19, mens 90 er døde.

”Vores land har udryddet den smitsomme sygdom,” lød budskabet i sidste uge fra Emomali Rahmon, landets enerådende præsident siden 1994, som ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax dog opfordrede den tidligere sovjetrepubliks ni millioner borgere til ”fortsat at være meget opmærksomme omkring hygiejne”.

”Tadsjikistans regering har vist sig ikke at være en pålidelig kilde til information,” konstaterer Edward Lemon tørt over for det japansk-amerikanske online-magasin The Diplomat om erklæringen, som Lemon, der er professor ved Texas A&M University, læser ind i en politisk sammenhæng.

”Rahmon-regeringens fortælling er altid den samme: Den er stærk, i stand til at stå over for enhver udfordring, og her har pandemien ikke været anderledes,” siger han.

Netop det med stærke, hvis ikke ligefrem diktatoriske ledere går igen i forhold til de to lande med de nok mest usandsynlige tal. For Turkmenistan eller Nordkorea har begge haft nul coronatilfælde, i al fald officielt.

For covid-19 er ikke grunden til, at statsansatte og skolebørn i Turkmenistan i sidste måned blev beordret til altid at bære rundt på en slags personlig medicintaske, som ifølge den amerikanske nyhedsstation Radio Free Europe skal indeholde fem ansigtsmasker, et par gummihandsker, desinfektionsmiddel og flasker med lakridsrodssirup. Sidstnævnte er særdeles effektivt mod lungebetændelse, hvis man ellers tror på Gurbanguly Berdimuhammedow, der udover at være den tidligere sovjetrepubliks diktator er uddannet læge.

Men denne ”lungebetændelse” er altså ikke covid-19 ifølge de fem millioner turkmeneres præsident.

I Nordkorea lukkede myndighederne allerede i januar 2020 grænsen til Kina, det første epicenter for pandemien og Nordkoreas noget nær eneste handelspartner. Men da var det allerede for sent, mener Hwang Seung-sik, der er epidemiolog ved Seoul National University i Sydkorea, som var et af de første lande i verden uden for Kina til at bekræfte et coronatilfælde.

”Hvis man tager det særlige forhold mellem Kina og Nordkorea i betragtning, er det yderst sandsynligt, at der har været coronatilfælde i Nordkorea tidligere end i Sydkorea. Men hvis man tager sundhedsvæsenets tilstand i Nordkorea i betragtning, er det usandsynligt, at tilfældene blev opdaget,” siger han til The Diplomat.

Ret skal være ret, og Nordkorea, der har anslået 25 millioner indbyggere, rapporterede i juli sidste år om et muligt tilfælde.

Det drejede sig om en afhopper til Sydkorea, der nu var vendt tilbage til grænsebyen Kaesong.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters, der citerer Edwin Salvador, Verdenssundhedsorganisationen WHO’s repræsentant i Nordkorea, var det dog umuligt ud fra en test at konkludere, om personen var smittet med covid-19.

Park Won-gon, der er professor i internationale forhold ved Handong Global University i Sydkorea, er ikke i tvivl om, at coronapandemien også har ramt Nordkorea og måske endog meget hårdt.

”Det giver simplethen ingen mening at sige, at der ingen coronatilfælde skulle være i Nordkorea,” siger han til The Diplomat og henviser blandt andet til, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har skåret kraftigt ned på sine offentlige optrædender i det seneste år – og hvorfor skulle han det, hvis der ikke er coronavirus i landet.