Prøv avisen

Hidsig duel: Biden og Ryan skændes om skat

Republikanernes vicepræsident-kandidat Paul Ryan (th) og USA''s nuværende vicepræsident Joe Biden (tv) i debat torsdag aften d.11.oktober 2012 REUTERS/Kevin Lamarque Foto: Kevin Lamarque

Skatter og økonomien var igen i fokus i tv-debat mellem de to kandidater til posten som vicepræsident

Vicepræsident Joe Biden og Republikanernes udfordrer Paul Ryan afbrød gentagne gange hinanden i tv-duellen natten til fredag dansk tid, da skattepolitikken og økonomien blev debatteret. De to emner anses for at være de vigtigste temaer i valgkampen.

Paul Ryan, der er formand for budgetkomiteen i Repræsentanternes Hus, og har stor økonomisk indsigt, har i mange år været fortaler for at sænke skatterne. Han mener skattenedsættelser kan kurere økonomien og skabe øget vækst.

- Vi bevæger os i den forkerte retning. Økonomien halter sig kun lige netop af sted. Den vokser med 1,3 procent. Det er mindre end sidste år, og da var væksten mindre end året før, siger Paul Ryan.

Han fremhæver også jobskabelsen som bevis på, at præsident Barack Obamas økonomiske politik er forfejlet.

- 23 millioner amerikanere forsøger at finde et job. 15 millioner lever i fattigdom, siger Ryan og fastslår, at de tal ikke er det, han forstår som en økonomisk genopretning.

Joe Biden kritiserede præsidentkandidat Mitt Romneys løfte om at nedsætte skatterne uden at øge underskuddet på statsbudgettet eller fjerne en række andre fradragsmuligheder.

- Det er en matematisk umulighed, siger Biden.

Men Paul Ryan insisterede og henviste til John F. Kennedy, den tidligere demokratiske præsident.

- Jack Kennedy satte skatterne ned og øgede væksten, siger Ryan.

- Så nu er du Jack Kennedy? Det er da utroligt, afbrød Joe Biden.

Joe Biden anklagede Paul Ryan, i lighed med Obamas anklager mod Mitt Romney i deres tv-duel, for at ville sænke skatterne med 5000 milliarder dollar samt øge de militære budgetter.

Det vil få budgetunderskuddet til at eksplodere og tvinge regeringen til at øge skatterne for middelklassen. Et argument, der ikke bed på Ryan.

- Idéen med disse skatteplaner er at øge den økonomiske vækst og skabe arbejdspladser. Det skønnes at ville skabe syv millioner job. Vi mener, at det er rigeligt, når regeringen tager 28 procent af folks og virksomheders indtægter, siger Paul Ryan.