Hitlers grandnevø afviser familiepagt om at lade slægten dø ud

Den tyske avis Bild har for første gang fået kommentarer fra en de sidste levende nære familiemedlemmer til nazidiktatoren Adolf Hitler

For 20 år siden kom brødrene i fokus, da den britiske historiker David Gardner afslørede, at der stadig levede mandlige familiemedlemmer til Adolf Hitler i USA.
For 20 år siden kom brødrene i fokus, da den britiske historiker David Gardner afslørede, at der stadig levede mandlige familiemedlemmer til Adolf Hitler i USA. Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Skyggen fra Adolf Hitler hænger over tre amerikanske brødre i alderen 53 til 69 år. Den direkte forbindelse er, at deres oldefar også var far til Adolf Hitler. Et faktum, de forsøger at holde skjult ved at leve et diskret liv på Long Island ved New York.

De har forlængst afskaffet efternavnet Hitler og fået et mere neutralt navn, som for at sikre deres privatliv er omfattet af omtaleforbud fra en amerikansk domstol.

Men freden blev forstyrret i denne uge, efter at den tyske sensationsavis Bild aflagde et visit hos brødrene. De to yngste, der deler hus, lukkede venligt, men bestemt døren, mens den ældste bror Alexander gav nogle kortfattede svar til den tyske journalist. Det var et såkaldt dørtrinsinterview, hvor journalisten ikke blev lukket ind, men hvor Alexander svarede på nogle få spørgsmål gennem netdøren, der skal holde fluer, insekter – og i dette tilfælde også nysgerrige journalister – ude.

De tre brødre er alle barnløse – og det var også tilfældet for en fjerde bror, der døde i en bilulykke i 1989. Det har ført til spekulationer om, at brødrene har indgået en pagt, så den sidste rest af Hitler-slægten dør ud med dem. Men det afvises kontant af Alexander med et udtryk, som i en pæn avis bedst kan oversættes til ”det rene vrøvl”.

En af brødrene skulle ifølge Bild have været forlovet med en jødiske kvinde. Men da hun hørte om familiehistorien, ophævede hun omgående forlovelsen.

De fire brødre er alle født i USA, mens deres far, William Patrick Hitler, hvis far var Adolf Hitlers halvbror, blev født i engelske Liverpool, men kom til USA i 1939. Han blev siden brugt i den amerikanske krigspropaganda som ”Hitler mod Hitler” da han meldte sig som frivillig til tjeneste i den amerikanske flåde under Anden Verdenskrig.

For 20 år siden kom brødrene i fokus, da den britiske historiker David Gardner afslørede, at der stadig levede mandlige familiemedlemmer til Adolf Hitler i USA.

I 2006 afviste brødrene at tale med en journalist fra The New York Times med begrundelsen, at de selv ville skrive en bog med deres version af familiehistorien. Nu er beskeden en anden.

”Vi har diskuteret det og har skiftet mening. Vi vil ikke gøre det. End ikke for alle penge i verden,” siger Alexander til Bild.

Han er i dag pensionist, men arbejdede tidligere som psykoterapeut med blandt andet krigsveteraner.

Når Bilds udsendte reporter overhovedet fik ham til at sige noget, så var det, fordi han fangede ham på den forkerte fod med et spørgsmål om, hvad han mente om den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

”Jeg kan lide hende. Hun er god. Hun virker som en intelligent og klog person.”

Det var nok til at trække globale overskrifter, om at Hitlers grandnevø ville stemme på Angela Merkel.

Og da den ellers inkarnerede republikanske vælger kommer med sin holdning til præsident Donald Trump, er der igen basis for store overskrifter:

”Den sidste person, jeg vil sige, jeg beundrer, er Donald Trump. Han er absolut ikke en af mine favoritter. Noget af det, Trump siger, er o.k. Men det er måden, han siger det på. Og jeg kan ikke lide løgnere,” lyder skudsmålet fra nazidiktatorens grandnevø om den amerikanske præsident.

Og det var stort set alt, der blev sagt i det korte interview gennem fluenettet i døren på Long Island. Med den opmærksomhed, de få bemærkninger har vakt globalt, er der nok ikke andre, der får kommentarer ud af de tre brødre.