Højesteretsdommer trækker i land efter at have kaldt Trump en svindler

Republikanernes præsidentkandidat kræver, at dommer Ruth Bader Ginsburg trækker sig fra USA’s højesteret efter kontroversiel kritik

"Ved nærmere eftertanke er jeg nået frem til, at mine nylige udtalelser til pressen var ukloge, og jeg fortryder dem. Dommere bør undgå at udtale sig om kandidater til et offentligt embede. For fremtiden vil jeg være mere varsom", skrev Ruth Bader Ginsburg efterfølgende i en pressemeddelse.
"Ved nærmere eftertanke er jeg nået frem til, at mine nylige udtalelser til pressen var ukloge, og jeg fortryder dem. Dommere bør undgå at udtale sig om kandidater til et offentligt embede. For fremtiden vil jeg være mere varsom", skrev Ruth Bader Ginsburg efterfølgende i en pressemeddelse. Foto: Tim Sloan, Kena Betancur.

”Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det her sted ville være; – jeg kan ikke forestille mig, hvordan det her land ville se ud – med Donald Trump som vores præsident.”

Så kontant lød meldingen forleden fra den liberale amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg i et interview med The New York Times, hvor hun også pønsede på at emigrere i tilfælde af, at republikaneren skulle vinde valget til november.

Det fik amerikanere og juridiske eksperter til at spile øjnene op. Normalt opfattes amerikanske højesteretsdommere som højt hævet over den daglige politiske debat. De holder sig til deres kamre og juridiske overvejelser og udtaler sig sjældent. Og da slet ikke om politiske kandidater i et år med præsidentvalgkamp, og efter massivt pres trak Ruth Bader Ginsburg i går i land og undskyldte:

”Ved nærmere eftertanke er jeg nået frem til, at mine nylige udtalelser til pressen var ukloge, og jeg fortryder dem. Dommere bør undgå at udtale sig om kandidater til et offentligt embede. For fremtiden vil jeg være mere varsom,”sagde hun i en erklæring, udsendt af højesterets pressekontor.

For blot få dage siden havde Ruth Bader Ginsburg ellers ingen skrupler over at tilkendegive, hvad hun syntes om Donald Trump som eventuel præsident.

”For landet kunne det være fire år. For domstolen kunne det være..., ja, det har jeg ikke lyst til at forestille mig,” sagde hun med henvisning til præsidentens magt til at foreslå højesteretsdommere.

Og i et opfølgende interview med CNN gik hun skridtet videre og langede åbent ud efter den republikanske præsidentkandidat, som hun kaldte en svindler.

”Han siger lige, hvad der falder ham ind i det øjeblik, han tænker det. Han har virkelig et ego.”

Det er ikke første gang, at Ruth Bader Ginsburg bryder det uskrevne kodeks blandt højesteretsdommere om at afstå fra at give sine holdninger til kende. Den 83-årige dommer, der i 1993 blev udnævnt af daværende præsident Bill Clinton som den kun anden kvinde til højesteret, har på grund af sin direkte facon opnået kultstatus blandt unge på den amerikanske venstrefløj.

De politisk ladede bemærkninger fik flere højtstående republikanere til åbent at kritisere Ruth Bader Ginsburg for at gå over stregen.

”For en, der har sæde i højesteret, og som skal fortolke loven ud fra, hvad den næste præsident og kongres gør, slår det mig som grundlæggende fordomsfuldt og langt over grænsen,” lød det fra formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, over for CNN.

Donald Trump selv opfordrede straks højesteretsdommeren til at træde tilbage.

”Dommer Ginsburg fra den amerikanske højesteret har gjort alle flove med sine meget dumme, politiske udtalelser om mig. Hendes forstand er lukket af – træd tilbage!”, skrev Trump på Twitter.

Også på lederplads i landets store aviser og fra juridiske eksperter er kritikken haglet ned over den progressive højesteretsdommer på et tidspunkt, hvor der foregår en politisk magtkamp om den fremtidige sammensætning af højesteret. Her er en stol nemlig ledig efter den konservative Antonin Scalias død tidligere på året, så fire liberale og fire konservative dommere nu står over for hinanden, og Senatet nægter at drøfte præsident Barack Obamas bud på en ny dommer før præsidentvalget.

Førende juridiske eksperter advarer om, at dommerens udtalelser kan skabe tvivl om hendes upartiskhed, så hun må erklære sig selv inhabil i eventuelle sager, der berører præsidentvalget eller Donald Trump. Det kan give bagslag for den venstrefløj, hvis synspunkter Ginsburg trofast har forsvaret fra bænken – senest for to uger siden i spørgsmålet om retten til fri abort.