Prøv avisen

Her er verdens fem værste lande for kvinder

Afghanistan er verdens værste land for kvinder, viser opgørelse. Her ses en burka-klædt kvinde købe en kost i hovedstaden Kabul. Foto: MOHAMMAD ISMAIL Denmark

Voldtægt, undertrykkelse og drab på pigebørn er hverdag for kvinder i flere lande. Ny opgørelse udpeger verdens værste lande for kvinder

Afghanistan er verdens værste land at være kvinde i.

Det viser en ny opgørelse, som for første gang rangerer de fem lande, hvor kvinder har det værst.

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Thomson Reuters Foundation for organisationen TrustLaw Woman og er baseret på en lang række oplysninger, deriblandt vold mod kvinder, kvindehandel, ligestilling på arbejdsmarkedet, voldtægt, tvangsægteskaber, retten til uddannelse og dødelighed blandt pigebørn.

LÆS OGSÅ:Talebans løfte om pigeskoler mødes med skepsis

Når alle disse faktorer er sammenlignet, topper Afghanistan listen som verdens værste land for kvinder. Derefter følger Den Demokratiske Republik Congo, Pakistan, Indien og Somalia.

BAGGRUND:Læs undersøgelsen om kvinders vilkår

At Indien, som i de seneste år har oplevet en voldsom økonomisk vækst og en stadig større middelklasse, er med på listen, skyldes især landets mange drab på pigebørn, som er mindre ønskede end drengebørn. Desuden kritiseres Indien for udbredt kvindehandel og prostitution. Det skønnes at godt 40 procent af landets tre millioner prostituerede er børn.

Somalias kvindeminister Maryan Qasim er derimod ikke overrasket over at se sit land på listen.

"Jeg troede faktisk, at Somalia ville være nummer et, ikke nummer fem", lyder det fra Maryan Qasim ifølge den britiske avis The Guardian.