Her rammer hungersnøden hårdest

Få et indblik i, hvilke områder, der er hårdest ramt af sultkatastrofen på Afrikas Horn

Sultkatastrofen udvikler sig hele tiden. Kortet ovenfor viser, hvordan situationen var ifølge FN den 9. august
Sultkatastrofen udvikler sig hele tiden. Kortet ovenfor viser, hvordan situationen var ifølge FN den 9. august.

12,4 millioner er nu ramt af hungersnød og tørke på Afrikas Horn. Sådan lyder det i den seneste opdatering fra organisationen OCHA, der står bag koordinationen af alle FNs humanitære aktiviteter.

I deres seneste rapport fra den 11. august giver de et indblik i situationen i de hårdest ramte lande, Somalia, Dijibouti, Kenya og Etiopien.

LÆS OGSÅ:Afrika sulter, men vi gider ikke hjælpe

Værst står det til i Somalia. Her er der blevet erklæret hungersnød i fem regioner, og resten af det sydlige Somalia forventes at følge trop inden for det næste halve år.

De seneste tal viser, at 3,7 millioner mennesker er berørte af situationen i Somalia, og 3,2 millioner har brug for akut hjælp for at overleve. Heraf befinder omkring 80 % sig i det sydlige Somalia.

Omkring 640.000 børn i landet er underernærede, og heraf lider 310.000 af dem af svær akut underernæring. Antallet forventes at stige, hvis ikke landet modtager en meget stor mængde nødhjælp i form af fødevarer snart.

Henrik Stubkjær, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, mener samtidig, at situationen i Somalia er ekstra hård på grund af den begrænsede adgang og usikkerheden i landet.

Oprørsgruppen Al-Shabaab har holdt FN ude af landet og dermed gjort det svært at få nødhjælpen, og selvom situationen er blevet bedre, forventer man ikke, at det vil gøre området mere sikkert til at starte med.

Som følge af de svære levevilkår er 100.000 somaliere flygtet til landets hovedstad Mogadishu inden for de sidste to måneder, og et endnu større antal er rejst til flygtningelejre i nabolandene.

Især Kenyas flygtningelejr Dadaab har modtaget mange somaliere. Selvom lejren kun har plads til 90.000, befinder der sig nu 400.000 flygtninge i Dadaab. Antallet af nyankomne har siden juni ligget på mellem 1300 og 1500 mennesker om dagen. Hvis det fortsætter forventer FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNCHR, at der vil være omkring 180.000 nye flygtning i lejren inden for det næste halve år.

Ifølge Henrik Stubkjær er Kenya primært ramt af tørken ved grænsen til Etiopien og Somalia.

I alt er omkring 385.000 børn under fem år underernærede i de hårdt ramte områder. Heraf er 65.000 børn i behandling for akut underernæring.

I Etiopien forventes 159.000 børn under fem år at have behov for behandling for akut svær underernæring inden for det næste halve år, og flere end 708.000 børn under fem, samt gravide og ammende kvinder for brug for mad mod moderat underernæring.

Her er det særligt den sydlige del af landet, hvor Henrik Stubkjær befinder sig nu, der er ramt. I dag har de netop besøgt et område, der siden februar har mistet 250.000 af deres køer.

Situationen er så langt ude nu, at der hverken er vand til kvæg eller mennesker, siger han.

Ifølge rapporten fra OCHA er omkring 375.000 mennesker ramt af vandmangel. Derudover går tørken ud over landbruget, hvilket i det sydlige og sydøstlige Etiopien forventes at blive værre frem mod regntiden. Særligt september forventes at blive hård for befolkningen.

På grund af den manglende mad, forklarer Henrik Stubkjær, at de afrikanske familier sørger for, at børnene får mad først.
De får et måltid om dagen. Og hvis der ikke er nok, vælger de ældre ikke at spise for at sikre sig, at børnene får, siger han.

Inden for det næste halve år forventes det totale madbehov i Etiopien at være 450,708 tons mad. Heraf regner man med at kun at kunne dække en tredjedel af behovet. Hvis antallet af flygtninge fra Somalia samtidig stiger, forventes behovet at være endnu større.

Nord for Etiopien er det lille land Djibouti også ramt. Fødevaremanglen berører 120.000 landsbyområder, hvoraf 80.000 lever i tørkeramte områder i nordvest, midt og sydøst regioner. I regionerne Obock og Tadjoura er der seriøs mangel på vand.

Antallet af underernærede børn under fem er steget i begge regioner. I Obock er der nu 6815 underernærede børn, hvoraf 484 lider af akut svær underernæring, og i Tadjoura er 15.607 børn underernærede, hvoraf svær akut underernæring hos 762 børn.

Samtidig stiger antallet af flygtninge i Djibouti også grundet problemerne i Somalia.

Udover manglen på mad og vand, har tørken også bragt en masse sygdomme med sig på grund af manglen på adgang til rent drikkevand, overfyldte flygtninglejre og underernærede børn. Et stort antal rammes af diarre, mæslinger og malaria.