Historisk alliance mellem Israel og Tyskland slår revner

Israel har traditionelt kunnet regne med en uforbeholden opbakning fra Tyskland, men skepsissen bliver stadig større blandt tyske toppolitikere

Israel har traditionelt kunnet regne med en uforbeholden opbakning fra Tyskland, men skepsissen bliver tilsyneladende stadig større blandt tyske toppolitikere
Israel har traditionelt kunnet regne med en uforbeholden opbakning fra Tyskland, men skepsissen bliver tilsyneladende stadig større blandt tyske toppolitikere.

Siden nazisternes jødeudryddelser og grundlæggelsen af den israelske stat i 1948 har Tyskland forsvaret og værnet om Israel, som gjaldt det tyskernes egen overlevelse.

Men trods den historiske skyld bliver tyske toppolitikere stadig mere skeptiske over for den betingelsesløse støtte til staten Israel, herunder premierminister Benjamin Netanyahus højreorienterede regering.

Ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel er mange, ikke mindst i det tyske udenrigsministerium, begyndt at spørge sig selv, om troskaben over for Israel har taget overhånd, som da den kristeligt demokratiske forbundskansler Angela Merkel i en tale i det israelske parlament i 2008 kaldte israelsk sikkerhed for en del af Tysklands statsræson.

”Der er en voksende opfattelse i den tyske forbundsregering af, at Netanyahu udnytter vores venskab,” siger Rolf Mützenich, næstformand for det socialdemokratiske regeringsparti SPD’s gruppe i Forbundsdagen, til Der Spiegel.

Udmeldingerne fra det tyske udenrigsministerium har skabt røre i Israel. Næst efter USA er Tyskland Israels vigtigste allierede, og den jødiske stat har traditionelt kunnet regne med en uforbeholden opbakning fra tyskerne. Men med de seneste presserapporter og en nylig støtteerklæring fra kansler Merkel til den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, bliver der rejst tvivl om, hvorvidt Israel også kan det fremover.

Den grundlæggende solidaritet med Israel har dog ikke forandret sig, vurderer Alfred Wittstock, leder af israelstudier ved Johannes Gutenberg Universitet Mainz og forfatter til bøger om de diplomatiske relationer mellem Israel og Tyskland.

”Det nye er, at vi på politisk plan hører en meget klar skepsis eller ligefrem kritik af israelsk politik. Der er en forandring i forhold til tonen, som især er kommet i løbet af Netanyahus regeringstid. Pointen er, at der ikke lader til at være nogen som helst fremgang i forhold til den israelsk-palæstinensiske konflikt,” siger Alfred Wittstock.

Den voksende tyske modvilje mod betingelsesløs støtte til Israel viste sig tydeligt, da den socialdemokratiske tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier i januar valgte at underskrive en EU-resolution, der fordømte de israelske bosættelser. Det gjorde han ifølge Der Spiegel til trods for, at han på forhånd var blevet ringet op af Benjamin Netanyahu, der som sædvanlig regnede med hans støtte.

Den tyske kritik lægger sig i forlængelse af en tiltagende international kritik af den israelske politik på den besatte Vestbred med gentagne udvidelser af bosættelser og manglende tiltag for at skabe fred med palæstinenserne.

Fredsprocessen har ligget død i over to år, og de tyske røster afspejler en dyb bekymring for regionens fremtid, påpeger Michael Brenner, der er professor i jødisk historie og kultur ved Ludwig-Maximilians Universitet i München.

Forbundskansler Merkels og den tyske regerings grundlæggende støtte til Israel har efter hans vurdering ikke forandret sig, men det bekymrer regeringen, at udsigten til en to-statsløsning forsvinder længere og længere ud i horisonten.

”Den tyske regering har altid udtrykt sin støtte til en to-statsløsning og til et stop for opførelse af nye bosættelser. Den tyske regering er urolig over den tiltagende tale i dele af den israelske regering om at annektere dele af eller hele Vestbredden og dermed begrave en to-statsløsning.”

”Dette bekymrer også store dele af de jødiske samfund i Europa og USA, fordi det ville betyde enden på en klar jødisk majoritet i Israel. Det er åbenlyst, at en sådan udvikling ville udfordre ideen om en jødisk og demokratisk stat,” siger Michael Brenner.

Hvis Israel reelt ikke længere kan regne med en uforbeholden støtte fra Tyskland, vil det være et alvorligt vendepunkt, siger Shimon Stein, tidligere israelsk ambassadør i Tyskland:

”Det er ikke der, vi er endnu, men forholdet mellem Israel og Tyskland er nået til et vejkryds, hvor lyssignalet står et sted mellem det grønne og gule lys. Der et stykke vej endnu til, at det røde lys i det tysk-israelske forhold lyser. Men udtalelserne fra de tyske politikere bør få alarmklokkerne til at ringe hos den israelske regering.”

Shimon Stein understreger dog, at Tyskland stadig i højere grad end andre europæiske lande er forpligtet til at sikre Israels eksistens og velbefindende.

”Den moralske og historiske forpligtelse eksisterer stadig. Men når det handler om den politik, Israel fører i dag, er forholdet eroderet over de seneste år,” siger han.