Højreekstremist tilstår drab på tysk politiker

Tyskland er kommet et væsentligt skridt nærmere opklaringen af drabet på en fremtrædende politiker, som har rystet landet og er blevet betegnet som det første attentat mod en politiker begået af en højreekstremist siden Weimarrepublikken.

Den kristendemokratiske CDU-politiker Walter Lübcke blev den 2. juni skudt på klos hold uden for sit hjem i delstaten Hessen. Den 65-årige Lübcke var regeringspræsident i Kassel-regionen, en topembedsmandsstilling udpeget af ministerpræsidenten.

Politiet arresterede efterfølgende den 45-årige Stephan E. fra Hessen, som er tidligere dømt og kendt fra de nynazistiske miljøer. Den drabssigtede har nu tilstået mordet og begrundet det med, at Walter Lübcke var positivt indstillet over for flygtninge.

Ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel fortalte Stephan E. politiet, at det var Lübckes bemærkninger i oktober 2015 under et politisk møde i forbindelse med åbningen af et nyt modtagelsescenter for flygtninge, der motiverede ham til at dræbe politikeren. Tyskland har siden 2015 taget imod over en million asylansøgere. Konfronteret med forhånelser fra tilhørere sagde Walter Lübcke på mødet dengang:

”Det er værd at leve i vores land. Her må man stå op for værdier, og enhver, som ikke står op for disse værdier, kan forlade dette land når som helst, hvis de ikke er enige i dem.”

Ifølge Der Spiegel var Stephan E. selv til stede ved mødet. En video med Lübckes bemærkninger fra mødet blev hurtigt spredt i højreradikale kredse, og politikeren modtog siden dødstrusler.

Stephan E. har sagt, at han handlede på egen hånd, men i går skrev tyske medier, at to andre mænd er blevet anholdt for at have skaffet våben til den drabsmistænkte.

Siden hans anholdelse har tyske medier frembragt beviser for, at den mistænkte havde kontakt til nynazistiske miljøer og selv nærede højre-radikale sympatier. Han menes at have haft kontakt til den militante gruppe Combat 18, organisationen Autonome Nationalisten samt partiet NPD, som delstaterne har forsøgt at få forbudt.

Den sigtede er allerede dømt for vold mod indvandrere og venstrefløjsaktivister, skriver Deutsche Welle. Herunder knivstikkeri mod en indvandrer i 1992 og et forsøg på at sprænge en bombe ved et flygtningecenter i 1993. Han var også involveret i et nynazistiske angreb på en demonstration i 2009. Alt det til trods har han ikke været under indenrigsefterretningstjenestens opsyn det seneste årti, sagde den nyudnævnte chef Thomas Haldenwang på et møde i onsdags.

Tyskland har 12.700 potentielt voldelige højreekstremister, og miljøet er vokset så meget, at det er ”næsten umuligt” at holde øje med alle, lød det fra Haldenwang. Indenrigsefterretningstjenesten Verfassungsschutz er blevet stærkt kritiseret for at have fokuseret for entydigt på trusler fra islamister og undervurderet truslen fra højreekstremister. Den socialdemokratiske indenrigsordfører Burkhard Lischka siger ifølge Deutsche Welle, at drabet viser, hvor vidt ”den brune terror” har bredt sig, og at attentatet må ”blive et vendepunkt”.

Flere politikere opfordrer nu myndighederne til at undersøge, om der er en forbindelse mellem det aktuelle drab og den østtyske terrorgruppe Nationalsocialistisk Undergrund (NSU’s) drab på ni mennesker med græsk og tyrkisk baggrund i løbet af 2000’erne.