Hitlers yndlingskomponist får genoprejsning i Israel

Den tyske komponist Richard Wagner bliver for første gang siden Anden Verdenskrig opført i Israel. Et brud med Israels sidste Tysklands-tabu, siger idémanden bag

Richard Wagner var kendt for sin storladne musik og berygtet for sine anti-semitiske holdninger.
Richard Wagner var kendt for sin storladne musik og berygtet for sine anti-semitiske holdninger.

For første gang siden staten Israels oprettelse bliver værker af den tyske komponist Richard Wagner opført af et israelsk symfoniorkester. Dermed vil et over 70 år langt tabu i Israel omkring den tyske komponist blive brudt.

Efter nazisterne intensiverede deres jødeforfølgelser med Krystalnatten i 1938, stoppede Eretz Israel orkester, forgængeren til det i dag verdensberømte Israel Filharmonikerne, med at spille værker af den tyske komponist. Wagner var berygtet for sine anti-semitiske holdninger og kendt for at være Hitlers favoritkomponist. Alle israelske orkestres forsøg på at få Wagner tilbage på repertoiret, er siden blevet mødt med heftig modstand.

LÆS OGSÅ
: Den gode kunst og det onde geni

Men i næste måned vil det ske. Koncerten er en del af en kulturdag på Tel Aviv Universitet med både diskussion og musik. Kulturdagen udforsker den inspiration den zionistiske ideolog, Theodor Herzl, trak fra Wagners opera "Tannhäuser", da han skrev sit første udkast af sin bog Den jødiske stat. Det skriver The Independent.

Idémanden bag koncerten hedder Jonathan Livny og er grundlægger af foreningen The Israel Wagner Society. Han mener, at det er på tide, at landet får gjort op med tabuet om Wagner, da samfundet på alle andre områder er ude over berøringsangsten over for Tyskland. Han pointerer, at israelere i dag kører i tyskproducerede tog og militæret sejler i ubåde, der er skruet sammen af tyskere.

LÆS OGSÅ: Kan man tilgive Wagner?

"Wagner er den sidste boykot," siger han og tilføjer, at de mest indædte modstandere af Wagner alligevel ikke lytter til klassisk musik.

"Det vigtige er, at der er tale om god musik. Og jeg er imod enhver form for boykot af det, uanset hvem der har skrevet det. Man kan heller ikke forstå moderne musik uden at lytte til Wagner. Schoenberg, Mahler, alle disse komponister var disciple af Wagner. Det vil være det samme som at sige, man ikke skal lytte til Beethoven. Han satte sit præg på musik, og det gjorde Wagner også," siger Jonathan Livny.