Her er verdens ti mærkeligste forlystelsesparker

Dansk forlystelsespark er med på amerikansk magasins liste over verdens ti mest mærkelige forlystelsesparker

Den britiske forlystelsespark, Dickens Verden, som ligger i Kent, er en genskabelse af det univers, forfatteren Charles Dickens skabte i sine bøger.
Den britiske forlystelsespark, Dickens Verden, som ligger i Kent, er en genskabelse af det univers, forfatteren Charles Dickens skabte i sine bøger. Foto: CARL DE SOUZA Denmark.

Et sydkoreansk elskovsland og et fransk napoleonsland har sammen med det danske BonBonLand fundet vej til den liste, det amerikanske magasin TIME har lavet, over verdens ti mest mærkelige forlystelsesparker. På listen findes også countrysangerinden Dolly Partons forlystelsespark og en forlystelsespark i Columbia, hvor man kan besøge en afdød narkoboss ejendom.

LÆS OGSÅ: Japan skal have et Legoland

Har man planer om at skulle besøge en forlystelsespark i sommerferien, kan man kaste et blik på listen herunder og lade sig inspirere, uanset om man rejser ud under fjerne himmelstrøg eller vælger at blive hjemme i det danske.

1. Napoleonland, Frankrig

Franskmanden Yves Jegos plan for Napoleonland, der ventes at åbne i 2017, er en blanding af en forlystelsespark og et museum. Parken skal have daglige genopførsler af slaget ved Waterloo, hvor Napoleon tabte magten, ligesom det skal være muligt at stå på ski gennem et vinterklædt landskab, hvor der ligger blod samt lig af soldater og heste. Om end forlystelsesparken ikke kan besøges før 2017, indgår den bemærkelsesværdige park alligevel i TIMEs oversigt over de ti mest mærkelige forlystelsesparker.

2. Grutas Park, Litauen

Forlystelsesparken Grutas Park indeholder klenodier fra det kommunistiske Sovjetunions æra. Klenodierne, der undgik at blive destrueret, da Litauen blev uafhængigt, fungerer som en påmindelse om fortidens undertrykkelse. Udover klenodierne er det også muligt at lege på en legeplads fra Sovjetunionens æra og at spise særlige retter fra æraen i forlystelsesparkens restaurant. Forlystelsesparken, der åbnede i 2001, ligger udenfor den litauiske hovedstad Vilnius.

3. Oplev det hellige land, Florida

Rejser man til Holy Land Experience i Orlando, Florida, kan man opleve bibelens univers. I forlystelsesparken, som mere minder om et museum end en egentlig forlystelsespark, kan man blandt andet opleve en blodig genskabelse af Jesu korsfæstelse, ligesom man kan besøge genskabelsen af markedet i Jerusalem, som det så ud for 2000 år siden.

4. BonBonLand, Danmark

På listen over de mærkeligste forlystelsesparker findes også den danske forlystelsespark BonBonLand, der ligger ved Holme-Olstrup. I parken er det muligt at tage en tur i Hundeprutterutchebanen, i Vildsvinet eller i Vandrotten. Parken blev åbnet i 1992, men er i dag ejet af et spansk forlystelsesselskab. Alligevel er det fortsat muligt at støde på figurerne, som symboliserer bolsjerne mågeklatter og hundeprutter, som var at finde blandt slikfabrikken BonBons største sællerter.

5. Hacienda Napoles, Columbia

Hacienda Napoles, som var den afdøde narkobaron Pablo Escobars hjem, var narkobaronens ide om paradis, hvor eksotiske dyr så som elefanter, giraffer og kameler gik rundt. Efter Escobars død i 1993 gik stedet i forfald, men forretningsmænd har senere opkøbt stedet, så det nu fungerer som et museum og en eksotisk dyrepark. Indgangen er dekoreret med det fly, Escobar efter sigende brugte til at transportere sin første sending kokain til USA med, ligesom det er muligt at få en guidet tur og benytte poolen på Hacienda Napoles, der har 50.000 besøgende om året.

6. Børnenes Republik, Argentina

Forlystelsesparken Børnenes Republik er skabt for at lære børn om demokrati, og det er således muligt for de besøgende at deltage i valget til kongressen, ligesom de kan forhandle med banken om banklån. Parken, som er i børnestørrelse, er grundlagt af Eva Peróns Fund, som blev bestyret af den tidligere præsident Juan Domingo Peróns kone. Folkene bag parken hævder, at Disneyland, som åbnede tre år efter Børnenes Republik, er inspireret af parken.

7. Dickens Verden, England

Tanken bag Dickens verden er en autentisk genskabelse af det London, der kendes fra den engelske forfatter Charles Dickens bøger, og hvor der fandtes sod, lommetyve, brosten, gaslamper og meget andet. Parken forsøger også at genskabe duftene fra Dickens London ved hjælp af kemikalier, så de besøgene kan få fornemmelsen af, hvordan det var at færdes i byen, hvor affaldet flød i gaderne. Parken, der åbnede i 2007, har dog lidt under finanskrisen, hvorfor folkene bag parken i Dickens ånd håber, at parken bliver adopteret af en mere velstillet park, så at den imod odds igen kan blomstre op.

8. Elskovslandet, Sydkorea

På den sydkoreanske ø Jeju kan man finde en af verdens mest anderledes skulpturparker. Besøgende kan her se forskellige akrobatiske og utrolige afbilleder af elskov, som er fremstillet af studerende fra Hongik Universitetet. Udover fallossymboler indeholder parken også et besøgscenter, hvor man kan finde sexede informationer og en gaveshop for de besøgende, som føler sig inspirerede af parken. En lignende park er forsøgt åbnet i Kina, men den færdige park blev lukket af de kinesiske myndigheder, før den blev åbnet for offentligheden.

9. Dollywood, Tennessee

Tager man til USA er det muligt at besøge countrystjernen Dolly Partons forlystelsespark. Parken, som regnes for at være staten Tennessees største betalte turistattraktion, er en fuldt udstyret forlystelsespark, hvor det er muligt at prøve Dollywood Ekspresdampmaskine og Dollys nedrivningsderby. Hvis man stadig har appetit på flere forlystelser efter at have besøgt Dollywood, som er realiseringen af en af countrystjernens største drømme, er det muligt at besøge Dollywoods vandland, som ligger lige ved siden af.

10. Shijingshan, Beijing

Den kinesiske forlystelsespark Shijingshan har mere end 60 forlystelser samlet på et sted. Forlystelserne tæller blandt andet et gotisk askepotslot, en arabisk restaurant, en russisk hall og en europæisk, blå bro, men det mest bemærkelsesværdige ved parken er dens lighed med Disneys temaparker. Da det amerikanske tv-program ABC News besøgte parken i 2007, rapporterede de, at stedet lignede Disneys temaparker uhyggeligt meget. For eksempel mødte de tegneseriefigurer, som var næsten magen til Mickey Mouse og Anders And. Parkens slogan, Disney er for langt væk, kom til Beijing Shijingshan Forlystelsespark, vidner også om et forsøg på at ligne Disneys univers. Rygtet siger, at parken har skruet ned for efterligningerne, men hvorvidt det er sandt, må et besøg i parken afgøre.

En israelsk soldat under en aktion i går i den libanesiske by Marwahin tæt på grænsen til Israel, på dagen hvor Israel ophævede blokaden af Libanon. – Foto: Scanpix.
En israelsk soldat under en aktion i går i den libanesiske by Marwahin tæt på grænsen til Israel, på dagen hvor Israel ophævede blokaden af Libanon. – Foto: Scanpix. Foto: BonBonLand
Selvom området omkring Ground Zero til dels er præget af en tarvelig kapitalisme med salg af T-shirts og spilledåser, synes en højtidelig forknythed og bedrøvelse at omkranse selve hullet, hvor tårnene engang tronede.  – Foto:Scanpix.
Selvom området omkring Ground Zero til dels er præget af en tarvelig kapitalisme med salg af T-shirts og spilledåser, synes en højtidelig forknythed og bedrøvelse at omkranse selve hullet, hvor tårnene engang tronede. – Foto:Scanpix. Foto: TONY RANZE
Professor Holmes Rolston III er blevet verdensberømt inden for sit felt for sin tænkning om en økologisk etik. Her blander han videnskab og religion og argumenterer for, at vi som mennesker skal bruge vores moral til at drage omsorg for naturen. – Foto: Leif Tuxen.
Professor Holmes Rolston III er blevet verdensberømt inden for sit felt for sin tænkning om en økologisk etik. Her blander han videnskab og religion og argumenterer for, at vi som mennesker skal bruge vores moral til at drage omsorg for naturen. – Foto: Leif Tuxen. Foto: RAUL ARBOLEDA Denmark