Historikere i opgør med Polens regering: I vil kapre landets historieforståelse

Den polske regering prøver at få kontrol over, hvordan landets fortid udlægges, advarer kendt polsk-amerikansk historiker som følge af strid om nyt museum i Gdansk. Konsekvensen kan være, at polakkerne får et afstumpet og ukritisk forhold til egen historie

Den polske kulturminister, Piotr Glinski, vil fusionere et nyt museum om Anden Verdenskrig (billedet) med et andet, nyt museum i udkanten af byen for at forsvare ”den polske sandhed”, og sammenlægningen vil give regeringen mulighed for at påvirke udstillingens karakter og indsætte en ny ledelse. Det sker som led i en historiepolitik, hvor regeringspartiet ønsker at få kontrol over, hvordan Polens historie udlægges, har Norman Davies sagt til den britiske avis The Observer.
Den polske kulturminister, Piotr Glinski, vil fusionere et nyt museum om Anden Verdenskrig (billedet) med et andet, nyt museum i udkanten af byen for at forsvare ”den polske sandhed”, og sammenlægningen vil give regeringen mulighed for at påvirke udstillingens karakter og indsætte en ny ledelse. Det sker som led i en historiepolitik, hvor regeringspartiet ønsker at få kontrol over, hvordan Polens historie udlægges, har Norman Davies sagt til den britiske avis The Observer. Foto: Michal Fludra/NurPhoto.

Et nyt museum om Anden Verdenskrig i den polske østersøby Gdansk er blevet et omdrejningspunkt i et igangværende historieopgør i Polen. Museet har høstet international anerkendelse som et kulturelt prestigeprojekt, hvor flere lande har doneret genstande, heriblandt en sovjetisk kampvogn fra krigen.

Den britiske historiker Norman Davies har været involveret i projektet gennem otte år, men oplever nu, at det nationalkonservative Lov og Retfærdighedsparti (PiS), som kom til magten i oktober i fjor, er i færd med at kapre museet.

Den polske kulturminister, Piotr Glinski, vil fusionere museet med et andet, nyt museum i udkanten af byen for at forsvare ”den polske sandhed”, og sammenlægningen vil give regeringen mulighed for at påvirke udstillingens karakter og indsætte en ny ledelse. Det sker som led i en historiepolitik, hvor regeringspartiet ønsker at få kontrol over, hvordan Polens historie udlægges, har Norman Davies sagt til den britiske avis The Observer.

Den polskfødte historieprofessor Jan Tomasz Gross fra Princeton Universitetet i USA slutter sig til et voksende kor af akademikere, som anklager den nationalkonservative regering for at forsøge at omskrive Polens historie.

”De vil gerne skabe en mere nationalistisk og ukritisk ramme for Polens fortid, hvor polakker fremstår enten som helte eller ofre. Det betyder blandt andet, at det nye museum ikke vil fortælle sandheden. Et af de mest påfaldende angreb på historien er forsøget på at sværte Lech Walesas status som symbol for Solidaritet til. Lov og Retfærdighedspartiets frontmand Jaroslaw Kaczynski vil i stedet fremstille sig selv og sin afdøde bror som frontløbere for Solidaritet,” siger Jan Tomasz Gross.

Forholdet mellem Walesa og Kaczynski har længe været køligt. Kaczynski blev rådgiver for Walesa i den uafhængige fagforening Solidaritet i 1980’erne, men de kom i politiske og personlige klammeri, som varer ved.

Jan Tomasz Gross er ikke overrasket over, at historien er blevet et redskab i PiS’ patriotiske retorik. Den polske stat er ad flere omgange i landets historie forsvundet fra verdenskortet, og Anden Verdenskrig og kommuniststyret har sat sine dybe spor i den kollektive bevidsthed i Polen. Og for at have den fulde magt over nutiden må man også have et greb om fortiden.

Vicejustitsminister Patryk Jaki vil blandt andet gøre det strafbart at omtale nazistiske koncentrationslejre i Polen som ”polske dødslejre” eller give den polske nation skylden for gerninger, der kan knyttes til Nazityskland og Sovjetunionen. Og da den polske Oscar-vindende film ”Ida” blev vist i polsk tv, var det med en 12 minutter lang advarsel om, at filmens udlægning af Polens fortid er historisk ukorrekt.

”Glorificeringen af historie er fuldstændig misforstået. Det er som at tage en syg person og give vedkommende en flot sweater på. Så tager man et billede og hænger det op på væggen for derefter at tro, at nu er alt godt. Polens historie er kompliceret. I et velfungerende samfund har man en kollektiv bevidsthed, der rummer både det positive og det negative,” forklarer historikeren.

Hver for sig giver eksemplerne ikke grund til den helt store bekymring. Men set i en større sammenhæng frygter Jan Tomasz Gross, at PiS’ historiepolitik vil forkrøble en i forvejen svag historieforståelse i den polske befolkning.

Han har selv fået sensitiviteten over for fortiden at føle, da han i september i en artikel i den tyske avis Die Welt skrev, at polakker dræbte flere jøder, end de dræbte nazister under Anden Verdenskrig. Nu er han politianmeldt for at krænke nationen, og han risikerer at miste den fortjenstorden, han modtog i 1996 for sit bidrag til en nuanceret forståelse af Polens historie – både de mørke og de lyse kapitler.

Et af hans mest berømte værker ”Naboer” fra 2001 handler om massemordet på jøderne i den polske landsby Jedwabne under Anden Verdenskrig. Det var ikke tyskerne, der stod bag massakren som hidtil antaget. Det var polakker.

”Polen er stadig i gang med at forliges med fortiden. På den ene side er der opstået en intellektuel og kulturel elite, som beskæftiger sig mere nuanceret med Polens historie. Det er, hvad samfundet har brug for. Ellers ender det med at blive en invalid, som ikke kan se sig selv i øjnene eller leve med sig selv på længere sigt. Men blandt den generelle befolkning eksisterer der stadig et selvbillede af polakkerne som historiens ofre,” siger Jan Tomasz Gross og henviser til rundspørger, hvor polakkerne fik stillet spørgsmålet: Hvem led mest under Anden Verdenskrig – polakkerne eller jøderne?

”I perioden fra 2000 til 2006, hvor rundspørgen blev udført, sagde et flertal af befolkningen enten, at polakkerne led mest, at de led lige så meget som jøderne, eller at man ikke kendte svaret. Med andre ord kender en betydelig del af befolkningen ikke historien om holocaust,” siger Jan Tomasz Gross.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den polske regering.