Retfærdigheden er sket fyldest. En endelig afslutning for familierne til næsten 3000 ofre.
Sådan beskriver den amerikanske præsident, Joe Biden, drabet på al-Qaeda-lederen Ayman al-Zawahiri, der i søndags blev dræbt af et amerikansk droneangreb i den afghanske hovedstad, Kabul, i en alder af 71 år.
Likvideringen opfattes af den amerikanske præsident som en sejr for USA’s bekæmpelse af den militante sunni-muslimske bevægelse al-Qaeda. Biden var vicepræsident i 2011 og fulgte dengang også tæt med i likvideringen af al-Zawahiris forgænger, Osama bin Laden, som blev opsporet og dræbt af amerikanske specialstyrker i sit topsikrede skjul i Pakistan.
Det amerikanske udenrigsministerium fastslog ifølge Ritzau i 2009, at al-Zawahiri var den, der traf beslutningerne i al-Qaeda, mens Osama bin Laden tjente som frontfigur.
Som nyhedsbureauet AP skriver i sin nekrolog, havde al-Zawahiri de taktiske og organisatoriske evner til at organisere terrorceller over hele verden, mens bin Laden sørgede for karisma og penge.
Begge anses de som hovedmændene bag terrorangrebet på USA den 11. september 2001, hvor næsten 3000 mennesker blev dræbt. Det er de mennesker og deres efterladte, som den amerikanske præsident nu mener kan få en smule mere fred i sindet.
Hvem var han så? Lederen af al-Qaeda, som indtil sin død stod på FBI’s liste over de mest eftersøgte terrorister i verden.
Ayman al-Zawahiri blev født i Maadi, en forstad til den egyptiske hovedstad, Kairo. Hans tilhørte den øvre middelklasse, hvor faderen var professor i farmakologi og morfaderen var rektor på Kairo Universitet.
Ayman al-Zawahiri er af mange blevet beskrevet som hjernen bag al-Qaeda. Allerede før han var fyldt 18 år, interesserede han sig for islamisk litteratur, hvor særligt Sayyid Qutb, grundlæggeren af det 20. århundredes islamiske bevægelser, var et stort forbillede for den unge, intellektuelle egypter. Ifølge den amerikanske forfatter og journalist Lawrence Wright blev henrettelsen af Qutb i 1966 startskuddet for den kun dengang 15-årige al-Zawahiri til at dedikere sig til den ekstreme islamisme.
Al-Zawahiri blev uddannet læge i 1974 og åbnede umiddelbart herefter en lægepraksis i Kairo, som var sponsoreret af Det Muslimske Broderskab. I 1980 blev han sendt til den afghansk-pakistanske grænse som læge for at bistå unge muslimske mujahedeen-krigere i kampen mod den sovjetiske besættelsesmagt, og det var her, han første gang stiftede bekendtskab med saudiaraberen Osama bin Laden. De havde begge et ønske om én samlet og transnational islamistisk sunni-bevægelse. Senere blev forholdet mellem de to endnu tættere, da Al-Zawahiri fungerede som bin Ladens personlige læge. Kimen til al-Qaeda var skabt.
De havde begge en interesse for en praktisering af ekstrem islamisme, som senere gjorde Al-Zawahiri til hjernen bag 11. september-angrebet og andre terrorangreb, der har rystet hele verden. Et af de første, der vakte opmærksomhed, var angrebet på USA’s ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, som kostede 225 mennesker livet.
Men allerede i 1981 var Al-Zawahiri involveret i drabet på den daværende egyptiske præsident, Anwar Sadat. Det skyldtes blandt andet, at Sadat i 1979 som den første arabiske leder havde indgået en fredsaftale med Israel. Et slags knæfald for den vestlige verdens værdier, mente Al-Zawahiri, som havde været med til at stifte Islamisk Jihad i Egypten og efter attentatet afsonede tre år i fængsel.
”Bin Laden har altid beundret ham. Han sad i egyptisk fængsel, han blev tortureret. Fra han var en teenager, var han jihadist,” siger terrorekspert Bruce Hoffman fra Georgetown University til nyhedsbureauet AP.
Efter at Osama bin Laden blev dræbt i 2011, overtog Al-Zawahiri al-Qaeda-lederskabet.
Han fik dog aldrig samme status som sin forgænger. Især da Islamisk Stat satte sig på store dele af Syrien og Irak, måtte han erkende, at bevægelsen ikke kunne opnå de mål, som han og bin Laden havde sat sig for.
I de seneste år har al-Zawahiri mest optrådt på videoer på al-Qaedas hjemmeside, som ikke længere vakte stor opmærksomhed, og det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel kalder ham ligefrem den islamistiske terrorismes sidste dinosaur.